Galántai Lelovich György

2021.10.09. 19:58

A világhírű solymász előtt tisztelegnek szülőhelyén, Fegyverneken

Gyöngyvirágtól lombhullásig, Egy kerecsensólyom története, Vadvízország – csak néhány azon filmek közül, melyekből egy egész ország megismerhette egykor Galántai Lelovich Györgyöt. A nemzetközi szinten is elismert solymászmester, ornitológus, szakíró könyvein egész generációk nőttek fel. Szülővárosa, Fegyvernek pedig nem feledkezett meg róla. Minden évben megemlékeznek a solymászat egyik legnagyobb hazai alakjáról.

Molnár-Révész Erika

Galántai Lelovich György solymászmester egykori íróasztala, széke és kalapja is látható a fegyverneki könyvtárban – mutatta meg lapunknak Ollé Orsolya könyvtáros

Fotó: Kiss János

Kézzel írott jegyzetek, saját rajzokkal illusztrált tudományos könyvek és rengeteg fotó – egy gazdag életmű néhány fontos töredéke és néhány használati tárgy idézi fel a híres solymászmester, Galántai Lelovich György emlékét a fegyverneki könyvárban.

– A kiállítás legtöbb anyagát Lelovich György özvegye, az idén tavasszal elhunyt Berek Teréz, illetve dr. Kiss Györgyné fegyverneki lakos, valamint Szász János helyi solymász bocsátotta a könyvtár és a városi helytörténeti gyűjtemény rendelkezésére –mondta a kiállítás helyszínén Ollé Orsolya könyvtáros.

Galántai Lelovich György solymászmester egykori íróasztala, széke és kalapja is látható a fegyverneki könyvtárban – mutatta meg hírportálunknak Ollé Orsolya könyvtáros
Fotó: Kiss János

Galántai Lelovich György 1913. június 7-én született Fegyverneken, egy középbirtokosi család sarjaként. Debrecenben, a Gazdasági Akadémián szerzett diplomát, majd hazatért, hogy apja birtokán kezdjen bele a lótenyésztésbe. Édesanyja nem hagyta, hogy megvalósítsa elgondolásait, így ez idő alatt kóstolt bele a vadászatba, majd később gazdatisztként különböző birtokokat vezetett.

A második világháború után – melyben egyébként megsérült – kapott egy járási felügyelői állást a Magyar Állami Erdőgazdálkodási Üzemek Ragadozómadár Kísérleti Telepén. Ebben az időszakban kezdődött filmes karrierje, különböző dokumentumfilmekhez kérték fel mint szereplőt és mint tudományos szakértőt. 1954-ben került a Hortobágyra, ahol a sólyomtelep vezetője volt, később több állatkert, vadgazdaság élére állt. Az 1956-os forradalom után deportálták Kistarcsára, majd Tökölre.

Miután szabadult, visszatért Fegyvernekre, állattenyésztésből élt, de dolgozott a helyi tsz-ben és a veszprémi Kittenberger Kálmán Vadasparkban is. A filmezéssel nem hagyott fel, betanított vadászmadaraival a Tüskevár és a Noé bárkái nevű produkciókban segédkezett.

Több, tapasztalatain alapuló könyvet is írt, kiváló kézügyessége miatt többet saját maga illusztrált. Volt olyan szakkönyve, mely az Egyesült Államokban, Los Angelesben jelent meg először, 1976-ban.

Fegyvernek híres szülötte 1993. október 19-én hunyt el, a városban azóta minden évben megemlékeznek róla halá­lának évfordulója alkalmából.

Különleges misét tart a társaság

Ahogy minden évben, idén is solymászmisével tiszteleg Galán­tai Lelovich György emléke előtt a Fegyverneki Hermann Ottó Vadásztársaság. Az esemény vasárnap fél tízkor a Szent Vendel katolikus templomban kezdődik, a különleges szertartáson részt vesznek a vadmadarak is. A mise végén koszorúzzák meg Lelovich György fegyverneki nyughelyét, majd a résztevők a könyvtárban nyílt kiállítást is megtekinthetik. Az idei esemény az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő­rendezvénye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!