Jogsi

10 órája

Hamarosan katonák tanítják vezetni a szolnoki diákokat

Már azokat a középiskolásokat, akik benne lesznek a honvédség ez irányú kísérleti programjában.

Rózsa Róbert

Elindult a köznevelésben és a szakképzésben tanuló végzős diákok számára az ingyenes, B kategóriás járművezetői elméleti tanfolyam – jelentette be az állami hírügynökség tudósítása szerint szerdán a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára.

DSC_2127
Katonai kiállítás Szolnokon, 2023. szeptember 3-án
Fotó: MW archívum / Forrás: Illusztráció

Maruzsa Zoltán elmondta: keddtől ingyenesen elérhető a KRÉTA rendszerben a végzős tanulók számára az az ingyenesen hozzáférhető csomag, amelyben online KRESZ, valamint online elsősegélynyújtás tanfolyamot és vizsgalehetőséget biztosítanak.

A csomag része egy elsősegély demonstrációs alkalom is, amelyet az Országos Mentőszolgálat tart majd az iskolákban. Nem válik viszont ingyenessé az egészségügyi alkalmassági vizsgálat és a gyakorlati vezetés is döntően a piaci autósiskoláknál marad.

Azért „döntően”, mert bejön a képbe a Honvédelmi Minisztérium ingyenes pilot programja, mégpedig Szolnokon.

Ez – mondta el az államtitkár – már idén ingyenesen elérhetővé válik a tanulók egy körének, az érintett szolnoki középiskolák számára az ottani honvédségi kapacitásokkal indítják majd meg a programot. Maruzsa Zoltán elmondta, ehhez huszonegy szakoktató és harminc autó áll majd rendelkezésre. E program tapasztalatai alapján építi majd ki a honvédség a következő években az országos lefedettségű képzőkapacitását.

Az ingyenes középiskolás járművezetői képzésekre a végzősök maguk jelentkezhetnek, a jogosultságot a KRÉTA adminisztrátorok állítják be. A tanulóknak a KRÉTA rendszerben ki kell töltenie az elektronikus jelentkezési lapot, továbbá nyilatkozatot kell tenniük

A 18. életévét még be nem töltött tanuló esetében a szülő jóváhagyása szükséges a tanfolyam elindításához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában