Szolnok Napja

2024.09.02. 09:36

Nemzetközileg elismert orvosprofesszor lett idén Szolnok Díszpolgára

A nemzetközi ismertségű rákkutató, dr. Polyák Kornélia kapta 2024-ben a Szolnok Díszpolgára címet.

Rózsa Róbert

Vasárnap este, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartották a szeptember 1-jei városnapi gálát, melyen a szolnoki önkormányzat rangos elismeréseit adták át. Az idei gálán dr. Polyák Kornélia írta be a nevét Szolnok Díszpolgárainak sorába.

Szolnok Díszpolgára, Dr. Polyák Kornélia, orvos, Szolnok
Dr. Polyák Kornélia rákkutató kapta 2024-ben a Szolnok Díszpolgára kitüntető címet
Fotó: Nagy Balázs

A városból indult Szolnok Díszpolgára pályafutása

Dr. Polyák Kornélia az amerikai Harvard Medical School Dana-Farber Rákintézetének orvosprofesszora és a Dana-Farber Harvard Cancer Center ráksejtbiológiai programjának társvezetője.

Jászberényben született, de Szolnokon nőtt fel, ott végezte középiskolás tanulmányait is, a Varga Katalin Gimnáziumban érettségizett. Orvosdoktori diplomát 1991-ben a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett (ez az intézmény a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a szerk.). 1995-ben védte meg PhD-dolgozatát a Cornell Egyetemen, New Yorkban. A posztdoktori képzés követelményeit Baltimore-ban teljesítette a Johns Hopkins Oncology Centerben. 1998-ban csatlakozott a Dana-Farber Cancer Institute es a Harvard Medical School intézményhez, ahol 2011-ben léptették elő professzorrá.

Az emlődaganatot kutatja

Kutatásainak középpontjában az emlődaganatok evolúciója áll. Dr. Polyák Kornélia és laboratóriuma az emlőrákos betegek klinikai kezelésének javítását tűzte ki célul az emlőtumor evolúciójának megértése révén. Erre irányuló új módszereket fejlesztett ki. Kimutatta, hogy a génexpresszió és az epigenetikai változások minden sejttípusban előfordulnak. Forradalmi hozzájárulást tett a tumorheterogenitás területen is. Laboratóriuma az elsők között jellemezte a sejtek fenotípusos és genetikai heterogenitását az emlőrákban.

  • Az emlőrák evolúcióra összpontosító tanulmányok nemzetközileg elismert vezéralakja. Ezt külföldi díjak sora jelzi, úgy mint
    a 27th Annual Award for Outstanding Achievement in Cancer Research (2007),
  • Paul Marks Prize for Cancer Research (2011),
  • AACR Outstanding Investigator Award for Breast Cancer Research (2012),
  • NCI Outstanding Investigator Award (2015),
  • 14th Rosalind E. Franklin Award for Women in Science (2016) díjak.

Az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia 2022-ben Karikó Katalin mellett őt is tagjává választotta. A tagságot az egészségügy és az orvostudomány egyik legrangosabb elismerésként tartják számon a világon.

„Mindenkinek megtanítom Szolnok nevét”

A vasárnapi, szolnoki gálán Dr. Polyák Kornélia köszönetet mondott az elismerését, mint mondta, sokat jelent számára.

– Bár messzire kerültem, de sosem felejtem el, hogy Szolnok indított el a sikerek felé. És ahányszor visszajövök, mindig úgy érzem, mintha sose ment volna el – fogalmazott a város legújabb díszpolgára. Kiemelte, Szolnok nevét pedig – bárhol is jár – mindig megtanítja az ottaniaknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában