Szent Gellért-díj

2024.09.10. 12:08

Régi és új kincsekből építkezik a díjazott főigazgató

Örömhírrel indul a Petrovay György Katolikus Általános Iskola új tanéve. A Nagykörűben és Kőteleken tagintézményt működtető iskola igazgatójának munkáját Szent Gellért-díj arany fokozatával ismerték el. Nagyné Baráth Ágnes számára óriási meglepetés volt a díj.

Rimóczi Ágnes

Az Egri Főegyházmegye minden évben jutalmazza azokat a fenntartásukban működő intézményekben tevékenykedő pedagógusokat, akik kiemelkedő munkát végeznek az oktató-nevelő munkában. Ebben az évben a nagykörűi-kőteleki iskola vezetőjét is díjazták. Nagyné Baráth Ágnes igazgató munkáját a Szent Gellért-díj arany fokozatával ismerték el. Az ünnepélyes díjátadáson, az egri bazilikában dr. Ternyák Csaba egri érsek atyától vette át elismerését az intézményvezető.

Nagyné Baráth Ágnes Szent Gellér-díj
Nagyné Baráth Ágnes főigazgató a díjátadó után néhány nappal megnyitotta az új oktatási tanévet
Fotó: Petrovay György Katolikus Általános Iskola


– Óriási meglepetés volt, mert valóban nem tudtam róla. Nagy öröm számomra, hogy a kollégáim érdemesnek tartottak az elismerésre, s az egyház is hasonlóan vélekedett. Köszönettel fogadtam a díjat, ami erőt ad a további munkámhoz – reagált megkeresésünkre a kitüntetett igazgatónő.

– A Szent Gellért-díj felterjesztésére titokban készültünk megbecsülésünk jeléül. Úgy gondoltuk, hogy a díj méltó elismerése lenne több éves, magas színvonalú intézményvezetői munkájának. Számunkra is mérhetetlen öröm, hogy megkapta ezt az elismerést – tudtuk meg Mári Noémitól, a nagykörűi tagintézmény vezetőjétől, aki a település plébánosával, Fejes Jánossal közösen készítette az igazgatónő felterjesztését, méltatását.

Évtizedek óta sokoldalúan tevékenykedik a gyerekekért

„Nagyné Baráth Ágnes hasonlít ahhoz a példázatbeli gazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő. (Mt 13.51). A családjából hozott emberi értékek, a becsületesség, a kitartás, a hűség, a nyitottság, a küzdeni tudás, az újrakezdés képessége egész életét jellemző „régi kincsek”.  Ezen értékek mentén vezette és vezeti a rábízott tanulókat és pedagógusokat”, olvasható a méltatásban.

Ahogy az is kiderül, hogy első pedagógusi diplomáját 1983-ban szerezte meg Egerben, a Tanárképző Főiskolán. Már abban az évben megkezdte tanári hivatása gyakorlását Nagykörűben, történelem és ének szakos tanárként. 

Pályafutása kezdetétől a napjainkig a lelkesedés, tenni akarás, gyerekek érdekeit előtérbe helyező alázatos munkavégzés jellemzi.

 Személyiségének gazdagításához, hozzájárult különböző területeken vállalt sokoldalú tevékenysége: ellátott szaktanári és osztályfőnöki feladatokat, volt csapatvezető, napközit vezető tanár, munkaközösség- vezető Több éven át az iskola diákönkormányzatának segítő pedagógusaként tevékenykedett.

Nagyné Baráth Ágnes négy tagintézményt „tart össze”

– Jó szervező készsége, kommunikációs képességei, szaktudása, emberi tulajdonságai hozzájárultak ahhoz, hogy hatékony vezetője legyen intézményeinek. Vezetői feladatait a nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskolában 2003-óta látja el. Kezdetben igazgatóhelyettesként, később megbízott igazgatóként, ezt követően tagintézmény vezetőként, majd 2011-től főigazgatóként irányította kollégáit és vezette az iskolában folyó nevelő–oktató munkát. 2012-től az Egri Főegyházmegye fenntartásába került az általa vezetett négy intézmény. 

Személye garancia volt Nagykörűben és Kőteleken, hogy az intézményekben folyó munka ne törjön meg, sőt, valami nagyszerű lehetőség kapujában álljon.

 A sikeres átadás-átvétel az ő fáradhatatlan lelkesedésének és lelkesíteni tudásának is köszönhető – írta róla kollégája.

Nagyné Baráth Ágnes Szent Gellér-díj
Nagyné Baráth Ágnes díjai
Fotó: Petrovay György Katolikus Általános Iskola

A főigazgató hangsúlyozza a családi ház fontosságát

Ahogy a méltatásban olvasható: Nagyné Baráth Ágnes intézményei iránt maximálisan elkötelezett. Hitének, pozitív jövőképének köszönhető, hogy nem riad meg a kihívásoktól, ugyanakkor figyel kollégáira, tanítványaira. Munkavégzését az igényesség, alaposság és kitartás jellemzi. Nyitott minden új kezdeményezésre, szereti a kreatív megoldásokat. Szoros és jó kapcsolat kialakítására és ápolására törekszik a szülőkkel. Partnerként és együttműködő társként tekint a szülői házra.  Ő maga is példás családanyaként nevelt fel férjével három gyermeket, akik már két unokával is megajándékozták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában