Alakuló ülés

3 órája

Régi-új vezetéssel kezdte meg a munkát a vármegyei közgyűlés

Esküt tettek és megkezdték a munkát a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés tagjai. Az alakuló ülésen többek között arról is döntöttek csütörtökön a vármegyeházán, hogy nem lesz változás a közgyűlés vezetésében.

Rimóczi Ágnes

Csütörtökön délelőtt tartotta meg alakuló ülését a vármegyei közgyűlés. Megkezdte a munkát a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat testülete.

NAGY4054
Megalakult a vármegyei közgyűlés Szolnokon
Fotó: Nagy Balázs

Az eseményen részt vett dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára, aki köszöntőjében azt kérte a képviselőktől, hogy éljenek a lakosoktól kapott bizalommal, és döntéseik során mindig gondoljanak rájuk.

Jól teljesítettek az önkormányzatok a nehéz időszakban

– A mögöttünk hagyott önkormányzati ciklus többszörösen nehezített volt. Gondoljunk csak a Covid-járványra vagy az orosz-ukrán háborúra. Soha nem látott feladatok jelentkeztek, ezek nagy kihívást jelentettek elsősorban a települések számára. Az önkormányzatok jól vizsgáztak a rendkívüli körülmények ellenére is – hangsúlyozta az államtitkár.

Dr. Dukai Miklós rámutatott, hogy a képviselők fontos és felelősségteljes munkát végeznek. A helyi önkormányzataoról szóló törvény szerint a vármegyei önkormányzat területfejlesztési, vidékfejlesztési, valamint koordinációs feladatokat is ellát. 

– A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium szándéka a térségi gondolkodás és együttműködés erősítése az önkormányzati szférával, összekapcsolva a területfejlesztés célrendszerével, intézményhálózatával. 

Ezért is indítja el a kormány 2025-től a Versenyképes Járások Programot, melyben kiemelten számítunk a vármegyei önkormányzatok tapasztalatára és aktivitására

 – emelte ki.

Mint hangsúlyozta: nagy szükség lesz az együttműködésre, hiszen a közigazgatás különböző szintjein dolgozók céljai közösek. 

– Cél, hogy a magyar emberek színvonalas közszolgáltatásokat vehessenek igénybe és napi ügyeik megoldásához magas szintű segítséget kapjanak – tette hozzá végül az államtitkár.

A vármegyei közgyűlés elnökségéről is döntöttek

Az alakuló ülésen a vármegyei közgyűlés elnökévé ismét Hubai Imrét választották a képviselők, ahogy az is eldőlt, hogy az alelnöki feladatokat továbbra is Borbás Zoltán látja majd el. A tizennyolc tagú testületben két személycsere történt. Az elkövetkező öt évre a Fidesz-KDNP-től tizenegyen szereztek mandátumot, a DK színeiben ketten tevékenykednek, a Mi Hazánk három fővel képviselteti magát a testületben, a Jobbik és a Momentum pedig egy-egy képviselőt delegálhatott a közgyűlésbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában