Gyűjtőakció

2 órája

„Az utolsó vasszeget is elvisszük” – így zajlott a lomtalanítás Szolnokon

A fél várost érintően zajlott szombaton lomtalanítás Szolnokon. Mi is „feltúrtuk” a várost, és megnéztük, hogy halad a munka.

Rózsa Róbert

Szitáló eső áztatta péntek este Szolnokot, ám hiába nedvesedett át, és burkolózott sötétbe a város, ez az alkony nem hozott nyugovót a vármegyeszékhelyre. A nyirkos esti idő dacára furgonok, kisbuszok, pótkocsis autók sokasága lepte el a Baross úttól délre eső utcákat, berregésük még az éjszakai órákban is behallatszott a házakba, akárcsak a matatás, csörömpölés és az ide-oda tologatott tárgyak zaja. Már ebből is kiderült, hogy az eredetileg szombatra hirdetett lomtalanítás Szolnokon már pénteken megkezdődött. De az is igaz, hogy a város képe szemernyit sem változott, mire feljött a nap.

lomtalanítás Szolnok, lomtalanítás, lomi, Szolnok, szemét, guberál
Lomtalanítás Szolnokon: Kovács Zoltánné ruhákat, cipőket rakott ki a háza elé szombaton. Szociális szempontból is jó dolognak tartja a lomtalanítást, szerinte olyanokhoz kerülnek a leselejtezett holmik, akiknek szüksége is van azokra
Fotó: Rózsa Róbert

Napok óta talpon a lomizók

Lomizó házaspár állt meg ütött-kopott autójával szombat reggel egy szemétkupac mellett a Széchenyi utcában. Régóta tudvalevő, hogy a lomizás, vagyis a lomtalanításra kirakott holmik elvitele, lopásnak számít. Ez viszont csekély mértékben sem tartja vissza a potyázókat, a Széchenyiben megállók autója is dugig volt rakva már a korai órákban.

– Mit találtak?

– Sok mindent. Tűzre valót, ruhát, még egy mikrót is. Amit tudunk, megtartunk, ami nem kell, azt továbbadjuk.

– Mikor kezdtek?

– Ma reggel négykor. De már két napja csináljuk, és csináltuk múlt héten is – mondták, utalva arra, hogy szeptember végén a északi városrészben tartottak lomtalanítást.

Nézze, négy műszakban dolgozom. A feleségem takarít. Teli vagyunk hitellel, van egy régi szar autóm. Itt tartok, 25 év munka után

– tárta szét a karját a férfi, hozzátéve, több helyen is kiabáltak már vele, mondván, ne guberáljon, de olyan is történt, hogy a használt holmik mellé pénzt is kaptak. Hozzátette, a lomizás eléggé megalázó, ezért jó volna valamifajta lerakat a leselejtezett, de a szegény embereknek még kapóra jövő tárgyaknak.

– Nem baj, hogy szétdobálják, de összeszednék legalább – mondta ugyanebben az utcában Kovács Sándorné, aki épp a keresgélők által széthagyott szemetet gyűjtötte egybe. Szerinte igencsak megváltozott a lomtalanítás az utóbbi időben. Régen biciklivel jártak a gyűjtögetők, ma már csapatostul, teherautókkal.

lomtalanítás Szolnok, lomtalanítás, lomi, Szolnok, szemét, guberál
Bútorok, babakocsi és abroncsok a lomtalanításon: vegyes kép
Fotó: Rózsa Róbert

Sitt, festék, gipszkarton: egyesek visszaélnek a lomtalanítással

– Ez az egész terület teljesen tele volt hulladékkal – mutatott körbe édesanyja Meder utcai portája előtt Farkas János. A férfi és édesanyja reggel hat óra óta dolgozott azon, hogy az idős nő háza előtt felhalmozott szemét eltűnjön előkertjükből. Ottjártunkkor is serényen pakolták egybe a náluk lehányt lomokat.

– Az a baj, hogy mindent idehordtak a környéken lakók. Olyan hulladékot is, amit nem szabad lomtalanításkor elhelyezni. Volt itt gipszkarton, festék, fahulladék, építési szemét. Jó lenne, ha az emberek figyelemmel lennének rá, hogy mi a célja a lomtalanításnak – mondta.

Így zajlik a lomtalanítás Szolnokon

Pedig a lomtalanítást végző NHSZ Szolnok többször is felhívta a figyelmet a gyűjtőakció tudnivalóira. Vagyis hogy lomtalanításkor az eseti jelleggel kidobott, nagy méretű holmikat – ágyakat, székeket, szekrényeket – viszik el. Előre közölték azt is, hogy nem vesznek át

  • építési szemetet,
  • veszélyes hulladékot és
  • elektronikai hulladékot,
  • valamint zöldhulladékot sem.
lomtalanítás Szolnok, lomtalanítás, lomi, Szolnok, szemét, guberál
Leselejtezett bútorok a szolnoki Szapáry utcán, 2024. október 5-én
Fotó: Rózsa Róbert

Az NHSZ munkatársai mindenesetre már reggel felvették a harcot a szeméthalmokkal: a belvárosban már a korai órákban belefutottunk egy lomtalanítást végző egységbe.

– Mikor kezdték meg a munkát?

– Fél nyolckor.

– Egész nap dolgoznak?

– Egész nap.

– Mikorra végeznek?

– Nem lehet tudni. Addig csináljuk, amíg a főnök nem szól. Én úgy számolom, este fél tíz is lesz, mire teljesen végzünk mindennel.

– Mióta dolgozik lomtalanításokon?

– Én már jó pár éve.

– És hogy látja, régen tettek utcára több selejtes tárgyat, vagy most?

– Ma sokkal több van, mint régen. Úgy mondanám, évről évre mindig több szemetet viszünk el a lomtalanításokon. Amit most az utcán látok, abból azt mondom, idén is többet szedünk össze, mint tavaly.

lomtalanítás Szolnok, lomtalanítás, lomi, Szolnok, szemét, guberál
Lomtalanítást végeznek az NHSZ Szolnok munkatársai 2024. október 5-én. Az utolsó vasszeget is igyekeznek elszállítani
Fotó: Rózsa Róbert

2023-ban egyébként 350 tonna lomot gyűjtött be a cég 37 autója és 100 munkatársa segítségével. És akárcsak akkor, idén is teljes erőbedobással dolgozik a cég.

– Két ütemben zajlik idén a lomtalanítás, szeptember 28-án az északi városrészben tartottuk meg, most szombaton pedig a déli városrészben. Rendezetten, a tervek szerint halad a munka, eddig nem tapasztaltunk semmilyen fennakadást – tájékoztatta hírportálunkat szombaton az NHSZ Szolnok szóvivője. Molnár Lajos elmondta, a visszajelzések szerint a helyiek javarészt jogkövetően, együttműködően vesznek részt a lomtalanításban, jellemzően olyan tárgyakat raknak ki, amelyeket módjában áll elszállítani a vállalatnak.

Elmondta, problémát idén is az jelentett, hogy sokan hamarabb kirakták a lomokat, lehetőséget adva ezzel a lomizóknak. Hozzátette viszont, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet is fokozottan őrködik a város nyugalma felett ezekben a napokban, atrocitásról nem is kaptak eddig hírt.

– Teljes kapacitással dolgozunk. A különösen nagy szemétkupacok elszállításához darut is használunk, ami átmenetileg forgalmi, parkolási akadályt képezhet. Ezért kértük és kérjük a közlekedők megértését. Azon dolgozunk, hogy az utolsó vasszeget is elszállítsuk – fejtette ki az NHSZ szóvivője.

lomtalanítás Szolnok, lomtalanítás, lomi, Szolnok, szemét, guberál
Teljes kapacitással, kora reggeltől késő estig dolgoznak az NHSZ Szolnok kollégái a város megtisztításán. Szuperhősök
Fotó: Rózsa Róbert

Drága autókkal is jönnek

Megélénkült a „teherforgalom” Szolnok déli, kertvárosi részében is. A Vízpart körúton lakó Éva néni szerint „hála égnek, egyre kevesebben járnak a környékükre”, már persze a lomizók.

Iszonyatos, mit csinálnak. És már a hét közepe óta! Örülök, ha vége lesz a lomtalanításnak

– mondta.

Szerinte megváltozott a lomtalanítás az utóbbi időben. Egyre rosszabb minőségű tárgyak kerülnek az utcákra, szinte nincs is már köztük ágy, vagy kanapé, „olyan dolgok, amelyeket a kisgyerekes családok használhatnának”.

– Jönnek a kocsik egymás után. De nem olyanok, mint régen. Hanem nagy, drága autók – mondta el, hozzátéve gyanúja szerint nem is használati tárgyakért, hanem vasért jönnek.

Ugyanez a vélekedése Padányi Lászlónének, akivel a belvárosban beszélgettünk. A nyugdíjas nő épp fazekakat, fémedényeket rakott ki a háza elé. Az edények szinte még földet sem értek, már kiszálltak érte egy autóból.

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a gyerekének akar majd tejet forralni bennük

– jegyezte meg az idős asszony.

Felszólítást kaphat, és eljárást kockáztat, aki a tilosban szemetelt

A közterület-felügyelők átlagos hétköznapi létszámának duplája volt Szolnok utcáin szombaton – tudtuk meg Szabó Zoltántól, a város közterület-felügyeleti osztályvezetőjétől. Mint mondta, kollégái gyalog és autóval is segítik a lomtalanítás alatt a rend fenntartását, e munkában együttműködnek a hulladékkezelővel és a rendőrséggel. Szabó Zoltán elmondta, több esetben is észlelték, hogy olyan hulladékot helyeztek ki lomtalanításra, amelyeket szerintük tilos lett volna. Abban az esetben – fejtette ki az osztályvezető –, ha valamilyen hulladékot nem visz el az NHSZ, felszólítást küldenek az érintettnek. Ha az nem vezet eredményre, eljárást indítanak, amelyről a hulladékkezelőt is értesítik. Amennyiben pedig valaki veszélyes hulladékot helyezett el, értesítik a rendőrséget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában