Hagyományőrzés

2024.06.22. 07:00

Elkezdődött a 28. Jász Világtalálkozó, több ezer látogatót várnak Jászjákóhalmára – galériával és videóval

A település apraja-nagyja szívvel-lélekkel készült a nagy napra. Péntek délután ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a 28. Jász Világtalálkozó.

Illés Anita

„Jöttünk napkeleti széllel, homlokunkon fénnyel, Mert minket is hívott a Turulmadár. Jászok, kunok, avarok már mindannyian magyarok, Duna–Tisza közén, Édes hazánk ölén vérünk összeforrt.” – szólt a Jászmagyarok együttes Jászmagyarok című dala péntek délután Jászjákóhalmán, a Szent József téren. A Magyar Alíz, elszármazott pedagógus által írt dalszöveg jelezte, hogy kezdetét vette a 28. Jász Világtalálkozó, melynek ünnepélyes megnyitóján Mező Laura, Jászjákóhalmáról elszármazott kommunikációs szakember köszöntötte a megjelenteket. Huszonkét év után ismét a Tarna bal partján fekvő kistelepülés ad otthont a jászok életében fontos, Magyarországon egyedülálló eseménynek, melyet az önkormányzat a Jászok Egyesületével közösen szervezett meg

Jász Világtalálkozó
Június 21-én pénteken kezdetét vette a 28. Jász Világtalálkozó Jászjákóhalmán. A megnyitó ünnepséget a helyi óvodások műsora gazdagította. 
Fotó: Pesti József

A Jász Világtalálkozón bemutatják a település múltját és jelenét 

– A rendezvény állandó célja, a jászok történelmi hagyományainak ápolása, a jász kultúra megőrzése, a Jászság településeinek bemutatása, valamint a jász tudat megerősítése és megismertetése az ide látogató vendégekkel. Eljött a nap, amit már nagyon vártunk. Hónapok óta összefogással készülünk a 28. Jász Világtalálkozóra. Kiválasztottuk a fellépőket, megrendeltük a szükséges eszközöket, a színpadot, a hangosítást, gondoztuk a virágokat, szépítgettük a települést. Most itt van mindenki. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy szeretetünkkel körülölelve mindenki érezze jól magát az elkövetkezendő három napban. Érezzék át a jász hovatartozás élményét, ismerkedjenek meg településünkkel, értékeinkkel, amelyeket büszkén mutatunk meg. Minden találkozó alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy jász hagyományaink ne merüljenek a feledés homályába, sőt arra is, hogy régi hagyományainkat újraélesszük – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a jászok legnagyobb ünnepét Terjéki Tünde polgármester. 

Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt is fellépett a rendezvényen

Beszéde után Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Farkas Ferenc, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke osztotta meg gondolatait a jászok eredetéről, a jász identitásáról és az összetartozásról. A megnyitón zenés, táncos műsorral közreműködtek a Poldermann Júlia Óvoda és Tündérkert Bölcsőde gyermekei. A lélekemelő, vidám pillanatok után a Jászok Nagykönyvét Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum igazgatója adta át Terjéki Tündének, majd kézjegyükkel örökítették meg üzenetüket a jövő nemzedékeinek. Hagyományoknak megfelelően a világtalálkozó ebben az évben is bemutatkozási lehetőséget biztosít a helyi és az elszármazott alkotóknak, gyűjtőknek, értékőrző közösségeknek. Kiállításaikat Berkóné Háfra Izabella, a könyvtár munkatársa ajánlotta a vendégek figyelmébe. Az ünnepséget követően Sas Dániel és Keskeny Richárd zongora négykezes koncertjével folytatódott a program a római katolikus templomban, ahol fellépett Göblyös Rita és a Benyus Család Kamaraegyüttes is. Az este folyamán Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt, Rácz Tamás és a Jászság Népi Együttes szórakoztatta a közönséget a főtéren. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!