Jászkunság

3 órája

Régészeti leletek, fontos együttműködés – ezek voltak az elmúlt hét legjei

Járókelők vették észre, hogy valami furcsa dolog úszik a Tiszán, ötvenéves osztálytalálkozóra jöttek össze Szolnokon – többek között ezek is szerepeltek az elmúlt hét legolvasottabb hírei között.

Szoljon.hu

1. Egy leendő víztározónál dolgoztak a régészek, amikor meghökkentő tárgyat fordított ki az ásó

Régészeti lelet
Egy földbe mélyített ház feltárásán került elő a vaddisznó agyar Jászberény határában
Fotó: Jász Múzeum facebook oldala

A különleges régészeti lelet a napokban került elő Jászberény határában. A Jász Múzeum régészei egy földbe mélyített ház feltárásakor bukkantak rá az átfúrt és gondosan megcsiszolt vaddisznó agyarra.

2. Járókelők vették észre, hogy valami furcsa dolog úszik a Tiszán

A víz alatt, több méter mélyen dolgozik a kotrógép
Fotó: Mészáros János

Több méter mélyen, a víz alatt végeznek kotrást Tiszaderzsen. A kubikokat érintő munkálatok célja többek között az eredeti állapotok visszaállítása. A munkálatokat a partról is gyakran figyelik a környékbeliek. A járókelők többnyire azt látják, hogy valami furcsa dolog, egy különleges szerkezet úszik a vízen, amely nem más, mint egy kotrógép.

3. Régészeti szenzációt jelentettek be: emberi maradványokat rejtett a titkos kápolna

Újabb szenzációs tiszafüredi lelet került elő a Templom-dombon
Fotó: Rózsa Róbert

Újabb szenzációs tiszafüredi régészeti lelet került elő a Templom-dombból: veretes, csatos övének maradványaival találták meg egy középkorban élt kislány sírját az egykori Árpád-kori kápolna sírhelyében. A leletet dr. Mester Edit, az ásatást vezető Kiss Pál Múzeum igazgatója mutatja

4. Ötvenéves osztálytalálkozóra jöttek össze Szolnokon

50 éves osztálytalálkozó
50 éves osztálytalálkozót tartottak a Pálfyban Szolnokon
Forrás:  Beküldött fotó

Évtizedek múlva ismét visszatértek az alma materbe. Ötvenéves osztálytalálkozót tartottak a Szolnoki SZC Pálfy - Vízügyi Technikumban szombaton. Még az osztályindulót is elénekelték.

5. Ez a Tisza-tavi település lehet a kínai gyógynövénytermesztés magyar fővárosa?

Ren Zhong, Lüliang alpolgármestere és Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot a tiszafüredi városházán. Ennek értelmében később akár gyógynövényfarmot is létrehozhatnak a kínaiak Tiszafüreden
Fotó: Rózsa Róbert

Orvosi és egészségügyi együttműködési szándéknyilatkozatot kötött a tiszafüredi városházán a Tisza-tavi járási székhely Lüliang nevű kínai testvárvárosával. A nyilatkozat aláírásakor elhangzott, az együttműködés személyzetcserét is jelent: orvosi szakértőket, kutatókat és kórházigazgatókat küldhetnek egymáshoz a felek a tudáscsere érdekében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában