Élelmezési világnap

2 órája

Ínycsiklandó zöldséges tócsni készült a Keró tankonyhájában - galériával, videóval

Olcsó, egyszerű, könnyen elkészíthető tartalmas előétel, amit kicsit megbolondítottuk bevert tojással és hollandi mártással. Az Élelmezési világnap alkalmából Ferenczi Miklós, a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakács oktatója és Váczi Dominik tanuló a zöldséges tócsni készítését mutatta meg nekünk.

Pakainé Pusztai Nóra

– Olcsó, egyszerű és gyors – fogadott az Élelmezési világnap apropóján kitalált öltetével Ferenczi Miklós, a Szolnoki SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakács oktatója, aki a zöldséges tócsni elkészítésébe vezetett be minket.

zöldséges tócsni, élelmezési világnap
Váczi Dominik tanuló és Ferenczi Miklós szakács oktató együtt készítették el a zöldséges tócsnit
Fotó: Nagy Balázs


Az intézmény tankonyhájában ezt a tartalmas előételt bevert tojással és hollandi mártással állította össze.

Miközben előkészítették az alapanyagokat, elmondták, ügyelnek arra, hogy minél kevesebb élelmiszert pazaroljanak, kevesebb hulladék keletkezzen.

Ezért például a zöldségek héját megmossák, vagy gyökérkefével tisztítják. Ha mégis hámoznak, akkor a héjból alaplevet főznek, hogy kinyerjék a zöldség ízét.
– Otthon ezekből komposzt készülhet, de oda kerülhet a tojáshéj is. Ha húsról beszélünk, amit formázni kell sütés előtt, ott a leeső részekből ugyancsak alaplé készülhet, vagy töltekként felhasználhatjuk – magyarázta a pazarlás elleni tippeket.
A szakács oktató szerint alap a gondos tervezés, melynek minden ételt és munkafolyamatot érinteni kell. Az intézményben a főételekből két, míg a levesekből és desszertekből öt-öt adag készül egyszerre.

zöldséges tócsni, élelmezési világnap
A tankonyhában is gondosan megtervezik a munkafolyamatokat, hogy minden gördülékenyen menjen
Fotó: Nagy Balázs

 
– Megkóstoljuk, kiértékeljük, hogy esetleg milyen hiányosságok vannak, lehetett volna-e kisebb vagy nagyobb hőfokon készíteni, hogyan lehet megfelelőbben ízesíteni vagy a túlsózást korrigálni – sorolta a lehetőségeket, kiemelve az értékelés alapját. Hozzátette: a legtöbb konyhán van tábla, amire felvázolják az egyes munkafolyamatokat és, hogy melyikre mennyi időt szánnak. 

 

Ez a típusú tudatosság a háziasszonyok mindennapjait is megkönnyítheti 

– fogalmazott Ferenczi Miklós. A szakács oktatót egy könnyen és gyorsan elkészíthető finomság összeállítására kértük. Véleménye szerint a zöldségeken keresztül lehet leginkább bemutatni a pazarlás elkerülését, így a zöldséges tócsnira esett a választása, melyet bevert tojással, hollandi mártással készített tanulójával, Váczi Dominikkal. 

Mutatjuk, hogyan készül az egészséges, de mégis tartalmas előétel, íme a zöldséges tócsni receptje!

  1. A zöldségeket meghámozzuk, a lehulló részekből főzünk egy alaplevet. (A zöldségek héját felengedjük vízzel, ízesítjük borssal, babérlevéllel. Amikor felforrt leszűrjük, fehérborral, tárkonnyal, citromlével ízesítjük. Ez a hollandi mártás kivonata.)
  2. A megtisztított zöldségeket nagy lyukú reszelővel lereszeljük, ízesítjük sóval borssal, bazsalikommal, oregánóval, ha mediterrán ízhatást szeretnénk elérni.
  3. Öntünk rá egy tojást, ez lesz a kötőanyag. Sózás hatására a zöldség levet ereszt, ezért kell bele egy kevés zsemlemorzsa.
  4. A masszából pogácsákat formázunk, kevés olajon serpenyőben, alacsony hőfokon kisütjük.
  5. Ecetes, sós, forró vízben főzzük meg a tojást 3 perc alatt, ezt kiemeljük és félretesszük.
  6. Közben a kihűlt alaplevet öt kikevert tojássárgájához adjuk és vízgőz felett besűrítjük, tisztított vajat adunk hozzá, míg olyan állagú nem lesz, mint a majonéz. Sóval, fehér borssal ízesítjük.
  7. Végül a tócsnira tesszük a bevert tojást és a hollandi mártást. Az előételt metélőhagymával tálaljuk.
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában