Nevelőszülők

2 órája

Ők azok, akik menedéket nyújtanak az összeomló családokból kiemelt, sérült gyerekeknek

Új hivatásban teljesedhetnek ki az Ágota közösség legújabb tagjai. Frissen vizsgázott nevelőszülőket köszöntött köreiben a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. A képzést teljesítők családjukból kiemelt fiataloknak adhatnak esélyt egy boldogabb gyerekkorra.

Pakainé Pusztai Nóra

Nevelőszülőknél gyógyulhatnak a családjukból kiemelt fiatalok sebei Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató országszerte keresi az új nevelőszülőket, a képzés folyamatos. Ahogy arról korábban beszámoltunk, tanúsítvány átadó ünnepséget tartottak Szolnokon a minap, ahol a résztvevők izgatottan, várakozással teli arccal figyelték a történteket. Az Ágota közösség 11 új nevelőszülőt köszöntött. 

nevelőszülők,Ágota,Szolnok
Új nevelőszülőket köszöntött a Jászkunságban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató
Fotó: Karnok Csaba

Több szakaszból áll a nevelőszülők képzése

–  A jelentkezők alkalmassági vizsgálaton vettek részt. Azok, akik a környezettanulmány, pszichológiai és egészségi állapot alapján alkalmasnak bizonyultak, elkezdték a képzést – mondta Bulla Erika, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója.

A 60 órás tanfolyam egy  28 órás döntéselőkészítő szakaszból állt, ahol a nevelőszülők gyakorlati útmutatót kaptak ahhoz, hogy a hozzájuk kerülő gyermekekkel miként tudnak majd foglalkozni, milyen nehézségekre számíthatnak.

– Nagyon részletesen megismerhették a nevelőszülői teendőket, feladatokat. Ezt követte egy 32 órás elméleti rész, ahol:

  • pszichológia;
  • pedagógiai;
  • egészségügyi

ismeretekkel lettek gazdagabbak a jelöltek – magyarázta.

Hozzátette, akik átvették a tanúsítványt, már tűkön ülve várják, hogy hozzájuk kerüljenek a gyerekek. Akadnak, akik már a gyerekszobát is kialakították vagy már előre egyeztettek az környékbeli iskolával arról, mi a teendő, amikor majd családjukba érkezik az apróság. 

nevelőszülők,Ágota
Németh Noémi és férje is nevelőszülőkké, az Ágota közösség tagjaivá váltak 
Fotó: Karnok Csaba

A tapasztalatok szerint a legtöbb kérdés a képzés során a gyermek érkezésének és beilleszkedésének körülményeivel kapcsolatosak. Például, hogyan tudják kezelni majd a családjukba fogadott fiatalok traumáit, nehéz életeseményeit. 

– Konkrét útmutatót természetesen nem tudunk adni, de a képzésben gyakorlott nevelőszülő is részt vesz, aki saját példáin keresztül életszerűen és hitelesen mesél a mikéntekről – magyarázta.

Hetente emelnek ki családokból gyermeket a Jászkunságban

Mint megtudtuk, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg közel 50 kisgyermek vár elhelyezésre, hetente kerül olyan helyzetbe egy-egy család, ahol kiemelés mellett dönt a hatóság.  A nevelőszülői hálózat elöregedő, a pótlás nehézkes, emiatt a toborzás folyamatos, a tervek szerint a Jászkunságban a következő egy hónapon belül újabb képzés indul, de jelentkezőket mindig szívesen fogadnak. Kunszentmárton és környékén eddig viszonylag kevesen választották ezt a hivatást. 

Lelkes és izgatott nevelőszülőt köszöntött az Ágota közösség

Banya Bianka Jásztelken él. Nővérén keresztül ismerkedett meg a nevelőszülőség szépségeivel, aki már 9 éve űzi e nemes hivatást. Az anyuka a tanúsítványát szerdán vehette át Szolnokon.

– A bennem élő, gyermekek iránti szeretetet és törődést szeretném átadni olyanoknak, akiknek erre igazán szükségük van. A jövőben a családomba kerülő fiatalokat saját vér szerinti gyerkőceimhez hasonlóan szeretném majd elindítani egy olyan úton, amelyen később kiteljesedhetnek – mondta.

Németh Noémi és férje Jászalsószentgyörgyről érkezett, két saját gyermeket nevelnek otthonukban. Mindketten elvégezték a nevelőszülői képzést, hiszen vér szerinti családjukból kiemelt fiataloknak is szeretnének megadni egy élményekben gazdag, biztonságos légkört.

– A nevelőszülőség nekünk, felnőtteknek is rengeteget ad. Számtalan közös élményt tudunk együtt megélni a gyermekekkel, akik nagyon sok szeretetet sugároznak vissza – fogalmazott.

Sokan konkrét elképzelésekkel jelentkeznek nevelőszülőnek

A nevelőszülővé válás útját sokan úgy választják, hogy környezetükben megtapasztalják, milyen gondoskodni egy családból kiemelt gyermekről.

– Mindenkinek a fejében van egy elképzelés, hogy kisebbeket vagy nagyobbakat szeretne befogadni a családjába. A döntéselőkészítő időszakban kiderül, hogy más korosztályra, vagy akár több gyermekre is nyitottak – magyarázta Bulla Erika, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában