Helyi termékek ünnepe

3 órája

Tehénbőgés Szolnok közepén: helyi termékek kavalkádjával várt az idei Dunszt! – videóval, galériával

Csábító illatok, ínycsiklandó ízek, remek hangulat és pazar helyi termékek csalogatták az érdeklődőket a szolnoki Hild térre vasárnap délelőtt. A szolnoki Dunszt! A helyi termék ünnepe elnevezésű rendezvény csábító portékái között mindenki megtalálta a kedvére valót, a legkisebbek a népi játszótéren és a borjak karámjánál szereztek felejthetetlen élményeket.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Aki szerette volna feltölteni az éléskamráját télire, biztosan mindent megtalált hozzá a vasárnapi eseményen.  A szolnoki Dunszt! már hagyományosnak számító rendezvény, mely összegyűjti a helyi termelők és alkotók legértékesebb portékáit. Minden évnek megvan a maga „főszereplője”, idén az alma állt a középpontban.

szolnoki Dunszt
A szolnoki Dunszt! csábító kínálatában mindenki megtalálhatta a kamra kincseit, a gyerekek pedig az állatsimogatóban szereztek felejthetetlen élményeket
Fotó: Fotó: Mészáros János

Fürjtojás ínyencségeket is szerepeltek a szolnoki Dunszt! kínálatában

Szörpök, lekvárok, csípős nyalánkságok, édességek, savanyúságok... – a sort szinte lehetetlen befejezni, hiszen már reggel egymást érték az árusok asztalai, sátrai.

Katona Brigitta Abonyból érkezett, méghozzá saját fürjtanyájáról. Standján csábítóan hívogattak a fürjtojások, változatos formákban.

– Feldolgozott fürjtojás termékekkel foglalkozunk, saját madaraink tojásaival dolgozunk – mondta. Hozzátette, nagyjából hatvan fürj él a tanyán, amelyek ötvenöt tojással ajándékozzák meg őket naponta.

– A tojásokat megfőzzük ,egy éjszakát pácoljuk fűszeres lében, majd másnap hideg bükkfafüstön, teljesen hagyományos eljárással füstöljük, négy-öt órán át – avatott be a kulisszatitkokba a szakember. Ezután friss zöldfűszerágyon pihennek a tojások, majd napraforgóolajjal tartósítják.

– Minden alapanyagunk friss, tartósítószert nem használnunk, talán csak ennyi a titkunk–  magyarázta mosolyogva Katona Brigitta.

Egyesek mézért és fűszerekért jöttek, mások savanyúságért

Szolnoki-Tóth Adrienn és Szolnoki Viktor a vármegyeszékhelyen élnek, egyébként is gyakran ellátogatnak a helyi termékek vásárába. A szolnoki Dunszt! azonban szélesebb palettát kínál, nem volt kérdés, hogy feltérképezzék a lehetőségeket.

– Szeretünk ezeken az eseményeken válogatni, mézet rendre itt vásárolunk. Aztán van egy remek fűszerkeverék is, amiből mindig betárazunk, ha itt járunk – árulta el a feleség. Hozzátette, a sajtok is nagy kedvenceik, mindig találnak különleges ínyencségeket.

– Aztán persze ha valami még elcsábít minket, nem ellenkezünk – fogalmazott Szolnoki-Tóth Adrienn.

Hegedűs Réka szintén szolnoki, párjával ők is nagy rajongói a helyi termékeknek. Legelső célállomásuk általában a savanyúság.

– Nagyon jó ez a rendezvény, rengeteg árus van, hívogatók a portékák, az idő is remek. Az ember mindig talál ezt-azt, mi még a húsfélékből szemezgetünk, sonka és kolbász fronton is szétnézünk – mondta Hegedűs Réka.

Kisgyermekkel is remek élmény a szolnoki Dunszt!

A szintén szolnoki Kiss-Németh Nóra kisfiával és egy nagy kosárral érkezett a vasárnapi eseményre.

– Mindig jövünk, ha tehetjük, nagyon szeretjük a hangulatát, remek termékeket lehet itt kapni. Általában sajtokat szoktunk vásárolni, de sok minden más is érdekel minket – mondta az édesanya. Hozzátette, most hogy az alma van a főszerepben, biztosan kerül a kosárba valamilyen almás finomság, bár a nézelődés ilyenkor sietős, a kétéves forma fiatalember a népi játékok felé húzta édesanyját.

– A bocikat, nyuszikat láttuk, utóbbit meg is simogatta a kisfiam, de a játékok is nagyon vonzóak számára – fogalmazott az édesanya.

A színes forgatag hangulatát változatos fellépők műsora színesítette. Népi dallamok és hangszerek muzsikája vegyült a piaci nyüzsgés hangjai közé az Aba-Novák Agóra előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában