Néptánc

2 órája

Állva tapsolt a közönség a jászfényszarui Iglice Néptáncegyüttes jubileumi gálaestjén

Generációkat köt össze a néptánc és a muzsika szeretete a jászsági kisvárosban. Október 19-én, szombaton fergeteges gálaesttel ünnepelték a jászfényszarui Iglice Néptáncegyüttes megalakulásának 30. évfordulóját. A közösség nem mindennapi ajándékot kapott az önkormányzattól.

Illés Anita

Zsúfolásig megtelt a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár nézőtere szombaton este, annyian voltak kíváncsiak a jászfényszarui Iglice Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsorára. A lélekemelő pillanatokban bővelkedő est folyamán generációk léptek színpadra és varázsolták el a közönséget. 

jászfényszarui Iglice Néptáncegyüttes
A jászfényszarui Iglice Néptáncegyüttes immár harminc éve igazi nagycsaládként van jelen a város kulturális életében. Szombaton fantasztikus gálaesttel ünnepeltek a művelődési házban 
Fotó: Pesti József

Rangos díjat kapott idén a jászfényszarui Iglice Néptáncegyüttes vezetője 

– Hét generáció, hét csoport, ez az Iglice nagycsaládja. Húsz táncosból száznegyven táncos lett az elmúlt harminc év alatt. Ezzel Jászfényszaru felírta magát hazánk néptáncos térképére – mondta köszöntőjében Bordásné Kovács Katalin.

A kulturális intézmény igazgatója felidézte a kezdeteket: az együttes 1994-ben Iglice Gyermeknéptánc Együttesként indult, a város már a kezdetektől támogatja a hagyományőrző közösséget. Fontos mérföldkő, hogy 1999-ben létrehozták az Iglice Folklór Kulturális Alapítványt, melynek célja az együttes anyagi hátterének biztosítása, a helyi kulturális értékek gyűjtése, megőrzése és átadása a fiatalabb nemzedékek számára. Vezetője Péter Szilárd néptáncpedagógus, aki 2024-ben megkapta a vármegyei Prima különdíját népművészet kategóriában. 

Új székházba költözhet az értékőrző közösség 

A gyerekek képzését immár huszonkét éve a művészeti iskola biztosítja. Jelenleg több mint 130 fővel működnek. Rendszeres résztvevői a rangos országos gyermek néptánc fesztiváloknak, ahol az elmúlt években szép sikereket értek el. Az Iglice Gyermeknéptánc Együttes értékőrző munkáját az önkormányzat 2010-ben Jászfényszaruért Díjjal ismerte el. A közösségépítés mindig hangsúlyos szerepet kapott, ezért 2013-ban a felnőtt táncosokból megalakult az Iglice Hagyományőrző Táncegyüttes.

A jubileumi gálát Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester nyitotta meg, aki emléklapot adott át az együttes vezetőjének, Péter Szilárdnak. 

Ismertette, hogy a képviselő-testület döntése alapján a Hunyadi János út 2. szám alatti régi óvoda épület a felújítást követően mint közösségi ház, az Iglice Néptáncegyüttes székházaként funkcionál majd. 

Sokan köszöntötték az Iglice nagycsaládját, köztük a lengyel testvértelepülés, Zakliczyn delegációja és táncegyüttese, a Gwozdiec is. A két település kapcsolatának alapja kezdetektől a néptáncos közösségek barátsága. A gálaműsorban egymást követték az Iglice jelenlegi és korábbi táncosai, akik szívvel-lélekkel táncoltak, a talpalávalót a Zagyva Banda húzta. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!