Gujka Méhészet

3 órája

Szolnoki ámorméz hódította meg a világot – miért különleges ez az aranysárga csoda?

Az Egyesült Államokban bizonyított a szolnoki Gujka Méhészet egyik közkedvelt méze. Ámorakácmézük kategóriájában a három legjobb, összességében pedig a világ harminc legjobb méze közé került a rendkívül rangos versenyen. Hírportálunk arról kérdezte a tapasztalt méhészt, Gujka Lászlót, hogy miért is különleges ez az aranysárga csoda, a szolnoki ámorméz.

Rimóczi Ágnes

Gujka László nem ma kezdte. Huszonhét éve foglalkozik méhészettel, és a kezdetek óta azt vallja, akkor teszi jól a dolgát az ember, ha szívvel-lélekkel teszi azt. A szolnoki méhész eszerint tevékenykedik. Példaértékű ismeretanyagot felsorakoztatva, és óriási szenvedéllyel beszél a munkájáról. Őt hallgatva, az embernek nincs kétsége afelől, hogy keze közül minőségi termék kerül ki. Mindezt még megfűszerezi egy csipetnyi humorral és a szükséges alázattal. És ha kell, mer nagyot álmodni, így született meg a szolnoki ámorméze is.

szolnoki ámorméz,Gujka László
Gujka László és Mészáros Angéla évek óta közösen dolgoznak azért, hogy tiszta, természetes és fenntartható forrásból származó mézet kínáljanak, ilyen a díjazott szolnoki ámormézük is
Forrás: Gujka Méhészet

Nemzetközi versenyt céloztak meg a szolnoki ámormézzel

– Idén februárban is így tettünk, három mézünkkel neveztünk az Amerikai Egyesült Államokban tizenharmadik alkalommal megrendezett Black Jar Honey Contest Nemzetközi mézversenyre . A verseny rendezője az Asheville-i (Észak-Karolina) méhészeti kutató központ, a Center for Honeybee Research volt – számolt be Gujka László, aki nemcsak a részvételről, hanem a sikerről is hírt adott.

A nemzetközi mézverseny döntőjében, fajtamézek kategóriájában a világ legjobb három méze között végzett a szolnoki ámorakácmézünk (Indigo Bush Honey/ Amorpha Fruticosa Honey), összességében pedig bekerült a világ harminc legfinomabb méze közé – mesélte büszkén a szolnoki méhész, hozzátéve: az elismerést Mészáros Angéla kolleganőjével együtt érték el.

Nyolcezer kilométert utaztak az aranyló csemegékkel

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy pontosan milyen megméretésen lett sikeres a szolnoki méz.

– A Black Jar (Fekete tégely) elnevezés onnan származik, hogy a versenyre érkező mézeket, címke nélküli egyforma üvegekbe töltik. A verseny során, a mintákat egy fekete textil zsákba helyezik, ezzel biztosítva, hogy a zsűri tagjai a bírálat során kizárólag a kóstolt mézek ízére hagyatkozzanak, kizárva minden egyéb lehetséges külső befolyásoló tényezőt. A tizenegy tagú szakmai bizottság a kóstolás során egymással sem kommunikálhat. Az értékelésnél kiemelt figyelmet fordítanak a méz tisztaságára, ízére, állagára és természetesen a minőségére is – részletezte, milyen követelményeknek kell megfelelni a mézeknek.

Mint kiderült: a szandaszőlősi mézek postai úton mintegy 8034 kilométert tettek meg.  

A nagy távolság, a szállítás veszélyei, valamint a vámellenőrzések miatt egy egyedi szállítódobozt készítettünk. Ezen speciális doboz sértetlenül célba juttatta mézeinket a versenyre

 – mondta el Gujka László.

Gujka László ámorméze a három legjobb közé került

– A mézünk egy három körös értékelési folyamaton ment keresztül, mely hónapokig tartott. Tavasszal kettő előzsűrizésen esett át, ezt követően júniusban Asheville-ben a Honey Fest nyilvános döntőjén ért véget a verseny az eredmények közzétételével. Kiválasztották a harminc legjobb mézet és a tíz kategóriát, ezzel együtt rangsorba is állították őket. Ezek egyike közé tartoztak idén a fajtamézek. Ebben a kategóriában, spanyol és török versenytárs mellett, az Ámorakácmézünk került a világ három legjobb méze közé. Büszkék vagyunk rá. Azért is, mert idén is több száz nevezés érkezett be a világ minden tájáról. A mézünk számos ország mézét megelőzve ért el rangos helyezést – számolt be büszkén Gujka László, aki szerint már az is különleges, hogy lehetőségük nyílt képviselni méhészetüket és egyben Magyarországot is egy ilyen világszínvonalú megmérettetésen.

Gujka László
Gujka László büszke az aranyló szolnoki ámorméz nemzetközi elismerésére
Forrás: Gujka Méhészet

Télen benn, nyáron kinn zajlik a munka

Gujka László méhészetének állandó telephelye Szolnok-Szandaszőlősön található, de méhcsaládjaikkal szezonálisan az ország különböző pontjaira is elvándorolnak, hogy minél többféle nektárt tudjanak gyűjteni. 

A Gujka Méhészet ma 200 méhcsaláddal rendelkezik. 

László nyáron a méheknél dolgozik, télen a műhelymunkákat végzi Mészáros Angéla kolléganőjével közösen.

– A méhekkel kapcsolatos munkálatokban, vándorlásban, pergetésben a méhcsaládok átvizsgálásában és nem utolsó sorban a marketingben is kiveszi részét méhész kolléganőm – emelte ki László.

A kaptárakat és a kereteket maguknak készítik el. Év közben rendszeresen járnak helyi termelői vásárokba, piacokra és rendezvényekre.

Gujka László
Munkában a méhész...
Forrás: Gujka Méhészet

Még Ámor is belemárthatná a nyilát az ámorakácmézbe...

Mitől különleges az ámorakácméz? A sokak számára talán ismeretlen ámorméz, vagy ámorakácméz a Tisza árterében nyíló cserjés növény, úgy mint:

  • gyalogakác;
  • víziakác;
  • ámorakác

nektárjából készül. Maga a növény csak levelében hasonlít a hagyományos fehér akáchoz, amiből a sokak által kedvelt akácméz készül. Az ámorakác virága lila színű és rendkívül sok, narancssárga virágport termel. Jellegzetesen édes, gyümölcsös ízvilággal rendelkezik.
– Ezt a mézet Szolnokon, a telephelyünkön gyűjtötték a méhcsaládok. igazi helyi termék – emelte ki Gujka László, aki mézkülönlegesség hatásairól is szólt. Mint megtudtuk: az ámormézet a mézek királyaként tartják számon. Sok ásványi anyag található benne, flavanoidokban gazdag, kiváló élettani hatású, magas vitamintartalmú. Elsősorban a szív és érrendszer karbantartásában, ápolásában játszik szerepet, azon kívül stimulálja és erősíti az immunrendszert. Ki tudja, talán még a szívügyekre is jó hatással van...
A Gujka Méhészet ámorakácméze egyébként nem először ér el sikert, legutóbb a 2023-as országos versenyen az arany minősítés mellett egyéb fajtaméz kategóriában első helyezést ért el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában