Rémületes felfedezés

6 órája

Munkából hazajövet egy óriási pókkal találta szembe magát egy berényi férfi

Rövid idő alatt már a második nagyméretű pók okozott meglepetést a Jászságban. Míg előbbi bizonyítottan egy szongáriai cselőpók volt, amit egy könyvtárban találtak, a második óriási pók pontos fajtája rejtély maradt. Egy biztos, egyikhez sem érdemes puszta kézzel hozzányúlni.

Molnár-Révész Erika

– Péntek délután, amikor jöttem haza a munkából és a kerékpáromat vittem le a pincébe, akkor láttam meg, hogy egy óriási pók van a fal mellett – mesélte egy neve elhallgatását kérő jászberényi férfi. Mint mondta, a pók szürkés színű, és legalább 5 centiméter nagyságú volt. 

pók jászság
Ez az óriási pók jelent meg a napokban az egyik jászberényi lépcsőházban, a hatalmas ízeltlábút egy ott lakó fotózta le
Fotó: Beküldött fotó

– Kíváncsi voltam, vajon milyen fajta lehet, ezért lefotóztam, és megosztottam a fotót az egyik közösségi oldalon. A válaszok között szerepelt a farkaspók és a szongáriai cselőpók is – tette hozzá a szemtanú. 

Három nagyméretű pók ismert hazánkban, ebből kettő védett

Mivel rövid időn belül ez már a második eset, hogy óriási pók jelenik meg lakott területen Jászberényben, mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy mégis milyen pókról lehet szó, ezért megkerestünk egy szakembert. Dr. Tallósi Béla szolnoki entomológus elmondta, a fotó minősége miatt ezt pontosan nem lehet megállapítani, de három faj jöhet szóba: 

  • Szongáriai cselőpók
  • Pokoli cselőpók
  • Réti farkaspók

– Legtöbben a szongáriai cselőpókot ismerik, mely a kötött, szikes területeken, így a Jászságban, és a Nagykunságban is elég gyakori. Nagyon hasonló, talán egy kicsit kisebb testű a pokoli cselőpók. Mind a kettő védett faj. Ezek a madárpókokkal távoli rokonok. És van egy harmadik, amely már kifejezetten közelebb áll magához a farkaspókokhoz, a réti farkaspók. Ezek nem szőnek hálót, mint a keresztespók, vagy a kaszáspók. Ezeket a pókokat azért hívják farkaspókoknak, mert vadászat közben becserkészik az áldozatukat, úgy ejtik el, ugyanis ragadozó állatok. Ez a három faj jöhet számításba a fotó alapján – válaszolta kérdésünkre a szakember aki elmondta, ezek a pókok csak véletlenül tévednek be a lakott környezetbe.

– Ha valaki olyan jó helyen lakik, hogy a közelben van legelő vagy rét, ez előfordulhat, ugyanis ezek a fajok ott jelen vannak. Fölbe ásott üregekben élnek, szaporodnak. Az ilyen években, mint az elmúlt időszak, egy-egy faj sikeresen szaporodhatott, így több példány lehet belőle. Nem jellemző rájuk, hogy keresik a teleléshez az épületeket, hiszen földbe ásott üregekben élnek. Egy épületben amúgy sem túl sokáig maradnának életben, oda inkább véletlenül jutnak be – magyarázta az entomológus, aki hangsúlyozta, ha mégis ez történik, nem árt óvatosan közelíteni a nagyméretű pók felé. 

Az óriási pók marása óriási fájdalmat okozhat 

– Nyilván ezeknek az állatoknak nem halálos a marása, de méretüknél fogva, és mert – ahogy minden pók– a csáprágóik végén levő csatornákból tudnak emésztőnedvet fecskendezni az áldozatukba, és ezzel le is bénítják, a marásuk elég fájdalmas, és nem is múlnak el gyorsan nyom nélkül. Nem halálos a csípésük, de nagyon kellemetlen, ezért, ha a lakásba bejut, nem célszerű puszta kézzel megfogni. A legjobb ilyenkor egy befőttesüveget vagy üvegpoharat rátenni, egy kartonpapírt alácsúsztani, megfordítani, így a pók a pohárba kerül. Ezután ki kell vinni, és el kell engedni. Nem valószínű, hogy visszatér – hangsúlyozta dr. Tallósi Béla.

Mint elmondta, ezek a pókok nagyobb testű rovarokat, lárvákat fogyasztanak, de egyesek szerint a szongáriai cselőpók nősténye akkora, hogy rágcsálók apró udódait, cickányokat is képes elejteni.

Mint azt korábban megírtuk, néhány napja egy szongáriai cselőpók okozott meglepetést a jászberényi könyvturkálóban, az ijesztő küllemű nyolclábút az olvasók fedezték fel. Végül sem ennek, sem a lépcsőházban talált póknak sem esett baja, míg előbbit befőttesüveg segítségével tessékelték ki az épületből, a másikat a fotózás után békén hagyta a megtalálója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában