Gyümölcsös

2 órája

Nem várt eredményt hozott a tiszazugi szőlőszüret – galériával

Szokottnál és a vártnál jóval korábban kezdődött a munka a tiszazugi földeken. Augusztus végére már be is fejeződött a tiszazugi szőlőszüret. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az egészséges szemeket, fürtöket neveltek idén a tövek. A termést viszont helyenként megtizedelte a fagy.

Pakainé Pusztai Nóra

Ahol nem fagyott, ott rekordtermést hozott az idei év a tiszaföldvári Barczáék földjein. A tiszazugi szőlőszüret a szokottnál hetekkel korábban kezdődött.

tiszazugi szőlőszüret
Egészséges szemeket szedtek a tiszazugi szőlőszüret során, a család apraja nagyja együtt dolgozott
Fotó: Beküldött fotó

– A telkek közel vannak egymáshoz, a Bátorszőlőben nem szüreteltünk, a magasabban fekvő területeken nem fagyott, a mikroklíma kedvező volt, egy fonnyadt vagy rohadt szem sem volt a fürtökön – mondta elégedetten Barcza Gábor, a Barcza Kézműves Borászat vezetője.

A tiszazugi szőlőszüret idejekorán befejeződött

Ahogy arról korábban beszámoltunk, már augusztus elején megkezdődött a munka a szőlőföldeken és ennek köszönhetően a legtöbb fajtát már mind le is szedték.

– A Kékfrankost augusztus 31-én szedtük. A Piros Szlanka és a Kövidinka meg az összes többi kisebb tétellel szeptember 10-re végeztük – magyarázta.

Az Irsai Olivért és a Cserszegi Fűszerest már gyakorlatilag új borként kóstolni lehet.

A vörösborok még érlelődnek

– A vörösboroknak valót néhány hete kezdtük feldolgozni, egy részét már kétszer fejtettük, a sűrű anyag ilyenkor alul marad, pici ként adunk hozzá, kimossuk a tartályt és visszatesszük, így érik tovább – vázolta a folyamatot. 

Mindenki úgy vette ki a szüreti munkából a részét, ahogy tudta
Forrás: Beküldött fotó

Az időjárás az év folyamán többször okozott fejtörést a szőlőtermesztőknek. Tavasszal a fagy okozott riadalmat, sokan úgy vélték, nem számíthatnak termésre, de a legtöbb tő regenerálódott. 

–  Az időjárásnak azt köszönhetjük, hogy nem volt annyi rohadás, nem volt lisztharmat, ez utóbbi csak a szezon vége felé jelent meg, akkor sem okozott kárt a bogyókban, csak  a leveleken. A pici eső és meleg váltakozása kedvező a gombáknak – szólt a nehezítő körülményekről.

A tiszazugi borász földjein idén először egy természetes tápoldatot, melaszkivonatot használt, melynek hatékonysága a szerves trágyáéval vetekszik. Talán ennek is köszönhető, hogy nagyobbak lettek a szemek. 

A család is kivette a részét a munkából

Az Irsai Olivér korai érése miatt Bács-Kiskun vármegyében is augusztus közepén kezdődött a szőlőszüret. A baon.hu hírportál tájékoztatása szerint vidékükön hajnali 2-3 óra körül indulnak a szőlőkombájnok, hogy legkésőbb délben a munka befejeződjön. A szövetkezet a szőlőt reggel 7-től csak délig fogad. A túl meleg fürtök rontanak a készülő bor minőségén.

A szokás a Tiszazugban is hasonló, bár ők inkább a kora reggeli órákat választják a szüretre. A hagyományok szerint a család apraja nagyja munkába áll ilyenkor, nem volt ez máshogy idén sem. Mindenki kivette a részét a feladatokból, így például puttony helyett a legkisebb elektromos autóval, taligával szállították a szőlőt, hogy minél hamarabb feldolgozhassák.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában