Látványosság

3 órája

Furcsa dolog tűnt fel a falu közepén, mindenki a csodájára jár

Volt, aki szalmabálát és eszközöket adott, más tököt hozott, a kukoricát pedig a határban törték. Összefogással készült a közelmúltban az kőteleki dekoráció, mely gyorsan a falu színfoltja lett. A helyiek kedvencévé vált a kompozíció két őrzője.

Rimóczi Ágnes

Az őszt idézi a kőteleki dekoráció a település központjában, mely összefogással készült el a közelmúltban. Lássuk, mi a kompozíció története.

kőteleki dekoráció
A mutatós, őszt idéző kőteleki dekoráció hamar a járókelők kedvence lett
Fotó: Beküldött fotó

Boris néni és Miska bácsi szeme mindent lát. Az idős pár Kőtelek központjában figyeli a járókelőket, az autókat és mindenkit, aki megfordul arra. Meglehet, ahogyan egy faluban szokás, őket is alaposan szemügyre veszik a Tisza-parti településen, hiszen nemrégen költöztek oda. Napról-napra egyre többen ismerik meg az idős párt, és egyre inkább kedvelik őket. A falu igazi színfoltjai lettek ők.

Az ötletet gyorsan tett követte

Tulajdonképpen ez volt a cél, lévén, hogy két báburól van szó, melyek a közelmúltban elkészült faludísz központi alakjai. A babákat csinos, vidékre jellemző ruhákba öltöztették és falusi eszközök, tárgyak mellé, közé ültették őket. 

A vélemény egyöntetű: mindenkinek tetszik az önkormányzatnál kialakított őszi dekoráció.


– 2020-ban, a piacépület avatására készült először őszi dekorációnk. Az ezt követő években csak az adventi időszakban dekoráltunk a köztéren. Most azonban úgy gondoltuk, hogy készüljön az őszi időszakra jellemző kompozíció – mondta el érdeklődésünkre Szabadosné Frikk Edina, az önkormányzati Gazdasági Ellátó Szervezet vezetője. Hozzá, mint ötletgazdához csatlakozott Váradi Boglárka közművelődési munkatárs, elkezdték a szervezést. Szerencsére segítőjük is akadt szép számmal.

Összefogásssal készült a kőteleki dekoráció

– Megkerestünk egy helyi gazdálkodót, Kiss Károlyt (akit egyébként mindenki Gombár Karcsinak ismer a faluban), akitől szalmabálákat szerettünk volna kérni. Amikor odaértünk, az udvarban és az istállóban olyan eszközöket is megláttunk, melyeket fel tudtunk használni a dekorációhoz. Hálásak vagyunk, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a sok holmit. 

Hoztunk tőle régi saroglyás taligát, gyékény kosarat, fejőszéket, tejes kannát, köcsögöket, edényeket

 – sorolta Szabadosné Frikk Edina.
– Kiss Laci bácsiéktól Halloween tököt és sütőtököt kaptunk, Márkusné Eszti néni a kukoricaszárat adta, Lovászné Manyika a babák öltöztetéséhez a ruhákat hozta és segített felöltöztetni őket – sorolta a további segítőket.

Elismerőek a visszajelzések, mindenkinek tetszik

Mint mondta: az alkotás viszonylag gyorsan elkészült, viszont még szükség volt csöves kukoricára, cirokra és csipkebogyóra. Beültek hát az autóba és ezeket beszerezték a településhez közeli határban. 

– Élménydús volt a napunk, kellemesen elfáradtunk, de sokat nevettünk és megérte, hiszen a végeredmény nagyon tetszik a lakosságnak – tette hozzá a GESZ-vezető.
Ez tehát a kőteleki Boris néni és Miska bácsi története...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában