Szolnok

11 órája

Megható pillanatok: így búcsúztak Szalay Ferenctől a közgyűlés utolsó ülésén – videóval, képgalériával

A vártnál visszafogottabb hangnemben zajlott le az öt évvel ezelőtt most szeptember 30-ig megválasztott szolnoki közgyűlés utolsó rendes ülése. Két alkalommal emelkedett a hangulat. Amikor tapssal búcsúztatták a várost öt cikluson keresztül e hónap végéig vezető polgármestert, Szalay Ferencet, illetve, amikor a tiszaligeti srandfürdő-fejlesztés volt napirenden.

Mészáros Géza

A hiányzásukat igazoló Berényi Gábor és László Norbert, illetve a családi okok miatt késő Póta Sándor képviselők távollétében kezdődött meg szeptember 26-án délelőtt 9 órakor a 2019 őszétől öt éven keresztül működő szolnoki közgyűlés utolsó soros ülése a városháza dísztermében. Az ülésen a hosszú idő után leköszönő Szalay Ferenc polgármester munkáját méltatták.

Szalay Ferenc
Búcsúzott Szalay Ferenc
Fotó: Mészáros János

Szalay Ferenc huszonkét évig volt Szolnok polgármestere

Az előterjesztések megtárgyalása előtt dr. Kállai Mária országgyűlései képviselő méltatta Szalay Ferenc több évtizeden keresztül Szolnokért és lakosságáért végzett tevékenységét. Emlékeztetett, hogy a mintegy két évtized alatt mennyire sokat változott a város a hasznára. A teljesség igénye nélkül felsorolt jó néhány fejlesztést, amely a még néhány napig regnáló városvezető munkásságához, lobbitevékenységéhez köthető.

Az országgyűlési képviselő a jelenlegi közgyűlésnek is megköszönte a munkáját.

Szalay Ferenc válaszában felidézte a negyed évszázaddal ezelőtti Szolnokra kerülését, és az akkortól kezdődő tanári, sportolói aktív éveit, majd közéleti, politikai és társadalmi szerepvállalásait. Beszámolt vázlatosan arról is, hogy Szolnokon miként fejlődött a szocialista nagyvállalatok sorát magáénak tudó Tisza parti településből jól prosperáló, a globális piacgazdaságban a helyét megálló megyei jogú várossá. Szalay Ferenc összesen 22 évig vezette a vármegyeszékhelyet, s ezzel rekorderré vált Szolnok történetében.

Szalay Ferenc felvállalta a polgármestersége alatti kudarcokat is. Elmondta, hogy minden kő megmozgatása ellenére sem tudta a város tulajdonába megszerezni, ezáltal felújíttatni a Tisza Szállót. Csalódás számára az elmaradt vasútállomás-fejlesztés, a városi lakásállomány állapotának modernizációjának a hiánya és legfőképp, hogy a tiszaligeti strand újjáépítése még mindig nem fejeződött be. Miután pedig köszönetet mondott a város lakosságának, a polgármesteri hivatal munkatársainak és a vele együtt „szakmázó” dr. Sebestyén Ildikó címzetes főjegyzőnek az eltelt évtizedekért, valamint a város érdekében a tisztelet megadására és az együttműködésre kérte utódját, a díszterem hallgatósága tapssal fogadta a búcsúszavakat…

Újabb tervezett időpont a tiszaligeti fürdő újranyitására

A közgyűlés a napirendi pontok tárgyalásával folytatódott. A tiszaligeti fürdő fejlesztésének befejezése érdekében, valamint a korábban átmeneti megoldásként az önkormányzata 2024. évi költségvetéséből biztosított forrás fedezetére közel 900 millió forint többletforrást igényelt és kapott a város a kormányzattól. A beruházás költségvetése így mintegy 11,4 milliárd forintra módosul. Fejér Andor alpolgármester egy képviselői kérdésre válaszolva a létesítmény újranyitását 2025 késő tavaszára, kora nyárára helyezte. Az ellenzéki képviselők közül dr. Füle István és Borda Zoltán újabb kétségeiket osztották meg a fejlesztési elképzelésekkel és a fürdő megnyitásával kapcsolatban.

Tovább bérelheti a Szolnoki Szakképzési Centrum a Kossuth tér 5. szám alatti ingatlant, ahol a Szakmák Palotáját működteti az intézmény 2023. november eleje óta. A pályaorientációs tevékenység ellátásához 2024. november 1-jétől egy év határozott időre továbbra is használhatja az SZSZC az ingatlant.

Honvédelmi Ifjúsági Központ jöhet létre a városban

A Szentháromság templom felújítása során a templom toronysisakjának felújítása nem volt része a beruházásnak. Az egyház, mint tulajdonos egy másolatot készíttet, ezt emelik vissza az eltávolított rész helyére. Az eredeti toronysisak

  • magas műemlékvédelmi értéket képvisel;
  • rézburkolata pedig kiemelkedő iparművészeti alkotás,

ezért megőrzése és bemutatása érdekében felújítása javasolt. A toronysisaknak, felújítását követően olyan helyet keres a város, ahol méltóképp mutatható be a nagyközönség számára.

A Magyar Hadi- és Gépjárműtechnikai Alapítvány több éve keresi a lehetőséget, hogy a honvédség tevékenységét, haditechnikai eszközeit bemutató központot hozzon létre. Az alapítvány a Honvédelmi Minisztérium támogatásával egy Honvédelmi Ifjúsági Központ (HIK) létrehozását tervezi Szolnokon, erre, a közgyűlés döntésének eredményeként a Besenyszögi úton lévő területen volna lehetőség.

Elfogadta a testület a „Szolnok 950 – 2025 Jubileumi Év” programsorozathoz kapcsolódó előterjesztést, melynek részleteit Szutorisz-Szügyi Csongor, a projekt előkészítésének koordinátora ismertette. Szolnok 950 éves évfordulójához közeledik a város, erre az eseményre az egész 2025-ös éven keresztül zajló programokkal készül az önkormányzat.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában