Mit rejthet a gömb?

2024.09.05. 06:55

Gyilkos darazsak őrzik a kétszáz éves szolnoki templomtorony titkát – galériával, videóval

Próbaemeléssel tesztelték a minap a szakemberek, miszerint megfelelő lesz-e a technika a belvárosi Szentháromság templom új csúcsdíszének a toronyba emeléséhez. A négy hónapja tartó helyreállítási munkálatok közben kiderült, hogy a régi templom nem adja könnyen két évszázados titkát. Darazsak a szolnoki templomtoronyban – ez nehezíti a munkát.

Mészáros Géza

Darazsak a szolnoki templomtoronyban. Ez okoz most problémát a szakembereknek, akik egészen másféle feladatokra készültek. Talán egyedül a jó Isten gondolta úgy, hogy a kiemelten védett műemlékké nyilvánított szolnoki templom toronysisakjának felújítása ne csak egy egyszerű nagyjavítás legyen. Mint ismeretes, ez év április 20-án leemelték a csúcsdíszét az 1835-ben felépült szolnoki Belvárosi Szentháromság-templom tornyának.

MJA_0068
A kétszáz éve égbekiáltó toronysisakot 2024. április 20-án emelték le a földre
Fotó: Mészáros János

A felszentelt épület korábbi renoválási munkái során észlelték a szakemberek a toronysisak elmozdulását, ami miatt

az Örökségvédelmi Hivatal kötelezte az egyházközséget az életveszélyes állapot azonnali megszüntetésére.

Zajlik a felújítás, de nehezítik a munkát a darazsak a szolnoki templomtoronyban 

Gáspár István plébános atya és Vidra Sándor templomgondnok hírportálunknak elmondta, hogy a nagyon rossz állapotban lévő régi toronysisak leemelése és egy új csúcs megépítése eddig közel harmincmillió forint váratlan kiadást jelentett a plébániának. Ezt az összeget a Váci Egyházmegye, a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma és a szolnoki önkormányzat anyagi segítsége, továbbá magánadomány révén sikerült előteremteni.

Az új toronysisak réz borításához – tízezer rézlapra lenne szükség –, a toronygomb és a kereszt aranyoztatásához, illetve a csúcs visszaemeléséhez azonban már hiányzik a szükséges anyagi háttér. És mivel a régi toronysisakot az egyházközség a városnak adományozta, amit szintén renoválni muszáj, miután Szolnok egyik nyilvános, frekventált helyén szeretnék felállítani azt, annak felújításához szintén forrást kell keresni.

Mind emiatt a Váci Egyházmegye közadakozásra buzdít.

Vidra Sándor elmondta, hogy a munkálatok mindeközben zajlanak. Az új toronysisak faszerkezete elkészült, a középtengelyében álló királyfa várja, hogy az ugyancsak újonnan alkotott toronygomb, vagy keresztalma, illetve az erre rögzítendő szintén új kereszt is a helyére kerüljön. E két rozsdamentes acélból elkészített csúcsdísz aranyozás előtt áll, ám ezt megelőzően egy próbaemelést hajtottak végre a napokban, hogy kitapasztalják, a daru miként emelje majd a toronysisakot és a római katolikus felekezetre jellemző díszeit a magasba.

Titokzatos emlékeket rejt magában a keresztalma

– A teszt megfelelően sikerült – magyarázta érdeklődésünkre a templomgondnokkal csupán névrokonságban álló Vidra Tamás építészmérnök, akinek cégét bízták meg a komoly szakértelmet igénylő helyreállítási munkafolyamattal.

– Cégünk sokféle referenciával rendelkezik. Ez a munka is majdhogynem egy a sok közül, s ezúttal is a precizitásra törekszünk. Azonban mégiscsak különleges ez a feladat, leginkább azért, mert egy műemlék-védett, történelmi építménnyel van dolgunk. Korábban különösebben nem foglalkoztatott, ám ahogy megyünk előre a munkával, személy szerint egyre izgatottabban várom már, hogy a kétszáz éves torony gombja milyen emlékeket rejt magában – nyilatkozta hírportálunknak Vidra Tamás.

A szolnoki templomtorony-felújítás jól halad tehát, a keresztalma azonban apránként szolgáltatja ki ősi titkát. A toronysisak április 20-i leemelése óta ugyanis nem tudták még kinyitni a vélhetően értékes kortörténeti dokumentumokat, tárgyakat, a templom építésének idejéből származó „kincseket” tartalmazó egykoron aranyozott gömböt. Annyi bizonyos, hogy valaha háborúskodó kereszttűzben állhatott a keresztalma, annyi lyuk tátong rajta.

Vidra Sándor elmondta, hogy egy ritkaságot kiadott már magából a keresztalma. Egy ólomgolyót találtak ugyanis a toronygombban, mely

nagy valószínűséggel az 1849. március 5-i szolnoki csata idején fúródott bele.

A korabeli töltény múltjáról azonban szakértők fognak hiteles információkkal szolgálni.

Mélyebben azonban lehetetlen volt megvizsgálni a toronygombot.

Egyelőre ugyanis gyilkos darazsak őrzik a titkát, melyek rajokban lakják a közel méteres átmérőjű rézgömböt.

– Nem akarunk darázsirtó-szert használni. Egyrészt nem bántanánk a rovarokat, másrészt nem szeretnénk, ha a szer hatására még inkább sérülnének azok a dokumentumok, melyek már kiállták az idők próbáját és a darázsbérlemény viszontagságait. A toronygomb 1835-ös lezárása óta eltelt 189 év, így tudunk még várni pár hetet a felnyitásáig – hangsúlyozta Vidra Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!