Önkormányzat

3 órája

Együtt döntött a Fidesz és az ellenzéki polgármester: így vezetik Szolnokot a következő években

Bizottsági és tanácsnoki hatáskörbe kerülnek egyes döntési jogkörök Szolnokon, miután a testületi többséget adó kormánypártok megegyeztek az ellenzéki polgármester Györfi Mihállyal a közgyűlés új működési szabályairól. Döntöttek a bizottsági struktúrákról, és arról is, hogy mostantól jelentős büntetést kapnak az ülésekről ellógó képviselők. Kiderült, a Fidesz-frakciót Töreki András vezeti, de mintegy árnyékpolgármesterként Szalay Ferenc továbbra is meghatározza majd a vármegyeszékhely fejlődési irányát. Így vezetik Szolnokot a következő években.

Rózsa Róbert

A régi és az új városvezetés megegyezése nyomán nem kerül veszélybe a város működőképessége: így vezetik Szolnokot a következő években.

így vezetik Szolnokot a következő években, Szolnok, Szalay Ferenc, közgyűlés, képviselő-testület, bizottságok, frakcióvezető, Töreki András, Tasnádi Zoltán, Fidesz-KDNP, kormánypárt
Így vezetik Szolnokot a következő években: Szalay Ferenc, a Fidesz szolnoki elnöke (jobbra) a háttérből,  Töreki András (balra) frakcióvezetőként, míg Tasnádi Zoltán tanácsnokként dolgozik tovább a városért
Fotó: Facebook.com / Szalay Ferenc

Megegyeztek: így vezetik Szolnokot a következő években

Konszenzusos döntés született Szolnok közgyűlésének szervezeti és működési szabályzatáról (SZMSZ), amely csütörtökön kerül az alakuló képviselő-testület elé, és amely szabályzat biztosítja a város működőképességét – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a városi Fidesz elnöke. Szalay Ferenc elmondta, sok hatáskör marad a közgyűlésnél és kerül a bizottságokhoz, de egyes döntések a polgármesternél lesznek.

Közölte, ugyanaz a hat bizottság:

  • egészségügyi, szociális és környezetvédelmi;
  • jogi, rendészeti és ellenőrzési;
  • oktatási, kulturális és ifjúsági;
  • pénzügyi, költségvetési és közbeszerzési;
  • sport, turisztikai és civil kapcsolatok;
  • városüzemeltetési, városfejlesztési és fenntartható fejlődés bizottság marad, amely eddig is működött.

Elnökeit paritásos alapon jelölik. Ennek alapján három bizottsági elnököt ad majd a Fidesz-KDNP, kettőt a Szolnok 2024, egyet az LMP.

Eldőlt, ki a Fidesz frakcióvezetője, és kik lesznek a tanácsnokok

Szalay Ferenc arról tájékoztatott, az új ciklusban tanácsnokok segítik a képviselő-testület munkáját. Közülük kettőt ad a Fidesz-KDNP, kettőt a Szolnok 2024 és egyet az LMP jelölt. A városi elnök közölte, Tasnádi Zoltán, a humán területetek, így az oktatás, kultúra, sport területek tanácsnoka lesz. Fejér Andor pedig városüzemeltetési és városfejlesztési tanácsnok. (A témában a csütörtöki képviselő-testületre benyújtott előterjesztés szerint a Szolnok 2024 frakció Füle Istvánt jelölte pénzügyi és költségvetési, Sámson Lászlót szociális, egészségügyi, hajléktalanellátásügyi és közbiztonsági tanácsnoknak, míg a gazdasági és vagyongazdálkodási tanácsnoki posztra az LMP-s Tóth Áron kandidált, a szerk.)

Az öt tanácsnok feladatai kapcsolódnak a bizottsági munkához. Ellenőrzik, véleményezik, az ott zajló munkát és javaslatot tesznek a bizottságoknak. Emellett együttműködnek a polgármesterrel. Egyes kérdésekben a tanácsnok ellenjegyzésével dönthet majd a polgármester, a közgyűlés és a bizottságok

– fejtette ki Szalay Ferenc.

A Fidesz városi elnöke bejelentette, a párt frakcióvezetője Töreki András lesz a közgyűlésben, míg a KDNP-frakciót Rehó János vezeti.

Szalay Ferenc továbbra is Szolnokért dolgozik

– Azért én mondtam el mindezt, mert a szolnoki Fidesz működésében a városi elnökség a meghatározó testület. Ez a grémium alkot stratégiát, és mondja meg, hogy milyen irányba haladjon a város – fogalmazott Szalay Ferenc. Hozzátette, ebben a munkában komoly szerepe lesz dr. Kállai Máriának, a vármegyeszékhely országgyűlési képviselőjének, akivel így továbbra is komoly politikai erőt tudnak megmozdítani a város érdekében.

– Nem akarnak háborúskodni, nem megyünk bele méltatlan vitákba. Az első a város érdeke. És szerencsére nem láttuk az akaszkodási szándékot sem, amely esetleg felborítaná a várost – tette hozzá Szalay Ferenc.

A bizottságok plusz hatáskört, a lógós képviselők pénzlevonást kapnak

Az új SZMSZ szerint a bizottságoknak jelentősen több döntési jogköre lesz szakmai alapon. Ezzel a kormánypártok azt szeretnék elérni, hogy a politikai döntéseket szakmai egyeztetés előzze meg.

– Lesznek olyan döntési jogkörök, amelyek átkerülnek a polgármestertől a bizottságokhoz. Ilyenek például a forgalom rendjének módosításáról, átalakításáról szóló kérdések, de lesz olyan döntés is, amelyet a polgármester csak tanácsnoki ellenjegyzéssel hozhat majd meg – mondta el a sajtótájékoztatón Fejér Andor Fidesz-KDNP-s képviselő.

Bejelentették azt is, eztán büntetést kapnak az ülésekről hiányzó képviselők.

– Ezt a kérdést eddig nem kezeltünk, de mostantól a polgármesteri hivatal negyedévente vizsgálja majd, hogy a képviselők a bizottsági és testületi munka hány százalékában vesznek részt – mondta el a kormánypárti Tasnádi Zoltán. A városatya tájékoztatása szerint ezt százalékos alapon vezetik be. Így az ülések ahány százalékáról hiányzott egy képviselő, a következő havi tiszteletdíjából ugyanannyi százalékot vonnak le. Ezzel szeretnék „kierőszakolni a munkát”. Fejér Andor ennek kapcsán hozzátette, az elmúlt évek rossz tapasztalata miatt hozták ezt a döntést. Tapasztalataik szerint ugyanis egyes képviselők csak évente egyszer jártak be, hogy a tiszteletdíjukat felvegyék.

Meg kell akadályozni, hogy a városháza kifizetőhely legyen

– hangsúlyozta a képviselő.

– Ritka helyzet állt elő. Az ellenoldal adja a polgármestert, a közgyűlési többséget pedig a Fidesz-KDNP. Ezt a felelősséget érzik a kormánypártok, és tovább dolgozunk Szolnokért, olyan feladatokat vállalunk majd fel, amelyek a város érdekét szolgálják – mondta el a Fidesz új frakcióvezetóje. Töreki András hozzátette, olyan döntést nem támogatnak majd, amely egyént és egyes csoportokat, nem pedig Szolnok érdekeit szolgálja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában