Honvédség

2 órája

Forgószárnyas „Top Gun” hadgyakorlatot tartottak szolnoki helikopterekkel – videóval

Hazánk a szolnoki bázison állomásozó helikopterekkel vett részt a Pápán, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterére kijelölt Többnemzeti Helikopter Harcászati Oktatóképző Gyakorlaton (Helicopter Tactics Instructor Course). A forgószárnyas „Top Gun” Európa leghatékonyabb kiképző programja.

Mészáros Géza

A magasszintű képzésen tíz ország kétszáz szakembere vett részt. A katonák három héten keresztül gyakorolták a különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgépek és légvédelmi rendszerek-, illetve rádióelektronikai zavarás elleni védekezést, a konvojkísérést és a gépjármű-feltartóztatást. A képzés csúcspontjaként egy komplex légiművelet tervezése és végrehajtása volt a feladat: vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kellett harcászati feladatot megoldaniuk a leendő helikopterharcászati oktatóknak. A HTIC az európai országok helikoptervezetőinek forgószárnyas „Top Gun”-ja.

Forgószárnyas „Top Gun”
Forgószárnyas „Top Gun”: számos nemzet csúcstechnikái vettek részt a HTIC-en
Fotó: Veres Franciska

 Az eseményekről Sin Bettina, a honvedelem.hu munkatársa számolt be hírportálunknak.

Az évente megrendezett héthetes képzés első, négyhetes elméleti és szimulátoros kiképzését Portugáliában, a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központnak (MHTC) otthont adó Sintra repülőbázison tartják, háromhetes repülő fázisát pedig 2021 óta a pápai katonai repülőtéren. A résztvevők komoly fizikai és mentális igénybevételnek vannak kitéve, az oktatók folyamatosan figyelik és értékelik őket.

Szolnoki helikopterek a forgószárnyas „Top Gun”-ban

A HTIC programban képzett szakemberek tudása nagymértékben hozzájárul a nemzeti helikopterharcászati képzési rendszer jövőbeni fejlesztéséhez. Hazánk 2029-ig vállalta a kurzus befogadását. Magyarország a szolnoki helikopterdandár kötelékébe tartozó Airbus H145M és Airbus H225M típusokkal vett részt a gyakorlatban, míg a vadászgép alájátszást a Kecskeméten állomásozó JAS-39 Gripen könnyű vadászbombázó repülőgépekkel hajtotta végre. Hazánk szárazföldi csapatokkal is támogatta a képzést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában