Gasztrofesztivál

14 órája

Olasz sztárséf ételét is megkóstolhatták a Nagy Befőzés vendégei – galériával, videóval

„Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés!” – tizenöt esztendővel ezelőtt így hirdették a nagykörűi Nagy Befőzés napját. A szlogen ma sem változott, ezúttal is ennek jegyében rendezték meg a gasztrofesztivált.

Rimóczi Ágnes

Szombaton újra kavalkád helyszíne volt Nagykörű. Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nagy Befőzést, ahol a látogatók szemtanúi lehettek mindannak, ami egy falusi kiskonyhában történik így ősszel. Sikerrel zárult a gasztrofesztivál.

nagy befőzés, gasztrofesztivál
Üvegbe zárt csodákat kínáltak a Nagy Befőzés gasztrofesztiválon Nagykörűben
Fotó: Kiss János

Csurgott is folyamatosan a must, harsogott a káposztalevél a gyalukések alatt, rotyogott a lekvár és sercegett a tepertő. A standokon lekvárok, befőttek sorakoztak, szörpöket, kézműves termékeket, helyben készült finomságokat kínáltak a termelők. Az asztalok túloldalán is sokan megfordultak, érdeklődők is jöttek szép számmal.

Befőtteket, kolbászt, rétest vittek haza

– Közeledik a tél, eljött az ideje, hogy ételeket, italokat tegyünk el a hideg időszakra, megtöltsük a kamrát. Az utóbbi két évben ennek érdekében mindig eljövünk Nagykörűbe, mert itt ízletes ételekhez, italokhoz jutunk – mondta el a standok között Parti Anita, aki párjával Abonyból érkezett.

– Már egy csomagot kivittünk az autóba, lekvárokat, mézet és füstölt árut vásároltunk. Közben megebédeltünk, mennyei birkapörköltet ettünk – mondta a hölgy, majd a péksüteményes stand felé indult, mondván: néhány tökös-mákos rétest visznek haza a családnak.

Nyitott porták várták a Nagy Befőzés vendégeit

Hozzájuk hasonlóan sokan tettek még így. Egész nap jöttek-mentek a vendégek, akik az ízletes falatok között válogathattak, miközben változatos muzsikák és jó beszélgetések biztosították a megszokott kiváló hangulatot. 

A rendezvénynek helyet adó régi piactér mellett megannyi nyitott porta, rendezvényudvar várta a falusi ízek, illatok és általában a vidékies hangulat kedvelőit.

 Felléptek a helyi iskolások, muzsikált a Körűi Banda, falunéző körútra is indulhattak az érdeklődők, egész nap járt a Töfi-töfi traktor.

Sztárséf volt a gasztrofesztivál sztárja

A szombati Nagy Befőzés vendége Sergio Viti, olasz sztárséf volt, aki egy remek ételt készített bemutató jelleggel. Az ételkülönlegességet a szerencsések meg is kóstolhatták.

Este a Fülemüle Presszó Tribün Band zenélt, majd karaoke partit tartottak a Tájházban, késő estig...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában