Segítség

3 órája

Így foghat ki a neppereken: bőven akad árulkodó jel a használtautó-vásárláskor – videóval

A használtautó-vásárlás előtt állók leggyakoribb félelme, hogy – akarva, akaratlanul – műszaki hibás kocsit sóznak rájuk. Pedig, mint mindennek, a másodkézből való autók vételének is megvannak azok az aranyszabályai, amelyekre odafigyelve laikusként is gyanút foghatunk. Mutatjuk, mire figyeljünk használtautó-vásárláskor, hogy elkerüljük a kasztni alatt lakó kisördögöt.

Rózsa Róbert

Vagyis hát ehhez pont a kasztnin érdemes kezdeni a vizsgálódást. Péntek Róbert, a szolnoki Nesztor Kft. használtautó-kereskedője – miközben felnyitja az egyik eladásra szánt autójuk motorháztetőjét – azt mondja, ő elsőként a karosszéria átnézését javasolja annak kapcsán, hogy mire figyeljünk használtautó-vásárláskor.

mire figyeljünk használtautó-vásárláskor, erre kell figyelni használtautó-vásárlásnál, használt autó, autó, Szolnok
Már a kasztni is árulkodhat! Péntek Róbert mutatja, mire figyeljünk használtautó-vásárláskor
Fotó: Mészáros János

Mutatjuk, mire figyeljünk használtautó-vásárláskor

– Amit figyelni kell, hogy van-e nyoma bármilyen

  • festésnek,
  • javításnak,
  • látunk-e nagyobb színeltérést,
  • illetve látunk-e rozsdásodást.

– Különösen a kerékjárati ívek, küszöbök rozsdásodása esetén érdemes elővigyázatosnak lenni, ezek felderítésére érdemes benézni a kiszemelt járgányok alá – mondja.

– A második mindenképpen a motor – mutat immár a karosszéria alá. – Be kell indítani, és aki valamennyire ért hozzá, az meghallhatja az esetleges

  • zörgéseket,
  • csörgéseket,
  • dadogásokat,
  • egyenetlen alapjáratot,
  • akár láthat füstöt is.

– Ezek mind árulkodnak a használt autó állapotáról – fejti ki, hozzátéve, ezen a ponton érdemes megnézni a fagyálló és a motorolaj színét, állagát is.

mire figyeljünk használtautó-vásárláskor, erre kell figyelni használtautó-vásárlásnál, használt autó, autó, Szolnok
Ne legyünk restek benézni a motorháztető alá! Péntek Róbert szerint kulcsfontosságú a motor működésének leellenőrzése használtautó-vásárláskor
Fotó: Mészáros János

Ezt se felejtse el! –  erre kell figyelni használtautó-vásárlásnál

– Eztán jön – mondja – az utastér vizsgálata. Utóbbi ugyanis ideális esetben összhangban van az autó motorikus állapotával, használtságával, megtett kilométereinek számával, évjáratával. – Ezt laikusként is meg lehet nézni. A kormányt, a pedálokat, az üléseket, a belső műanyagot kell szemügyre venni – emeli ki a szakember.

Utána próbakört kell menni. Mindig ki kell próbálni a kiszemelt autót!

– sorolja.

– A tesztvezetésen arra érdemes figyelni, hogy az autó szépen tartja-e az utat, fognak-e a fékek, tapasztalható-e a futóműben rendellenes hang, zörej.

– Végül – teszi hozzá –, át kell nézni az autó papírjait. Ellenőrizni kell a jármű előéletét, hogy magyar-e az autó, volt-e szervizelve, ejtettek-e rajta nagyobb javítást az elmúlt években, illetve hogy meddig rendelkezik érvényes műszaki vizsgával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában