Nagykörűi nyárbúcsúztató

2024.09.02. 14:30

Tüttyölt ratyli is készült a főzőversenyen

Finom ételekkel, jó hangulatban búcsúztatták a nyarat Nagykörűben. Tisza-parti parti túrát rendeztek a napokban. A nyárbúcsúztatón főzőversenyt is tartottak.

Rimóczi Ágnes

Volt, aki tüzet gyújtott, akadt, aki a bográcsokat „üzemelte be” és természetesen voltak, akik a hozzávalókat készítették elő, zöldséget pucoltak, húst aprítottak. Mindenkinek volt tennivalója, munka közben pedig jókat beszélgettek, nevettek a főzőverseny résztvevői. Ez volt a napokban, Nagykörűben megrendezett nyárbúcsúztató parti egyik legfontosabb eseménye.

nyárbúcsúztató Nagykörű
Szomszédünnep volt a minapi nyárbúcsúztató Nagykörűben. A főzőversenyen ízletes ételek készültek
Fotó: Nagykörűi Művelődési Ház/Facebook

Tíz csapat részvételével tartották meg a versenyt, ahol ezúttal sem az eredmény volt a fontos, sokkal inkább az, hogy jó társaságban, jó hangulatban finom ételek készültek. Gulyás, különböző pörköltek, lebbencses- és babos ételek készültek, na meg természetesen megfőtt a „híres” tüttyölt ratyli is.

Mi is az a tüttyölt ratyli?

Talán sokan azt gondolják, hogy ez csak egy kitalált vicces ételnév. Nem, valóban van ilyen finomság. A tüttyölt ratylihoz kell másfél kiló nyersratyli, egy jókora pese, 2 csobolyó gönyézde (ha lehet, pöcörgősi) és 3 csipet ciháta. Elkészítése sem bonyolult. A nyersratylit fertályórát posvávásztjuk, míg csurmot nem enged. Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyani. Mikor kellőképp megslottyant a ratylink, hozzáadjuk a három csipet frissen őrölt cihátát, a gönyézdénket pedig csak tüttyölés után keverjük el a pesével. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyengetjük.
Érthető, ugye? Ha nem, íme egy kis segítség.

A neten számtalan vicces leírás található, egyes helyekről az derül ki, hogy az étel ősmagyar gyökerekkel bír. Nem kell hozzá más, csak burgonya, tejföl, sonka, sajt, zsír, só és bors, esetleg más fűszerek. Az elkészítése pedig tényleg egyszerű. A krumplit megfőzzük és összetörjük. Közben a tojásokat megfőzzük, összekeverjük a tejfölt, az apróra vágott sonkát és a sajt felét reszelve, végül a főtt tojást szintén reszelve. Ízlés szerint fűszerezzük. A tört krumplit egyenletesen elosztjuk egy kis tepsiben vagy hőálló tálban, majd ráterítjük a tejfölös masszát. A tetejére reszeljük a maradék sajtot, és kb. 10-15 perc alatt összemelegítjük a sütőben.

Szomszédok találkoztak a nyárbúcsúztatón

– A főzés igazi csapatépítő program volt, a helyi csapatok mellett szomszédos településekről is érkeztek, így Kőtelekről, Besenyszögről, Fegyvernekről, jöttek Szolnokról és Nagymágocsról is. Mondhatjuk, hogy szomszédtalálkozó volt ez – fogalmazták meg az esemény lényegét a szervezők.

Együtt fogyasztották el az ízletes ételeket

A főzőverseny mellett természetesen egyéb programok is várták az érdeklődőket. A gyerekek ugrálóvárakban szórakozhattak, ha elfáradtak, kézműves találkozó várta őket. A felnőttek jókat beszélgettek, sztoriztak, mókáztak és természetesen közösen, a gyerekekkel együtt fogyasztották az elkészült ételeket. Mutatjuk, milyen ínycsiklandozó finomságokat tettek az asztalra az „alkalmi szakácsok”.

nyárbúcsúztató Nagykörű
Ránézésre is csábító és a kóstolás sem okozott csalódást
Fotó: Nagykörűi Művelődési Ház/Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában