Fejlesztés

2 órája

Kiemelt beruházásként tekintenek a tiszakürti könyvtár felújítására

Megszépült környezet, hatékony fenntarthatóság. A könyvtár felújítás Tiszakürt települését is érintette. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban megvalósult fejlesztést a szerdai sajtótájékoztatón pillérként emlegették, mely országon szinten is meghatározó.

Pakainé Pusztai Nóra

Sajtótájékoztatót és projektbemutatót tartottak a tiszazugi településen. A könyvtár felújítás Tiszakürt szívében országos jelentőségű beruházás. A polgármesteri hivatal házasságkötő termében tartott rendezvényen elhangzott, a 2021-2027-es fejlesztési ciklus minden Európai uniós tagállamban kijelöli azokat a prioritásokat, melyek jelentősen hozzájárulnak a célok eléréséhez. Magyarországon a kiválasztott műveleteket pilléreknek nevezik, utalva a fejlesztéspolitikai jelentőségre.

könyvtár felújítás Tiszakürt
Projektbemutatóval zárult a könyvtár felújítás Tiszakürt szívében
Fotó: Nagy Balázs


– Magyarország a TOP Plusz keretében négy pillért jelölt meg, ezek egyike az energetikai fejlesztés, a program kiemelten támogatja az energetikai korszerűsítést, ez a klímabarát vármegyéhez is kapcsolódik. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban országszerte közel 200 millliárd forintot költöttek a célok megvalósítására – fogalmazott Oláh Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Központ területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős igazgatója. 
Magyarország egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megfeleljen az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseinek. 
– Nemcsak Tiszakürt, hanem az ország egésze szempontjából fontos esemény ez a beruházás. Egy épület felújítása önmagában nem olyan jelentős, viszont ha az összes épületünket felújítjuk, akkor már számottevő energiamegtakarítást érhetünk el – hangsúlyozta Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: az épületfelújítás 2 szempontból fontos, az egyik, ha költségeket tudunk megtakarítani, a másik a zöldítés, mert a jövő ebben rejlik.
A kormány az utóbbi időszakban felülvizsgálta a nemzeti klímatervet, a 2030-ra kitűzött célok egy részét sikerült teljesíteni.

könyvtár felújítás Tiszakürt
Horváth Viktor, energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár a beruházás fontosságáról beszélt
Fotó: Nagy Balázs


– Energiamegtakarítás tekintetében viszont lemaradásunk van, annak érdekében, hogy elérjük célunkat, különböző programokat indítottunk el, ilyenek az önkormányzati középületek fokozatos felújítása – emelte ki.
Szokolai Zsolt, az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóság egységvezető-helyettese a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, pozitív cél az energiahatékonyság növelése, a pillér programokban mindenkinek megvan a maga felelőssége a közös munkáért, projektekért.
– Az Európai Unió támogatja a karbonsemlegességre irányuló beruházásokat – nyilatkozta.

A könyvtár felújítás Tiszakürt szívében 57 millió forintból valósult meg

A beruházás részeként kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést, napelemrendszert és hőszivattyút telepítettek, valamint szigetelték az épületet, mely a hegyközségnek, a falugazdász irodának, de még az idősklub foglalkozásainak is helyet ad. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában