Mennyei finomság

2 órája

Kukkantson be velünk a körűi pékség kulisszái mögé, hogy készül a mennyei kakaós csiga – videóval

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) a Rómában 1979-ben ülésező konferenciáján a Szajolban született Romány Pál magyar mezőgazdasági miniszter határozati javaslata alapján nyilvánította október 16-át élelmezési világnapnak, később ugyanez a nap lett a kenyér világnapja is. A kenyér történetéről profi pékmestert kérdeztünk, aki a kakaós csiga készítésének rejtelmeibe is beavatatta portálunkat.

Mészáros Géza

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-ben október 16-át szavazta meg az Élelmezési Világnap mellett a kenyér világnapjának, napjainkban közel harminc ország ünnepli meg évről évre ezt a napot, melyen a pékek az általuk készített termékekkel, akár kakaós csiga adományaikkal is segíthetik a rászorulókat.

Kakaós csiga
Vona Zoltán nagykörűi pékmester szerint  a csokis tekerge elkészítése egyszerű, mint a kakaós csiga
Fotó: Mészáros Géza

Vona Zoltán nagykörűi pékmester a két, egymáshoz kapcsolódó világnap alkalmából egy kosárnyi kakaós csigát sütött ki kérésünkre. S míg elkészítette a hazánkban népszerű péksüteményt, ez idő alatt egy kis kenyértörténelemmel is szolgált számunkra.

Megtudtuk, hogy magyar területen a kora-középkorban még nem volt elterjedt a kenyérsütés. A tizenötödik századig különféle lepények készültek a rendelkezésre álló gabonák őrölt magvaiból. A kásákat kelesztés nélkül szétlapítva sütötték meg vagy szárították meg a napon, s ezeket fogyasztották.

A kovász jótékony hatásainak felismerésével bővült a péktermékek palettája. A tizenhatodik században már elterjedt volt a kovászolás. A kenyér elődje, a cipó ekkor még leginkább a gazdagok étele volt. A főúri udvarokban megjelentek a zsemlék, kiflik, perecek, s a különféle péksütemények is. Ekkortájtól lett elterjedtebb, s a tizennyolcadik századra hovatovább már alapvető élelmiszernek is számított, és ma is számít a kenyér.

A magyarok asztaláról nem hiányozhat a kenyér…

– foglalta össze a „kis kenyérhistóriát” a nagykörűi pékmester.

A kakaós csiga története

A klasszikusnak vett magyar kakaós csigát Pösch Mór találta fel 1908-ban, és eredetileg csokoládés tekerge néven emlegette. Az édességet barátainak készítette el január 10-én, 33. születésnapja alkalmából. S bár sok barátja volt, ráadásul családtagjai is megkóstolták, de olyan nagy mennyiséget készített el, hogy végül aznap a vásárlóinak is jutott belőle. Ekkor indult be a csokoládés tekergéből kakaós csigává elhíresült péksüti több mint száz esztendeje töretlen karrierje. Azóta az iskolai büfék, pékségek és magyar konyhák állandó péksüteményévé vált. Általában reggelire szokás fogyasztani, de desszert lévén bármilyen főétkezés után remek édességként szolgálhat.

– Az igazi kakaós csiga leveles tésztából készül. Előnye, hogy aránylag olcsó, egyszerű és nagyon gyorsan összedobható – állítja Zoli, a pék.

– Én egy kosárnyi, úgy harminc darabos kakaós csiga hozzávalóit mondom el. Egy jókora vájlingba

  • másfél kiló lisztet,
  • 15 deka kristálycukrot,
  • másfél deka sót,
  • öt deka élesztőt teszünk, majd pedig
  • hozzáöntünk 6-7 dl vizet és 3 deciliter tejet.

Mindezt simára dagasztjuk. A vájlingból kivesszük, s ebbe a tésztába 70 dkg margarint teszünk. Kétféle hajtási technikát alkalmazhatunk, a szimplát, vagy a duplát, ami által megkapjuk a leveles tészta szerkezetét.

kakaós csiga
A nagykörűi Vona-pékségben mindennapos a különböző péktermékekhez szükséges tészták elkészítése. A kakaós csigáé is e dagasztócsészébe keveredik.
Fotó: Mészáros Géza

– Ezt a margarinos tésztát pedig gyúródeszkával kisujjnyi vastagra, kissé trapéz alakúra kinyújtjuk. Ebbe kerül a töltelék, ami ízlés szerint cukrozott és kekszmorzsázott kakaópor. Ennek mennyisége a tésztánk nagyságának függvénye. Nem érdemes vékonyan beteríteni kakaótöltelékkel, vastagon viszont nem érdemes. Azonban hasznos, hogy ha száraz kakaótölteléket alkalmazunk, akkor töltés előtt a tésztánkat fontos jól megszentelni vízzel. Majd pedig a kakaóval borított tésztát is nedvesítsük be.

Kakaós csiga
A kakaós csiga tésztája, még sütés előtt
Fotó: Mészáros Géza

– Ezután a hosszanti oldaláról indulva feltekerem, majd pedig hüvelykujjnyi csigákra szeletelem. A nyers tekercset sütőpapír alátéttel tepsire rakosgatom úgy, hogy 2-3 centi távolságot hagyjunk köztük. A tepsit előfűtött 180 fokos sütőbe teszem be, és nagyjából negyed óra alatt készre sütöm őket. Ha pedig kihűltek a megsütött tekercsek, a tetejüket ízlés szerint megporcukrozom, vagy nem, de mindenesetre jó étvágyat kívánva felkínálom! – mosolyodott el Vona Zoltán.

A nagykörűi pékmester kakaós csiga készítésének fortélyait a szoljon.hu hírportálunkon is megtekintheti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában