Bulvár

2010.04.13. 13:57

Lemondhat a GYES-ről, aki bölcsődébe adja gyermekét?

Fizetőssé tenné a bölcsődéket egy szakértői tanulmány, melyet a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére készített a Budapesti Intézet. A kisgyermekek szüleinek a gyesről kellene lemondaniuk a bölcsőde javára az ellátás fejében.

B.B.

Köztudottan kevés a férőhely a bölcsődékben, de a tervezet erre is kínál megoldást: az általános térítési díjból befolyt összeggel kívánják ösztönözni az önkormányzatokat arra, hogy új férőhelyeket hozzanak létre az intézményekben. A tanulmány támogatná, ha a gyes értékével megegyező, 28 ezer 500 forintos térítési díjat vezetnének be a bölcsődékben.

— Nem tartom jónak azt az ötletet, mely szerint a gyest a bölcsődék kapnák — állította a szolnoki Kissné Henrietta. — Úgy vélem, hogy ezzel hátrányba kerülnének azok a szülők, akik ezután vállalnak gyermeket. Én is tartok attól, hasonlóan más kisgyermekes szülőkhöz, hogy fel fogják-e venni a gyermekemet a bölcsődébe. Csak remélem, hogy az állásom megmarad, míg visszatérek dolgozni.

— A tanulmányban megfogalmazott elképzelést jelenleg több okból sem tartom időszerűnek —  válaszolt megkeresésünkre Mészáros Mihályné, a szolnoki Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság  igazgatója. — Egyrészt a bölcsődei ellátás a gyermekvédelem részeként, a jelzőrendszer egyik tagjaként komoly szerepet tölt be annak működtetésében, ezért már itt bizonyos ellentmondás érzékelhető. Másrészt a családok nagy részében a gyest nem csak egy gyermek ellátására fordítják. Jelentős különbségek vannak ezen kívül a települések, régiók viszonylatában az anyák munkavállalási lehetőségeit illetően, így sokszor az egyik szülő egyedüli bevétele is a gyes. Végül a bölcsődei normatíva reálisabb számítási módját a szakma is régen szeretné elérni — tette  hozzá arra a kérdésünkre,  hogy véleménye szerint segítséget jelentene-e, ha úgy kapnák a kisdedóvók a normatívát, ahogy az óvodák és az iskolák: nem a napi létszám, hanem a beíratott gyerekek száma  után. —  Összességében nem tartanám szerencsésnek a tanulmányban megfogalmazottak aktuális bevezetését — zárta szavait.

— Az említett tanulmányt nem ismerem,  ám a bölcsődéknek valóban szükségük lenne nagyobb támogatásra — mondta Tanyi Ilona, a martfűi Játékvár Óvoda és Bölcsőde bölcsődevezetője. — Az állami normatíva körülbelül 50 százalékban fedezi a bölcsődei ellátást, a többit a helyi önkormányzat biztosítja a működéshez. Az általános térítési díj bevezetése után az önkormányzatok jelenlegi helyzete alapján várható lenne, hogy csökkenne az önkormányzati finanszírozás.

Tanyi Ilona szerint  rendkívül nagy segítség lenne a bölcsődéknek, ha a normatívát nem a napi létszám, hanem a beíratott gyerekek száma  után kapnák meg. — A jelenlegi finanszírozást diszkriminatívnak érzem — jegyezte meg.

— Ha készpénzben fizetik a szülők a díjat, csak a gondozási napokat kell kifizetniük. Kérdés, hogy az utalvánnyal mely napokat, milyen módon kellene téríteniük.

A martfűi bölcsődevezető elmondta, hogy az intézménybe nem csak dolgozó szülők gyermekei járnak, hanem olyanok is, akik védelembe vettek, esetleg szüleik tanulnak vagy szociálisan rászorultak. — Vidéki településeken kicsit másképpen működik a bölcsődei felvétel,  mint máshol — árulta el. —  Beíratkozáskor a szülő jelzi, hogy munkába fog állni. Ha mégsem sikerült elhelyezkednie az anyának szeptemberig, vagyis a nevelési év kezdetéig, akkor addig előjegyzésben marad a gyermek, amíg sikerül munkát találnia. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a gyes melletti munkavégzést. Szükség van minden ösztönzésre, ami növeli a családokban a szülési és gyermeknevelési kedvet.


A szülők féltik munkahelyüket, ezért korán felkeresik a bölcsődét

— Véleményem szerint az édesanyák nehezen tudnak elhelyezkedni — jegyezte meg Tanyi Ilona, a martfűi Játékvár Óvoda és Bölcsőde bölcsődevezetője. — Egy részük már szülés előtt sem dolgozott, ők eleve hátrányos helyzetben vannak, mivel a munkáltatók nem mindig toleránsak a kisgyermekes anyukákkal szemben. Azok viszont, akik munkából mentek el szülni, minél korábban igyekeznek bölcsődébe adni gyermeküket, mert féltik a munkahelyüket, illetve a megélhetés is sokszor szükségessé teszi azt.


Szolnoki bölcsődék működési mutatói

Év / férőhelyek száma / Feltöltöttség (%) / Kihasználtság (%)
2007        460        124,2        89,1
2008        460        125,6         90,0

Forrás: Új Néplap-gyűjtés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!