Templomfelújítás

3 órája

Több mint tíz év után ismét beléphettünk a földvári templomba: megmutatjuk, mit láttunk – videóval

Beázó tető, korhadó padok. Néhány évvel ezelőtt már megkezdődött a tiszaföldvári református templom felújítása, de forrás hiányában csak a tetőcseréig és a külső vakolatcseréig jutottak. Most újabb lépést tett előre a tiszazugi település református egyházközössége. Sok év után újra beléphettünk a templomukba.

Pakainé Pusztai Nóra

A tiszaföldvári református templom 1788-ban épült, történetének legnagyobb volumenű felújítását kezdték meg még évekkel ezelőtt. Akkor a tetőszerkezetet cserélték és a külső vakolatot cserélték. A belső mennyezetet az 1815-ös presbiteri jegyzőkönvy alapján restaurálták, így visszakapta eredeti kék színű kazettás kialakítását. A tiszaföldvári református templom felújítása a következő szintre léphetett, melyre két évet kellett várni.

tiszaföldvári református templom felújítás
Következő lépéséhez érkezett a tiszaföldvári református templom felújítás. Muzsik Tamás lelkész megmutatta az épület belső terét
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Ahogy arról korábban beszámoltunk, három különböző pályázati forrásból összesen kétszázmillió forintot költöttek az épületre. A munkálatok nemcsak hogy elhúzódtak, az első kivitelező hanyagsága miatt a belső tér beázott, a padok megsérültek, a szószék díszítő elemei letöredeztek. Hiába készült el végül a megrendelt munka, a tiszaföldvári gyülekezet nem tudta birtokba venni az épületet. A református templom ajtaja zárva maradt.

Bepillathattunk a tiszaföldvári református templomba

Muzsik Tamás lelkész a napokban elfordította a kulcsot a zárban és körbevezetett minket, hogy megmutassa, hogyan is áll most az épület.

A mennyezet az nem új, az két évvel ezelőtt készült el, ahogy a falak festése is 

– mutatott körbe.

A padokat és az úrasztalát most lefestették, ahogy a galéria fa borítását is, a beruházásra és a faanyag javítására 15 millió forintot költöttek augusztus óta.

Mivel a tiszaföldvári református templom országos kiemelt műemlék, így a munkálatokat minden esetben restaurátorokkal egyeztették. A korábbi szürkésfehér helyett most kék színben pompázik a templom belső tere.

Időszerű volt a tiszaföldvári református templom felújításának folytatása

– A szürkésfehér könnyen koszolódott, de nem ez volt az igazi ok. A szakemberek visszabontották a padokról a festékrétegeket, ameddig csak lehetett és a legalsó nagyjából hasonló kék volt, mint a mostani – magyarázta. Hozzátette, nemcsak szebb, hanem talán praktikusabb is az új színvilág. 
Az úrasztalának padozatát még le kell festeni, a színben a napokban állapodtak meg.

Idén viszont már nem nyitják ki a közösség előtt a kapukat, október 31-től a megszokott módon a gyülekezeti házban jönnek össze az istentiszteletre.

– Valószínűleg szezon elején, márciusban, vagy ahogy az idő engedi kitakarítunk és onnantól visszakapja régi funkcióját. Közel tíz éve már biztosan nem tartottunk itt istentiszteletet, kissé el is szoktak a református templom létezésétől a hívek – emelte ki.

Az épületnek nemcsak egyházi funkciója van, hanem városképi szempontból is meghatározó, összesen közel ezerötszázan férnek el a tiszaföldvári református templomban.

Lépésenként haladnak

A szószékhez egyelőre nem nyúltak. Mivel az épület részeként műemlékként kell rá tekinteni, így bármilyen munkálat restaurátori felmérést igényel. A szúette darabokat gondosan megőrizték, hátha segíti a helyreállítási munkát. 

– Építését más korszakra datálják, mint az úrasztaláét. Egyelőre még nem tudni, hogyan haladunk tovább. Itt több faanyag is hiányzik, biztosan nagyobb falat lesz, önmagában 15-20 millió forint helyreállítani. A tervek szerint 2026-2027-ben lehet rá fedezet – részletezte a következő lépést Muzsik Tamás lelkész. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában