Alakuló ülés

3 órája

Az eskütétel után megkezdte munkáját az új szolnoki közgyűlés – galériával, videóval

Nagy várakozás előzte meg az október 10-i alakuló ülést. Az új szolnoki közgyűlés ellenzéki polgármesterrel és fideszes többségű testülettel kezdte meg a munkát.

Mészáros Géza

Az új képviselő-testület – amelynek törvényességi felügyeletét és a városháza szakmai munkáját továbbra is dr. Sebestyén Ildikó címzetes főjegyző és dr. Versitz Éva aljegyző gyakorolja – a polgármesteri és a képviselői eskütételek után kezdte meg működését. Dr. Mosonyi Csaba, a helyi választási bizottság elnöke mondta fel az eskü szövegét, amelyet az új városvezető és az új szolnoki közgyűlés tagjai mondtak utána.

Új szolnoki közgyűlés alakult
Új szolnoki közgyűlés alakult október 10-én Györfi Mihály polgármester vezetésével. A képviselők az ülés elején tették le esküjüket.
Fotó: Mészáros János

Az eskütétel után Szalay Ferenc volt polgármester eredményes munkát kívánt az új testületnek:

– A közgyűlés nem dolgozhat pártpolitika-, csakis várospolitika mentén. Szolnok és a város lakosságának érdekeit kell szem előtt tartani, ennél fontosabb küldetése nem lehet a közgyűlés tagjainak. Konszenzusos munkát kívánok és ajánlok fel az új városvezetésnek, mert az érdemi együttműködés nélkül nem tud előre haladni Szolnok, ami egyik tábornak sem lehet érdeke és szándéka – utalt a leköszönő városvezető arra, hogy noha Györfi Mihály személyében „ellenzéki” politikus irányítja ezentúl a vármegyeszékhelyet, ám a közgyűlésben a Fidesz-KDNP szövetség adja a többséget (17/9). Szalay Ferenc jelezte, hogy a Fidesz szolnoki elnökeként továbbra is segíti a városi frakció munkáját.

– Köszönöm a választópolgároknak a többségi bizalmat, melyet meg is akarok hálálni. Mégpedig azzal, hogy szívvel szeretném vezetni Szolnokot – mondta ezt már Györfi Mihály polgármester a szűzbeszédében.

Új szolnoki közgyűlés
Polgármesterváltás történt Szolnokon. Szalay Ferenc városvezetőt (jobbra) Györfi Mihály (balra) követte a városvezetői székben
Fotó: Mészáros Géza

– Találkozásokra épülő emberközeli várospolitikát fogok folytatni. Szemem előtt tartom az idős emberek felvetéseit, hiszen az ő munkájukra épült és azzal fejlődött a város. Utak, járdák újulnak meg, a tömegközlekedési és a parkolási nehézségeket megoldjuk. A bérlakás-állományt fejlesztjük és szépítjük, az állatellátásban rendet teszünk, illetve Szolnokot az Észak-alföldi régió kulturális központjává alakítjuk – szögezte le Györfi Mihály.

Új szolnoki közgyűlés: frakciók, bizottságok, tanácsnokok

Az új városvezető bejelentette a frakciókat. Eszerint a Fidesz csoportot Töreki András vezeti, helyettese Menkó Gyula lesz. Tagjai: Ádám Csaba, Fejér Andor, Mohi Márk, Molnár Iván és Tasnádi Zoltán. A KDNP frakció vezetője Rehó János, helyettese dr. Póta Sándor. A Szolnok 2024 frakciót Borda Zoltán vezeti, helyettese dr. Füle István, tagjai Györfi Mihály, Nagy István, dr. Sámson László, Székács János és Tóth Klaudia. A tizenhét fős testületet továbbá az LMP-s Tóth Áron alkotja.

Az eskütétellel együtt alig másfél órás alakuló közgyűlés ezt követően a napirendek megtárgyalásával folytatódott. A különböző színekben politizáló képviselők együttműködése érdekében először a szervezeti és működési szabályzat módosítására került sor. Miután a polgármester az alakuló ülésen nem tett javaslatot alpolgármester(ek) személyére, azt a következő közgyűlésen tárja a plénum elé, így tanácsnokok és bizottsági tagok megválasztása következett. Három bizottsági elnököt ad a Fidesz-KDNP, kettőt a Szolnok 2024, egyet az LMP.

Az előzetes egyeztetések révén hat bizottság alakult:

  • egészségügyi, szociális és egyházügyi (elnöke: Rehó János);
  • jogi, rendészeti és ellenőrzési (Nagy István);
  • oktatási, kulturális és ifjúsági (Töreki András);
  • pénzügyi, költségvetési és közbeszerzési (Tóth Áron);
  • sport, turisztikai és civil kapcsolatok (Tasnádi Zoltán);
  • városüzemeltetési, városfejlesztési és fenntartható fejlődés (Borda Zoltán) bizottság.

Az öt tanácsnok:

  • fejlesztési és városüzemeltetési: Fejér Andor;
  • pénzügyi és költségvetési: dr. Füle István;
  • szociális, egészségügyi, hajléktalan-ellátásügyi és közbiztonsági: dr. Sámson László;
  • kulturális, oktatási és sport: Tasnádi Zoltán;
  • gazdasági és vagyongazdálkodási: Tóth Áron.

Végül, miután az új polgármester illetményét, illetve a régi városvezető végkielégítését is megszavazták a képviselők, a testület hétmillió forintban állapította meg a Bursa Hungarica (hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási támogatását biztosító) Ösztöndíjrendszerhez történő városi csatlakozást a 2025-i költségvetés terhére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában