Solymászvadászat

17 órája

Alacsonyan repültek, majd lecsaptak a ragadozó madarak Kengyel határában – galériával és videóval

Hagyományt teremtenének a Magyar Solymász Egyesület és a Lelovich György Vadásztársaság. Galántai Lelovich György solymász emlékére solymászvadászatot tartottak szombaton. A kiszemelt területet vonalhajtással járták végig a vadászok, ottjártunkig a Harris Hawk-ok két zsákmányt is fogtak és a napnak még közel sem volt vége.

Pakainé Pusztai Nóra

Kedvező, napsütéses idő fogadta a solymászokat a Kengyel és Tiszatenyő közötti területen szombaton. Galántai Lelovich György emlékére solymászvadászatot hirdettek. Szujó Balázs szervező elmondta, ez az első alkalom, mellyel hagyományt szeretnének teremteni.

solymászvadászat
A solymászvadászat során leginkább apróvadakat fogtak meg a ragadozó madarak 
Fotó: Nagy Balázs

– Galántai Lelovich Györgyöt régi filmjeiből, de személyesen is ismertem. Halálának évfordulójának alkalmából szerveztük a solymászvadászatot –  fejtette ki. Hozzátette: saját vadászaik is csatlakoztak délelőtt, fegyver nélkül, ők a hajtásban segítették a munkát. 

A solymászvadászat során apróvadakra indultak

A madarakkal elsőként apró vadakra, mezei nyúlra indultak. De mielőtt vonalba álltak volna, Szász János solymász köszöntötte a résztvevőket és bemutatta a vadászokat, illetve a madarakat. 

– Több fajta madárral érkeztünk. Először mezei nyulat próbálunk fogni Harris Hawk-kal, de vándorsólymokat is hoztunk magunkkal – fejtette ki. – Vonalhajtásban vadászunk – adta az instrukciókat.

Alacsonyan repült a ragadozó, mielőtt lecsapott

A csapat kissé lemaradva követhette a solymászokat, hogy ne zavarják a madarakat, a hajtósor ezután indult a kiszemelt területre. Sorban felálltunk és lassan haladtunk előre, a madarak megpróbálták elkapni az ugró nyulat. Még alig indultunk el, már jött is a kiáltás: Repül a madár! A vadászok megfogták madaraikat, hogy ne repüljön a már prédára induló egyed után másik ragadozó. Deák Dávid Harris Hawk-ja alacsonyan gyorsan szállt, a madár szárnya éppen súrolta a növények tetejét, majd hirtelen lecsapott, a vadászat sikeres volt. A szakemberek kihozták a nyulat a vetésből.

– A vad sokszor négyszer, ötször nehezebb, mint a madár, így segíteni kell neki – magyarázta János, miközben Dávid futott a madara után.

A menet haladt tovább, majd ahogy visszaértek a bázishoz, újabb madarak kerültek elő az autók csomagtartójából és más prédát szemeltek ki. Az első tapasztalatok bizakodásra adnak okot a jövőbeni folytatáshoz. 

Kopjafát avatnak a solymász tiszteletére

A Magyar Solymász Egyesület programsorozata Fegyverneken vasárnap 8 órától a történelmi emlékparkban Galántai Lelovich György solymászmester emlékére állított kopjafa avatásával folytatódik. A Szent Vendel Katolikus templomban solymászmisén tisztelegnek „Gyuri bácsi” emléke előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában