Közélet

2013.06.05. 18:00

Az orvosok utánpótlás hiánya sok problémát okozhat a jövőben

A Jászságban egyelőre nincs gond a meglévő háziorvosi körzetek ellátásával. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a képzett családorvosok utánpótlása nem megoldott.

Banka Csaba

Doctor with female patient

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Az ország más területeihez képest azt mondhatjuk, a Jászság helyzete jónak mondható, ha a háziorvosi körzetek betöltöttségét vesszük figyelembe – állapította meg érdeklődésünkre dr. Kolláth Bálint az orvosi kamara jászsági elnöke. A szakember hozzátette, ezt a képet alaposan árnyalhatja az a tény, hogy a betöltött orvoshelyek nagy részében idős kollégák látják el feladatukat. A kistérség háziorvosainak átlagéletkora meghaladja a hatvan esztendőt.

– A nyugdíjba vonulás nem is vetődik fel sok esetben még kérdésként sem, hiszen ha egy-egy adott orvos felhagyna tevékenységével, akkor az érintett településen megszűnne az ellátás. Fiatal kollégáink számára egyáltalán nem vonzó ez a terület. Hiba lenne, hogy ha ezt a dolgot kizárólag a finanszírozás nehézségeire vezetnénk vissza, bár kétségtelen, hogy ez is nagyban közrejátszik az utánpótlás elmaradásában. Sok esetben a munkakörülmények, a munkaidő kiszélesedése is gátat jelent a fiataloknak, hogy ezt a tevékenységet válasszák. Hiszen egy családorvosként működő háziorvos praxisa felvállalásával egy életformát is választ magának, amelyben sokszor munkaidőn túl is adódik munka.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A háziorvos utánpótlás biztosítása egyre komolyabban felvetődő feladatként jelenik meg a kistérségben is. Képünk illusztráció
[/caption]

A Jászságban a szakma megítélése szerint – tájékoztatott a kamara térségi vezetője –, jó színvonalon látják el feladataikat a háziorvosok. Szervezetük pedig  arra megpróbál javaslatokat is tenni, hogy az utánpótlást milyen módon lehetne biztosítani, ami persze nem egyszerűen kistérségi, hanem össztársadalmi szinten megoldásra váró feladat.

Jásztelken évek óta betöltetlen az háziorvosi praxis. Az ellátást a szomszéd település, Alattyán háziorvosa biztosítja helyettesítőként. – Hosszú ideje próbálkozunk azzal, hogy betöltsük a praxist – tudjuk meg Tóth Nóra polgármestertől. – Nagyon úgy tűnik, hogy ez most sikerülhet is. A legutóbb kiírt háziorvosi pályázatunk ugyanis eredményes volt. Várhatóan július, vagy augusztus elejétől már saját háziorvosa lesz a falunak. Az ellátás biztonsága szerencsére eddig sem szenvedett csorbát, de megnyugtatóbb lesz ezután a helyzet, ráadásul finanszírozási szempontból sem mindegy az a településnek, hogy helyettesítő vagy állandó orvosa van a községnek.

Alattyánon egyelőre nincs probléma az ellátással, nap mint nap rendel a körzet orvosa. Dalmadi Tiborné polgármester asszony elmondta, hogy orvosuk évtizedek óta közmegbecsülésnek örvendő módon látja el feladatát, s reményét fejezte ki, hogy ez a helyzet jó ideig nem változik még. Azt azonban nem tudják, hogy ha orvosuk nem folytatja tevékenységét, akkor miként oldják meg az ellátást.

A Jászság egyik legkisebb településén Jászágón is naponta rendelő háziorvossal, illetve egészségügyi társasággal sikerült szerződést kötniük. Mozsár Lászlóné polgármester kiemelte, hogy nincs ellátási gond a településen.

Jászfelsőszentgyörgyön immár negyven éve teljesíti feladatait a település háziorvosa, aki július 1-től vállalkozó háziorvosként végzi tovább munkáját. Zelenai Tiborné polgármester elmondta, hogy fel sem merült az, hogy korára való tekintettel felhagyna tevékenységével orvosuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!