Pályaválasztási kiállítás

2 órája

Szakmalabirintusba csábították a döntés előtt álló diákokat Szolnokon - galériával, videóval

Újra megrendezték a Szakmalabirintus elnevezésű pályaorientációs rendezvényt a Szolnok Szakképzési Centrumban. Az intézmény Jendrassik György Gépipari Technikumában három napon át pályaválasztás előtt álló diákokat várnak, akik testközelből ismerhetik meg a tagintézményekben oktatott szakmákat. Kedden nyitották meg a pályaválasztási kiállítást, mely egészen csütörtökig nyitva áll.

Rimóczi Ágnes

Három napra újra útvesztővé vált a Szolnok Szakképzési Centrum. Az intézményben ezekben a napokban zajlik a Szakmalabirintus Pályaválasztási kiállítás, melyen a Szolnok Szakképzési Centrum tizenegy szakképző intézménye által oktatott szakmákkal, a Digitális Közösségi Alkotóműhellyel, és a duális képzésben résztvevő partnerek kínálatával lehet megismerkedni.

pályaválasztási kiállítás
A három napig tartó pályaválasztási kiállításon testközelből tekinthetik meg a szakmakínálatot a diákok
Fotó: Mészáros János

Bővült a pályaválasztási kiállítás palettája

A pályaorientációs rendezvény elsősorban az általános iskolák hetedik- és nyolcadik osztályos diákjainak szól, de valójában már túlmutat ezen, hiszen már többet nyújt.
– Egy igazi labirintusba invitáljuk a diákokat és természetesen mindenkit, aki ellátogat hozzánk. Nagyon bízunk abban, hogy a látogatók eligazodnak az útvesztőben és hasznos tapasztalatokkal érnek annak végére. Aki járt már ilyen eseményen, tudja, hogy mindig van valami újdonságunk, ez idén is így van – szólt a jelenlévőkhöz az esemény megnyitóján Kalmár Andrea. A Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója elárulta, szerettek volna egy kicsit kedvezni a végzős tanulóiknak és természetesen a vármegye végzős diákjainak, ezért a pályaválasztási kiállítás kapuit megnyitották felsőoktatási intézmények előtt is. – Így bővült a palettánk, ahol ráadásul nemcsak látják a kínálatot a látogatók, hanem ki is próbálhatják a szakmákat – tette hozzá a főigazgató.

A szakmák szerepe fontos a versenyképességben

Ezt hangsúlyozta dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke is a megnyitón.

Több ez, mint egy pályaválasztási kiállítás. Itt éppen az a cél, hogy a látogató legyen részese annak az érzésnek, amit egy szakma tanulása, majd gyakorlása jelenthet számára

 – hangsúlyozta a szakember.
Dr. Magyar Zita rámutatott: amikor az oktatásirányítás területén tevékenykedők a szakképzés átalakításán dolgoztak, hittek abban, hogy a szakmáké a jövő. – Hittünk abban, hogy a gazdaság versenyképessége a szakképzett munkaerőn kell, hogy alapuljon. Ezt a hitet szeretnénk átadni, már egészen kicsi kortól a gyerekeknek, fiataloknak és a családoknak. Karrier utakat mutatunk – fogalmazott az elnök, hozzátette, ahogy például ezen a rendezvényen is.

Köszönet jár az útmutatásért

A pályaválasztási kiállításon Györfi Mihály is köszöntötte a megjelenteket. Ahogy Szolnok polgármestere fogalmazott, a pályaválasztás egy igazi útvesztő, ezért nagy köszönet jár a Szolnoki Szakképzési Centrum munkatársainak, akik missziót indítottak a fiatalok pályaválasztásának megsegítésére.
A térség országgyűlési képviselője is köszönetét fejezte ki a szakképzési centrum csapatának, a rendezvény minden partnerének és kiállítójának. Dr. Kállai Mária hangsúlyozta a képzés és a gazdaság összekapcsolásának fontosságát. Örömmel szólt arról, hogy a rendezvényen egyaránt jelen van a tradíció és innováció is. – A kettő nem ellentétes, sőt. Mindezt bizonyítják a Szolnoki Szakképzési Centrum tagintézményeiben zajló képzések is – emelte ki az országgyűlési képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában