Iskolakezdés

2024.09.02. 15:00

Szolnokon Mexikóból érkezett cserediákot is köszöntöttek a városi tanévnyitón – galériával, videóval

A 2024/25-ös tanítási év első napján, hétfőn reggel újra megteltek élettel a vármegyeszékhely tanintézményei. Az idei városi tanévnyitó ünnepségnek a szolnoki a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium adott otthont.

Mészáros Géza

Szeptember másodikán kilenc órakor a „Tiszaparti” udvarán összegyűlt város-, intézmény- és hivatalvezetők, pedagógusok, szülők és diákok, valamint az izgalomtól izgő-mozgó, illetve megszeppent első osztályos kisiskolások hallgatták a felnőtt felszólalók bölcs útravalóit, valamint figyelhették a nagyobb diákok ünnepi műsorát.

NAGY0142
Hétfő reggel ismét diákokkal teltek meg az iskolák
Fotó: Nagy Balázs

Egészséges önbizalommal az életbe!

– „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam!” – stílszerűen eme efezusi Timóteusnak nyilvánított bibliai idézettel kezdte ünnepi beszédét Balog Zsolt tanító, hitoktató, az ez évi városi tanévnyitónak otthont adó, a Váci Egyházmegye által fenntartott intézmény igazgatója. Kifejtette, hogy a diákoknak oly szorgalmas módon érdemes az iskolai feladatokat elvégezni, melyek végén hasznos tudással és tapasztalatokkal felvértezve elégedetten és egészséges önbizalommal léphetnek majdan tovább az útjukon.

Balog Zsolt köszöntötte az iskola új tanítóit, osztályfőnökeit, és külön Thiegót, a Mexikóból érkezett cserediákot is, majd

Isten hozott benneteket!

áldással nyitotta meg az új tanévet.

Köszöni Szolnok a vidék bizalmát

Szalay Ferenc polgármester a városban egymásra épülő bölcsődei-óvodai-általános- és középiskolai-felsőoktatási hálózat kiválóan működő, rendszer szintű folyamatáról beszélt. Kiemelte az ágazatban dolgozó nevelők, pedagógusok, oktatók és szakemberek, továbbá karbantartók és takarítók, egyéb háttérmunkások, szülők és önkéntesek áldozatos munkájának fontosságát.

– A történelemben mindig bebizonyosodott, hogy egy állam, egy nagyobb közösség nem létezhet a vidék nélkül – szólt a városvezető arról is, hogy Szolnok iskoláiban mennyi vidéki tanuló jár.

– Szakközépiskoláink diákjainak 60-70, a gimnáziumokban járóknak 50 százaléka vidékről jár be, de nagyon sok nem szolnoki szülő választja gyermekének városunk általános iskoláit és óvodáit is. Ez olyan bizalom, amelyet a vármegyeszékhelynek meg kell becsülnie és meg kell köszönnie – tudatosította a polgármester, aki beszéde után egyénként köszöntötte a nemzeti ünnepünkön állami és egyházi elismerésben részesült aktív és nyugalmazott pedagógusokat, szakembereket.

Szalay Ferenc végül a város nevében egy-egy tornafelszerelést, Dávid Mónika rendőr alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának titkára és Kálmán Amanda rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály kiemelt főelőadója – Bányai Márk, a Szolnoki Dózsa magyar bajnok, Európa-kupa-győztes, magyar válogatott vízilabda-kapusa társaságában – pedig egy-egy fényvisszaverős tornazsákot, láthatósági csomagot adott át jelképesen egy-egy leány- és fiútanulónak, a későbbiekben pedig minden kisiskolásnak.

Amiben jó vagy, abból a legjobb legyél!

– A lehető legjobbat hozzátok ki magatokból! – kérte a tanuló ifjúságot Gáspár István plébános atya az egyházi áldásában.

Amiben jó vagy, abból a legjobb legyél!

– tette hozzá, mert mint mondotta: „A talentum mindenkiben elültettetett, ám azt locsolni szükséges, hogy kivirágozzék és gyümölcsözzék”.

A tanévnyitó állófogadással és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő pohárköszöntőjével ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában