Kiállítások

2024.06.28. 14:26

Féltve őrzött kincseiket is bemutatták a kiállítók a 28. Jász Világtalálkozón - galériával

Minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást kínált a jászok idei seregszemléje Jászjákóhalmán. A szervezők három napon át gazdag kulturális és szórakoztató programkínálattal várták az érdeklődőket. A protokolláris programok mellett művészeti és helytörténeti kiállítások, hangulatos koncertek, mókában és közösségi élményekben bővelkedő versenyek színesítették a 28. Jász Világtalálkozót.

Illés Anita

A hagyományőrző rendezvény ebben az évben is lehetőséget adott a helyi és az elszármazott művészek, kreatív alkotók, gyűjtők, értékőrző közösségek bemutatkozására. A múlt és jelen találkozásának jegyében több mint tíz kiállítás gazdagította a 28. Jász Világtalálkozó eseménysorát. 

Jász Világtalálkozó
Generációkat hozott össze a 28. Jász Világtalálkozó. A Híres mesterségek kiállítása az "Öreg Iskolában" a kicsik és nagyok számára is rengeteg érdekességet rejtett. 
Fotó: Pesti József

 

Régi mesterségek helyi emlékeit is bemutatták a Jász Világtalálkozón 

Az „Öreg Iskola” épületében kapott helyet például a tehetséges testvérpár Banya Attila és Banya Béla különleges rajzkiállítása, de Kisbódi Lili grafikus is itt mutatkozott be első alkalommal képeivel a nagyközönség előtt. Sokakat vonzott a jászjákóhalmi születésű Szabó Szabolcs (1927-2003) filmrendező, grafikus és Laki Ida (1921-2015) festőművész munkáit bemutató tárlat. Különleges időutazásra hívta az érdeklődőket a Híres mesterségek című állandó kiállítás, mely a messzi földön híres jákóhalmi iparosság történetébe ad bepillantást. A régmúlt időkben virágzó asztalos és cipész mesterség, műhelyek titkai tárulnak fel az „Öreg Iskola” falai között, ahol közel százharminc műhelyből mintegy 1480 tárgy és használati eszköz látható. Köztük például egy féltve őrzött dokumentum, a Frankl Jenő felesége nevén lévő cipőgyár létesítését igazoló bizonylat is 1944-ből. 

Értékes trófeákat is megcsodálhattak a látogatók 

A Horváth Péter Helytörténeti Szakkör gyűjteményének bemutatója ugyancsak Jászjákóhalma múltját idézte. A Gubicz András Gazdakör régi mezőgazdasági eszközöket állított ki a Gazdakör épületben, ahol korábbi elnökükről, a 2020-ban elhunyt Fodor István Ferencről is megemlékeztek. Mindezek mellett a könyvtárban a Jászjákóhalmán fellelhető csipkeanyagokból rendeztek gyönyörű kiállítást, valamint Litkei Nagy Anita is itt mutatta be varázslatos alkotásait. A Mentha Patikában Horváth Levente mackó gyűjteménynek legkedvesebb darabjait vehették szemügyre az érdeklődők. Több más helyi intézmény mellett az Idősek Klubja is csatlakozott a rendezvényhez, a szépkorúak legszebb kézimunkáiból rendeztek kiállítást. A Jászsági IV. Béla Általános Iskola tárlatán helyet kaptak egyebek mellett a tanulói fotópályázatra készült képek, melyek a Tarna bal partján fekvő község nevezetességeiről, rejtett szépségeiről mesélnek. Bugyi László „Gurgia” fotóművész Jászjákóhalma tájképei című fotókiállítása a polgármesteri hivatalban nyílt meg. A Béke Vadásztársaság szabadtéri tárlatán értékes trófeákat fedezhettünk fel. 

Jászárokszállás csapata nyerte a Jászsági népi játékok olimpiáját 

A világtalálkozó utolsó napján sport és ügyességi versenyek, gasztrokalandok kerültek középpontba. A helyi polgárőr egyesület szervezésében hirdették meg a horgászversenyt, a Jász Ízek Főzőversenyét, a jászsági pálinkamustrát és a hagyományos jászsági sütemények versenyét. A kulináris kalandok mellett kézműves foglalkozás, KRESZ ügyességi pálya, népi játszótér, kulturális műsor is színesítette a programot. 

Jász Világtalálkozó
A Jász Világtalálkozó harmadik napján rendezték meg a Jászsági népi játékok olimpiáját. A verseny 14 állomásán izgalmas kihívások vártak a résztvevőkre. 
Fotó: Pesti József

Versenyeredmények:

  • A főzőversenyt a jászladányi Jógacsoport – kitekeredők nyerték, míg a legízletesebb süteményt a jászdózsaiak készítették. 
  • A horgászversenyen Jászberény pecásai állhattak a képzeletbeli dobogó első fokára. Kiderült az is, hogy a legnagyobb halat 4,85 kilogrammal a jászladányi Bagi Krisztián fogta ki. 
  • A könnyűzenei vetélkedőt szintén Jászdózsa csapata nyerte. 
  • Népszerű volt a Jászjákóhalmai Önkéntes Tűzoltó Egyesület által szervezett Jászsági népi játékok olimpiája is, melyen kilenc csapat mérte össze tudását. A 14 feladatból álló mókás ügyességi verseny győztese Jászárokszállás gárdája lett. 
  • A pálinkamustrán első helyezést ért el Szőllősi Zoltán cigánymeggy pálinkája. Jászjákóhalma legjobb pálinkája elismerést Dombai Tibor cseresznye pálinkája kapta. A 28. Jász Világtalálkozó legjobb nedűjének Makai Norbert birs pálinkája bizonyult, melyet 41 párlat közül választottak ki. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!