Kórustalálkozó

2 órája

Megható centenáriumi koncerttel csalt könnyeket a hallgatóság szemébe a Tiszaföldvári Férfikórus

Elismerő tekintetek és vastaps. A Tiszaföldvári Férfikórus a napokban tartotta centenáriumi koncertjét. Az elmúlt száz év történetét képekben és dalokban foglalták össze.

Pakainé Pusztai Nóra

A Tiszaföldvári Iparos Dalkör megalakulása óta éppen száz év telt el, a Tiszaföldvári Férfikórus e dalkört tekinti szellemi múltjának annak ellenére is, hogy helyi kórusokról már korábbi feljegyzéseket is találtak, egészen 1840-es évekig visszamenőleg.

Tiszaföldvári Férfikórus centenáriumi koncert
A Tiszaföldvári Férfikórus a helyi Kossuth Lajos Általános Iskolában tartotta centenáriumi koncertjét
Forrás: Földvári Hírlap Facebook-oldala


– Nemsok férfikórus van Magyarországon és főleg nem ilyen nagy múlttal – szögezte le Sipos Gábor, a Tiszaföldvári Férfikórus Egyesület elnöke. 
A centenáriumi koncert „főpróbáját” öt évvel ezelőtt már megtartották, akkor a kórus történetéről egy füzet is megjelent, Gere Péter muzeológus és történész kutatási nyomán. 

Hosszan készült a centenáriumi koncertre a Tiszaföldvári Férfikórus

– Már öt évvel ezelőtt elkezdtünk készülni az idei centenáriumra. Feljegyeztük, hogy a szervezésnél milyen hibákat nem szabad elkövetni majd. Persze követtünk el újabbakat. De ahogy közeledett az idő egyre több dolgot pontosítottunk. Januártól alakult ki a kép, elosztotta a vezetőség egymás között a munkát – fogalmazott.

A 95. évforduló alkalmából rendezett ünnepély egyik tapasztalata az volt, hogy a művelődési ház kicsinek bizonyult egy ilyen volumenű rendezvénynek, így most új színhelyen, a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében várták a zene kedvelőket. 

A próbák is gőzerővel zajlottak, heti kétszer jöttek össze a tagok. A komplett műsort már januárban összeállították, többnyire magyar szerzők vidám műveiből, (Bárdos, Wavrinecz, Ifj. Somorjai, Kodály) és népszerű operák részleteiből, modern darabokból válogattak. Próbáról próbára egyre jobb lett a produkció, a végére már örömből énekeltek.  

Megható pillanatoknak lehettek fültanúi a résztvevők

– Hiába a leghátsó sorban énekeltem és a körülöttem lévőket hallottam, a közönség figyelmét mindig pásztáztam és elismerő tekinteteket láttam, reméljük még sok ilyen lesz – szólt az élményeiről. 
A tiszazugi településen sokan támogatják a kórust, egykori tagok unokái, dédunokái állnak melléjük.

Tiszaföldvári Férfikórus centenáriumi koncert
Vendégkórusok is szerepeltek a tiszaföldváriak centenáriumi koncertjén
Forrás: Földvári Hírlap Facebook-oldala

Az estet vendégkórusok előadásai színesítették. Mezőtúri Petőfi Népdalkörrel évtizedekre nyúlik barátságuk, de Tiszaföldvár a férfi kórusnak köszönheti a gräfenbergi testvérvárosi kapcsolatot is. Ők is meghívást kaptak a centenáriumra. 

– A közös énekek is jól sikerültek, a kánonoknál csak oda kellett figyelni, mikor lép be a szólam. Látni lehetett a közönség soraiban ülők arcain, hogy meghatódtak, főleg azok, akik korábban már énekeltek velünk – tekintett vissza a legfontosabb pillanatokra.

Rövid szünet után a Tiszaföldvári Férfikórus újabb fellépésre készül, a zene világnapja alkalmából Fegyvernekre utaznak. 

48 éve tagja a kórusnak Rákosi György

Az elmúlt 100 évben készült felvételekből fotókiállítást rendeztek be a helyszínen.Minden olyan alapítónak vagy tagnak a neve, aki legalább öt éven át volt a Tiszaföldvári Férfikórus kötelékében, felkerült egy-egy emléktáblára.

A nevek összeállításában nagy segítségükre volt Rákosi György, aki abszolút rekordernek számít. Az alapítás óta soha senki nem volt 48 éven át kórustag, sőt meg sem közelítették ezt a számot

– emelte ki Sipos Gábor. 

Hozzátette: ha vissza kell nyúlni a múltba, lehet rá támaszkodni, nem véletlen, hogy centenáriumi koncerten a köszöntőt is ő mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában