Konferencia

2 órája

A kulturális alapú gazdaságfejlesztés jó gyakorlatait osztották meg egymással a szakemberek

Konferenciát rendeztek a helyi termékek vásárához kapcsolódó a szolnoki Agórában hétfőn. A találkozó elsődleges témája a kulturális alapú gazdaságfejlesztés volt.

Rimóczi Ágnes

Ismét nagy érdeklődés övezte a szolnoki Dunszt! a helyi termék ünnepe elnevezésű rendezvényt vasárnap a Hild téren. A gyakorlat után pedig jött az elmélet. Az eseményhez kapcsolódva hétfőn konferenciát tartottak az Agórában. Kulturális alapú gazdaságfejlesztés  – ez volt a téma.

kulturális alapú gazdaságfejlesztés
A kulturális alapú gazdaságfejlesztés volt a szolnoki konferencia témája az Agórában
Fotó: Nagy Balazs


A helyi társadalom jövőképének eléréséhez, az életszínvonal emelkedéséhez a gazdasági és társadalmi változásokhoz való alkalmazkodóképesség növeléséhez elengedhetetlen, hogy a kulturális intézmények is számba vegyék erőforrásaikat és a kultúra eszközeinek bevonásával erősítsék a gazdasági folyamatokat. E gondolatok mentén tanácskoztak közművelődési szakemberek hétfőn. A kulturális alapú gazdaságfejlesztés – a gazdaság és társadalom motorja című konferencián az előadók országosan is elismert jó példák bemutatásával nyújtottak segítséget egymásnak, a megjelenteknek.

A kulturális alapú gazdaságfejlesztés jó példája a Dunszt

– Azt gondolom, hogy a helyi termékek vására kiválóan példázza azt, hogy hogyan lehet a gazdaságot, az emberek megélhetését, a jólétét összekapcsolni a kultúrával – emelte ki megnyitójában Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

Egy kis településen sincs lehetetlen

A konferencia előadói is hasonló jó példákat vázoltak fel. Vadkerti Rita, a kiskunmajsai Konecsi György Művelődési Központ vezetője a közművelődési intézményekben alkalmazható alternatív forrásszerzési lehetőségekről beszélt prezentációjában.

kulturális alapú gazdaságfejlesztés
Vadkerti Rita, a kiskunmajsai Konecsi György Művelődési Központ vezetője is tartott előadást
Fotó: Nagy Balázs

Kovács Norbert, Kiscsősz polgármestere, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola elnöke lebilincselő előadást tartott. Mint mondta, egy 114 fős település vezetőjeként kijelentheti, hogy nem könnyű a helyzetük. Ugyanakkor, azzal, amit bemutatott, bizonyította, hogy igenis így is van lehetőség a kulturális alapú gazdaságfejlesztésre. Magával ragadta a hallgatóságot az előadása, melyben a településen, térségben létrehozott példaértékűen megvalósított fejlesztést mutatta be.

Jó gyakorlatokat mutattak be az előadók

Előadást tartott még a díszvendég, Panyola polgármestere: Muhari Zoltán, valamint Gaálné Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke is. A házigazda Agóra szakemberei – Szöllősi Judit marketing csoportvezető és Bárándiné Nikolényi Edit Tourinform irodavezető – is beszámoltak az intézményi jó gyakorlatokról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában