Tudomány

2 órája

Kutatóintézet nyílik Tiszafüreden, felmérnék a tóban zajló káros folyamatokat

Új kutatóintézet nyílik Tiszafüreden, miután a Debreceni Egyetem és a város megállapodott, hogy a Tisza-tó partján hoznak létre egy különleges természettudományi műhelyet. Az új szervezet kutatási területe ráadásul Tiszafüred szempontjából is meghatározó jelentőségű. A kutatómunka néhány hónapon belül kezdetét veszi.

Rózsa Róbert

A Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata megállapodásának értelmében limnológiai kutatóintézet nyílik Tiszafüreden – közölte szerdán az egyetem hivatalos oldala.

kutatóintézet nyílik Tiszafüreden, Tiszafüred, Debreceni Egyetem, limnológia, műhely
Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (balról), Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Bács Zoltán, az egyetem kancellárja írta alá a megállapodást, amely értelmében limnológiai kutatóintézet nyílik Tiszafüreden
Fotó: UniDeb.hu

Új kutatóintézet nyílik Tiszafüreden

Mint az UniDeb.hu írta, az egyetemi szakemberek többek között hidrobiológiai és agrártudományi kutatásokat végeznek, és megoldásokat keresnek a Tisza-tóval kapcsolatos legégetőbb problémákra. Az együttműködést az egyetem részéről Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár, Tiszafüred részéről Ujvári Imre polgármester írták alá.

A portál emlékeztetett, a Debreceni Egyetem és Tiszafüred először 2019-ben kötött megállapodást, amely a gazdaságra és a turizmusra terjedt ki. A felek ezt az együttműködést bővítették most ki a hidrobiológia, az agrártudományok, illetve a limnológia területére.

„A limnológia és a Tisza-tóval kapcsolatos környezetvédelmi teendők nagyon szerteágazó feladatokat jelentenek” – nyilatkozta az egyetem oldalának Szilvássy Zoltán. A rektor arról szólt, a Tisza-tavi települések érzékelik, hogy baj lehet a hínárosodással, a halállománnyal, az iszaposodással, főleg annak tükrében, hogy komoly fejlesztéseket terveznek a térségben. Ennek a tudományos háttere hiányzik, ezért döntöttek a tiszafüredi limnológiai intézet létrehozásáról.

kutatóintézet nyílik Tiszafüreden, Tiszafüred, Debreceni Egyetem, limnológia, műhely
Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere szerint óriási lehetőség a városnak az új kutatóintézet létrejötte
Fotó: UniDeb.hu

Hónapokon belül kezdődik a tudományos munka

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere hangsúlyozta, az együttműködés kiszélesítése óriási lehetőség a város és a Tisza-tavi térség települései számára.

„A cél az, hogy a Tisza-tó fenntarthatóságát biztosítani tudjuk a Debreceni Egyetem tudományos háttere révén. Az elmúlt öt évben több kihívással kellett szembenézni, többek között a vízminőség romlásának veszélyével, újabb szúnyogfajok és olyan invazív fajok megjelenésével, amelyek felboríthatják a mostani ökoszisztéma egyensúlyát. Mi egy önkormányzat vagyunk, korlátozottak a lehetőségeink, nem rendelkezünk olyan tudásbázissal, kapcsolatrendszerrel, mint az egyetem, ezért jelentős ez a megállapodás. Az egyetemi szakemberek a limnológiai kutatóintézetben helyben foglalkoznak majd ezekkel a kérdésekkel" – fejtette ki a polgármester.

Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a Tisza-tóval kapcsolatos kutatások néhány hónapon belül elkezdődnek.

Pontosan mi az a limnológia?

A limnológia az a tudomány, amely az édesvizekkel mint komplex – fizikai, kémiai és biológiai komponensek kölcsönhatása által létrejövő – rendszerekkel foglalkozik – olvasható a Wikipédián. Eszerint a limnológia vizsgálati tárgyai az álló- és folyóvizek, valamint a talajvíz, ennek megfelelően társtudománya az oceanográfiának, és részterülete a hidrológiának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában