Természetvédelem

2024.07.02. 18:00

Élvefogó csapdával fogják be a tarajos teknősöket a Közép-Tiszán

A tarajos teknősök számos betegség és kórokozók hordozói, emellett veszélyeztetik az őshonos fajtákat. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület a napokban megkezdte a Közép-Tisza szolnoki szakaszán az idegenhonosok élvefogó csapdázását.

Pakainé Pusztai Nóra

Július elsejétől a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület megkezdte a tarajos teknősök élvefogó csapdázását. A szervezet közösségi oldalán írják, hogy eszközeikkel az Közép-Tiszán találkozhatnak az arra járók.

élvefogó,csapda
Élvefogó csapdákat helyeztek ki a Közép-Tiszán
Forrás: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület közösségi oldala

– Kérünk benneteket, hogy ne közelítsétek meg és ne nyúljatok a csapdákhoz, illetve a benne lévő fogott egyedekhez! – hívták fel a figyelmet.

Mint a bejegyzésből kiderült, a Mississippi tarajos teknős számos betegség és kórokozók hordozója, emelett veszélyezteti őshonos mocsári teknős szaporodását, előszeretettel pusztítja a süllő fészkek ikráit, ivadékait.

– Mindannyiunk közös érdeke, hogy sikerrel végezhessük munkánkat, megszabadítva szeretett folyónkat egy újabb betolakodótól – fogalmaztak.

A csapdákat naponta ellenőrzik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában