Időutazás

2024.07.08. 11:25

Hagyományőrző Dósai Napok: élményteli programokkal mutatták be a helyi értékeket

Generációról generációra szeretnék átörökíteni a jászsági hagyományokat, régi népszokásokat Jászdózsán. Ennek jegyében hétvégén immár huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Hagyományőrző Dósai Napokat.

Illés Anita

Július 5-én, pénteken szentmisével vette kezdetét a XXIX. Hagyományőrző Dósai Napok programsorozat a Szent Mihály főangyal római katolikus templomban. 

Hagyományőrző Dósai Napok
A XXIX. Hagyományőrző Dósai Napok keretében nyílt meg az I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj történetét bemutató kiállítás
Fotó: Pesti József

Helyi közösségek kiállításai gazdagították az idei Hagyományőrző Dósai Napokat

A kétnapos rendezvényt Baranyi Sándor polgármester nyitotta meg az „Erdős” Otthonban, ahol Ezerszínű naplemente címmel nyílt kiállítás az idősek meseszép kézműves alkotásaiból. Ezután az I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj tízéves történetét bemutató kiállítással folytatódott a program a Községi Könyvtárban, majd a Dósai Alkotótábor záró tárlatának megnyitója várta a művészetkedvelőket a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A hagyományőrző forgatag első napját futóverseny és a Zaporozsec együttes koncertje zárta. 

Hagyományőrző Dósai Napok
Mesés jász viseleteket öltöttek magukra a fiatalok a Tájházban, mely az egyik fő helyszíne volt a Mozgás, Élmény, Hagyomány programelemnek
Fotó: Pesti József

Különleges időutazásra hívta az érdeklődőket a Mozgás, Élmény, Hagyomány

Szombaton feederbotos horgászverseny és a XIV. Jászsági ételek főzőversenye indította a napot. A Jóka túrák és helyi civilek közreműködésével rendezte meg az önkormányzat a M.É.H, azaz Mozgás, Élmény, Hagyomány programot, mely a kerékpáros túrán túl múzeumandragógiai és a jász identitást erősítő múzeumpedagógiai foglalkozást tartalmazott. A résztvevők élményszerűen ismerhették meg a Tarna-parti település természeti és épített értékeit, kiemelkedő régészeti emlékeit és a hagyományos jász viseletet. A rendezvényt többek között népi játszótér, kézműves sarok, a Hagyományőrző Íjász Klub lövetése, díjátadó díszünnepség, helyi fellépők kulturális műsora, Kátai Viktória a Jászság hangja 2023 előadása, operett gála, az Edda Tribute Zenekar koncertje és utcabál színesítette. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!