Mit rejt a romos ház?

2 órája

Kigyulladt Szolnok egyetlen romantikus stílusú vasúti épülete – videóval

A csütörtökön kigyulladt egy különleges épület a szolnoki belvárosban. A romos vasúti ház Szolnok egyik építészeti kuriózuma. A története is különleges.

Rózsa Róbert

Elhagyatott épület gyulladt ki csütörtökön este Szolnokon – számolt be a hírről a minap a Szoljon.hu. A katasztrófavédelem közlése nyomán azt írtuk, ruhák és hulladék kapott lángra a Mártírok útján álló házban. A másnapi fotók beigazolták a gyanút, hogy a Tisza-parti sétány mellett álló egykori vasúti épület gyulladt ki. A romos vasúti ház Szolnok egyik építészeti kuriózuma.

romos vasúti ház Szolnok, épület, ház, Szolnok, vasút
Romos vasúti ház Szolnokon: a minap tűz ütött ki benne
Fotó: Mészáros János

A szolnokiakat izgatja az épület sorsa

Az omladozófélben is patinás épület sorsa a szolnokiak figyelmét is vonzza. Erre példa, hogy pár hete egy helyi közösségi csoportban felvetődött az épület sorsa.

A témához akkor sokan hozzászóltak.

Az egyik kommentelő elárulta, az ő nagyszülei még ebben a házban laktak, mivel az épület anno a MÁV tulajdona volt, a nagypapát pedig a vasút foglalkoztatta.

  • Volt, aki szerint restauráltatni kellene az épületet,
  • más hozzászóló szerint akár bemutatóteret is kialakíthatnának benne,
  • és megint más szerint teljesen más terveket is lehetne szőni az ingatlannal kapcsolatban.

Az épület kihasználása egyébként az elmúlt évek városfejlesztési tervei között is szerepelt, mint a szomszédos RepTár egyik bővítési lehetősége.

Kuriózum a romos vasúti ház Szolnokon

A találgatások mellé egy igen érdekes, hosszú leírás is érkezett, még pedig Áy Zoltántól, aki a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány külsős munkatársa, szakmai anyagok szerzője.

A vasúttörténész leírta, a romos vasúti ház valójában egy város- és vasúttörténeti kuriózum, amit kevesen tudnak, így viszont legalább lehetőség adódott felhívni rá a figyelmet.

Eszerint az épület 1857-ben készült. Mint a szakember rámutatott, akkoriban még nem létezett a MÁV, hanem magántársaságok működtek. Így a mai RepTár épületét, Szolnok hajdani első állomását a Magyar Középponti Vasúttársaság építette, 1847-ben.

„Már akkor tervben volt a sínek Debrecen felé való továbbvezetése. Az irány azonban más volt, mint ami megvalósult” – fogalmazott. Így a vonatok a Tisza partján jártak volna a jelenlegi belvárosi hídig, ahová vasúti hidat álmodtak. Ezt azonban az akkori városvezetés leszavazta, mert a töltés elzárta volna a lakosokat a folyótól.

romos vasúti ház Szolnok, épület, ház, Szolnok, vasút
Mi lesz a sorsa az elhagyatott háznak?
Fotó: Mészáros János

Időközben – írta – a már meglévő Pest-Szolnok vonal Cegléd-Szolnok közötti szakaszát egy másik cég, a Tiszavidéki Vasúttársaság vette meg, ők építkeztek aztán tovább Debrecen felé.

Közben eltelt tíz év, az építészetben a klasszicista stílust felváltotta a romantika. Ez a kis ház is romantikus stílusú, Bécsben tervezték, a cég irodájában. Tulajdonképpen a Debrecenbe tovább haladó vonal 1. sz. őrházáról van szó, amely sose látta el eredeti funkcióját, mivel végül is a vonal északról kerülte meg Szolnokot. A pályaudvar is már a mostani helyen épült meg. Mivel azt az állomásépületet 1900 körül elbontották, elmondhatjuk, hogy a most szóba került házacska maradt Szolnok egyetlen romantikus stílusú vasúti épülete

– fogalmazott Áy Zoltán.

A romos ház környékén – még kigyulladása előtt – hírportálunk is szétnézett. Videónk még a tűz pusztítása előtti állapotokat mutatja be. Kérdés, most, hogy kigyulladt, menthető-e még a – mint kiderült, épített örökség szempontjából pótolhatatlan – vasúti épület?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában