Segítő hivatás

2 órája

Hat vármegye falu- és tanyagondnokai tartottak szakmai napot Jászágón

Falu- és tanyagondnoki találkozónak adott otthont Jászágó szerdán. A Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete és a vendéglátó önkormányzat által szervezett szakmai tanácskozás résztvevői Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből érkeztek a Jászság második legkisebb településére, ahol már 1985 óta segíti tanyagondnok a külterületen élőket.

Illés Anita

- Mindig más-más térségben tartjuk a találkozókat. Mivel a Jászságban már régen jártunk, ezért örömmel fogadtuk Jászágó polgármesterének a felajánlását, hogy látogassunk el a kistelepülésre. Emellett az is meghatározó indok volt a helyszín kiválasztásában, hogy a térség legrégebb óta működő tanyagondnoki szolgálata Jászágón működik – mondta el érdeklődésünkre Csörszné Zelenák Katalin. A Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének ügyvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a szakmai program fókuszába ezúttal a falu- és tanyagondnoki szolgálatok működésének ellenőrzési tapasztalatait helyezték. 

tanyagondnok
Hagyományőrző műsor gazdagította a falu- és tanyagondnoki találkozót Jászágón Fotó: Pesti József

A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás nélkülözhetetlen a legkisebb településeken 

A rendezvény megnyitóján Mozsár Lászlóné polgármester, Csörszné Zelenák Katalin ügyvezető és Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke is elismerően szólt a falu- és tanyagondnokok munkájáról, hiszen a kisebb településeken, a tanyavilágban nagyon sok egyedül élő idősnek ők jelentik az egyetlen kapcsolatot a külvilággal, segítő kezet nyújtanak, jót szót adnak az ellátottaknak. Elhangzott, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg 22 falu- és 8 tanyagondnoki szolgálat működik. 

A szakmai előadást Dr. Bohács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal szociális és gyermekvédelmi szakügyintézője tartotta, aki gyakorlati tapasztalatokat, hasznos információkat osztott meg a falu- és tanyagondnoki szolgálatok ellenőrzéseivel kapcsolatban. Tősér László, Jászágó nagy tapasztalattal rendelkező falu- és tanyagondnoka hivatása szépségeiről, nehézségeiről számolt be a hallgatóságnak. 

A rendezvény a tapasztalatcsere és kötetlen beszélgetés mellett arra is kiváló alkalmat adott, hogy a meghívott vendégek megismerjék Jászágó értékeit és a jász hagyományokat. A műsorban közreműködtek a helyi általános iskola diákjai és a Jásztánc Alapítvány táncosai. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában