Tisztelgés

2 órája

Győrffy Istvánra emlékeztek Karcagon – galériával

Györffy István szobrának megkoszorúzása után szakmai előadások hangzottak el a városházán.

Daróczi Erzsébet

Az önkormányzat, a Néprajzi Múzeum, a Kunszövetség Egyesület és a Györffy István Nagykun Múzeum rendezésében, Györffy István születésének száznegyvenedik évfordulója alkalmából tartották meg a „Néprajz és kultúrpolitika a két világháború között – Homage a’ Györffy István” című konferenciát pénteken a városházán. 

Győrffy Istvánra emlékeztek
Szepesi Tibor polgármester is elhelyezte koszorúját 
Fotó: Daróczi Erzsébet

Győrffy Istvánra emlékeztek

Előtte a tudós Múzeumparkban lévő szobránál F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség Egyesület elnöke mondott beszédet. 

– Györffy István minden nagykunságinak, karcaginak nagyon sokat jelent ma is. Művei meghatározták gyermekkorunk, ifjúságunk, majd felnőttkorunk gondolkodását, így lettek Karcagon is kiváló néprajztudósok, de sokan vagyunk az országban, akiket az ő munkája inspirált, hiszen olyan tudományt tárt elénk, melyről mindannyian tudtunk, ismertük anyáink, nagyanyáink, dédnagyanyáink szokásait, de ő volt az, aki rámutatott arra, micsoda kincs, maréknyi aranypor az, mely napról napra hullik ki a kezünkből, ha nem olvasztjuk tömbbe, ha nem készítünk ékszert belőle – mondta F. Kovács Sándor. 

A tudós szobránál koszorúkat helyeztek el a résztvevők, majd elkezdődött a konferencia a városházán

– A konferencia legfontosabb mondanivalója, hogy a következő nemzedéknek, az utánunk jövőknek át tudjuk-e adni azt az eszmeiséget, mely Györffy István munkásságában, egész életében benne volt. Mi, karcagiak abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ez meghatározza egész életünket. Mi nem ápoljuk, nem őrizzük, hanem – ahogyan Sebő Ferenc mondta – megéljük a hagyományainkat, és ezt köszönhetjük Györffy István munkásságának, mely a mai napig utat mutat mindannyiunknak – osztotta meg gondolatait a hallgatósággal Szepesi Tibor polgármester. 

A köszöntők után tizennégy szakmai előadás hangzott el Györffy István munkásságáról és kutatásairól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában