Vízilabda

2024.07.14. 18:30

Második lett a válogatott a margitszigeti tornán

Három meccséből egyet nyert meg a rendes játékidőben a férfi vízilabda válogatott a Margitszigeten megrendezett Domino Trans elnevezésű nemzetközi felkészülési tornán, így a második helyen végzett a négy csapatot felvonultató seregszemlén.

Kiss Ádám

Bő két héttel az olimpiai rajt előtt rendezett tornát a honi szövetség a felkészülés jegyében a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában. A mieink mellett további három párizsi részt vevő, a francia, az olasz és a japán csapat volt érdekelt a háromnapos megméretésen.

Bányai Márk, vízilabda, felkészülés
Bányai Márk (pirosban) remek formában várja a párizsi olimpiát
Fotó: Mészáros János

A magyar együttesben két mérkőzésen is helyet kapott a Szolnoki Dózsa Praktiker kapusa, Bányai Márk. Mellette több olyan játékos, mint például Angyal Dániel, Nagy Ádám, Zalánki Gergő és Varga Dénes is vízbe ugrott a tornán, akik az elmúlt években rövidebb-hosszabb ideig a szolnoki csapatot erősítették. Nem feledve Vámos Mártont, aki betegsége miatt hiányzott a válogatott soraiból.  

A mieink ugyanúgy a francia együttes ellen kezdtek a budapesti tornán, mint majd július 28-án Párizsban az olimpián. A felek legutóbb az idei dohai világbajnokság negyeddöntőjében találkoztak, ahol csapatunk fájó, egygólos vereséget szenvedett.

Magyarország–Franciaország 9–9 (3–2, 2–2, 3–3, 1–2) – ötméteresekkel 5–3

Gólszerzőink: Zalánki 2, Varga D., Manhercz, Vigvári Vince, Hárai, Nagy Á., Jansik Sz., Angyal 1-1.

A rendes játékidőben ezúttal sem tudta legyőzni a gallokat Varga Zsolt szövetségi kapitány gárdája, többek között azért is, mert hét emberelőnyös helyzetéből egyet sem tudott értékesíteni.

Változatos mérkőzésen az első félidőben még a mieink vezettek, a fordulás után azonban a Dózsa 2017-ben Bajnok Ligája-győztes együttesében is szerepet kapó Ugo Crousillat dupjával fordítottak a franciák, a hajrában viszont Angyal Dánielék kiegyenlítették hátrányukat, 9–9.  

Az ötméterespárbajt azonban megnyerte a magyar válogatott, amelynek játékosai nem hibáztak, Vogel Soma viszont kifogott egy francia kísérletet. 
A folytatásban a vb-ezüstérmes olaszok ellen ugrott medencébe a válogatottunk.

Magyarország–Olaszország 11–13 (1–5, 3–2, 4–4, 3–2)

Gólszerzőink: Manhercz 4, Angyal, Zalánki 2–2, Fekete G., Vigvári Vince, Jansik Sz. 1-1.

Sajnos az öltözőben maradtak a magyar fiúk, míg az olaszok meglógtak négy góllal egy negyednyi játék után, 1–5. Csapatunk nem adta fel, a Vogel helyére beálló Bányai bravúrokat mutatott be, Jansik Szilárd vezetésével pedig felzárkóztunk 6–8-ra, de két gólnál közelebb nem kerültünk közelebb ellenfelükhöz, akik végül behúzták a meccset.

– Szerettük volna tíz gól alatt tartani az olaszokat, sajnos nem sikerült. Jól mutatják ezek a meccsek, hogy hol tartunk, sokat kell még dolgoznunk, hogy jobban elkapjuk a ritmust. Lassan lendültünk bele, olykor túljátszottuk a fórokat, a folytatásban mindenképpen csökkentenünk kell a hibák számát – értékelt az nso.hu-nak Varga Zsolt szövetségi kapitány.

A záró napon azzal a Japánnal találkoztunk, akikkel az olimpia csoportmeccsei során is összemérjük majd erőnket. 

Magyarország–Japán 16–12 (3–2, 5–6, 4–3, 4–1)

Gólszerzőink: Varga D. 5, Hárai 4, Angyal, Fekete G., Jansik Sz. 2–2, Manhercz 1.

Ezúttal Bányai kezdett a kapuban, akit később Vogel váltott. A meccsről ekképp beszélt Varga Zsolt: – A japánok legnagyobb erőssége a gyorsaság, néhány passz után ellőtték a fórokat, és bár eleinte stabil volt a védekezésünk, utána sokszor elcsúsztunk. Ahogy megjöttek a blokkok a végén, úgy sikerült ellépnünk, egy az egyben jól tudtunk érvényesülni. 

A mieinket is legyőző olaszok nyerték a tornát, a visszavágási lehetőség a hétvégén Siracusában lesz, ahol újra találkoznak a felek az előkészületek jegyében.   

További eredmények: Olaszország–Japán 13–12, Franciaország–Japán 12–13, Olaszország–Franciaország 10–7.

A torna végeredménye: 1. Olaszország 9 pont, 2. Magyarország 5, 3. Japán 3, 4. Franciaország 1 pont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában