TOP-beruházások

1 órája

A vármegyei közgyűlés szeptemberi ülésén fejlesztésekről is beszámoltak

Közel négyszáz beruházás, több, mint 77 milliárd forint értékben –ennyi valósult meg az utóbbi években vármegyénkben a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programok segítségével. Egyebek mellett erről, és a további tervektől is szó volt a vármegyei közgyűlés szeptemberi ülésén.

Molnár-Révész Erika

Pénteken megtartotta szeptemberi ülését Jász-Nagykun-Szolnok vármegye önkormányzata, a közgyűlés négy napirendi pontjaként beszámolókat, tájékoztatókat hallgattak meg a képviselők. 

vármegyei közgyűlés
Megtartotta szeptemberi ülését a vármegyei önkormányzat, a közgyűlés négy napirendi pontjának egyike a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program eredményeiről szólt
Fotó: Nagy Balazs

A közgyűlés első napirendi pontja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról szólt

Elsőként Oláh Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Központ területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős főigazgatója számolt be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a TOP Plusz programok vármegyei eredményeiről, és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 – Hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi években a vármegye a programok segítségével – kezdte beszámolóját a főigazgató. Mint elmondta, a fejlesztések olyan régóta fennálló helyi igényekre adtak választ, mint az oktatási intézmények modernizálása, a közlekedési infranstruktúra fejlesztése, vagy a zöldterületek bővítése. Oláh Gábor arról is tájékoztatta a megjelent képviselőket, hogy a vármegyében a TOP programok segítségével összesen 389 beruházás valósult meg, több, mint 77 milliárd forint összköltséggel,  78 településen. A vármegyei önkormányzat pedig több, mint 4 és félmilliárd forint támogatásban részesült, a fejlesztések négy nagy területet érintettek, turisztikai, iparterület-fejlesztési, megyei identitás erősítésre irányuló, és foglalkoztatási-gazdasági együttműködések valósultak meg. 

vármegyei közgyűlés
"Több, mint 77 milliárd forintból közel 400 beruházás valósult meg az utóbbi években a vármegyében." A TOP programok erdeményeiről és a jövőbeni tervekről Oláh Gábor, a Oláh Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Központ területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős főigazgatója számolt be a képviselőknek
Fotó: Nagy Balazs

Épületek, utak újultak meg, ipari parkok, kerékpárutak épültek a TOP Plusz segítségével 

A fejlesztések egyik kiemelt célja a gazdasági fejlődés erősítése volt, melynek részeként 57 új ipari parkot fejlesztettek vagy hoztak létre a települések, segítve ezzel a vállalkozások betelepülését és bővítését. Az infrastruktúra fejlesztése révén 53 kilométer felújított úttal gazdagodott a vármegye a TOP forrásaiból, kiegészülve 40 kilométer kerékpárúttal. Közel 150 vállalkozás támogatása is megvalósult a program segítségével. A Foglalkoztatási Paktum keretében a munkaerőpiaci programokban résztvevők száma 4213 fő volt, és több, mint 200 ember jutott álláshoz vármegye szerte a TOP-os forrásokból. Mint azt a főigazgató elmondta, a program segítségével 157 kilométernyi csapadékvíz-elvezető rendszer újult meg, és több településen megvalósult a zöldterületek rehabilitációja is. Népszerűek voltak az épületek energetikai korszerűsítését célzó pályázatok, a vármegyében összesen 86 ilyen fejlesztés zárt sikerrel, 7.2 milliárd forint összértékben. 

Bővült a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma a vármegyében

– Számunkra kiemelten fontos, hogy a lakosok is büszkék legyenek az otthonukra, ezért a közösségi terek megújítása, a kulturális és sportlétesítmények fejlesztése kiemelt hangsúlyt kapott. Ezek a programok nem csak az épített környezetet gazdagítják, hanem erősítik a közösséget is, hiszen minden korosztály számára elérhetővé váltak az új, modern létesítmények. A lakosság egészségének megőrzése és a szociális szolgáltatások színvonalának javítása szintén kulcsfontosságú volt, a TOP keretében több településen újultak meg orvosi rendelők, szociális intézmények, illetve új szociális lakások is épültek a rászorulóknak. Ennek eredményeképp 71 ezer 600 főnek javult az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése a vármegyében– emelte ki Oláh Gábor. Hozzátette, a vármegye iskoláiban új tantermek, informatikai eszközök, digitális fejlesztések segítik az oktatást. A TOP-os fejlesztések révén 647 gyerek jutott új bölcsődei férőhelyhez, 2548 óvodai férőhely fejlődött, ez 67 beruházást jelent, több, mint 12 milliárd forint értékben. 

vármegyei közgyűlés
Az ülésen a vármegye tavalyi és idei első félévi munkaerőpiaci helyzetéről, valamint a munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól is szó volt
Fotó: Nagy Balazs

Egy 150 ezer embert érintő árvízvédelmi fejlesztés is szerepel a tervekben

– A 2021- 2027 ciklusban a vármegye területén 207 beruházás, összesen 54 milliárd forint összértékben rendelkezik jelenleg támogatási szerződéssel. A megvalósuló pályázatok összértéke 97 milliárd forint, tehát, ennek már több, mint a fele a kedvezményezetteknél van. A legnépszerűbb a felhívások továbbra is a belterületi utak fejlesztése, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és az Élhető Települések fejlesztése pályázatok – sorolta a főigazgató. Mint azt beszédében elmondta, a jövőbeni tervek között szerepel:

  • Egy 150 ezer embert érintő átvízvédelmi fejlesztés
  •  426 kilométernyi kerékpárút megépítése 
  • 1176 kilométernyi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése
  • Az új, vagy korszerűsített szociális lakások kapacitása 829 fő lesz
  • Fürdőmegújítási programok is szerepelnek a tervek között
  • 4500 új bölcsődei férőhely építése, és 21 ezer óvodai férőhely megújítása.

 

A vármegyei közgyűlés utoljára ülésezett jelenlegi összetételében

A közgyűlésen az első napirendi pont része volt a Szolnok és térsége Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának végrehajtásáról szóló beszámoló is. Ezután a vármegye 2019 és 2024 közötti gazdasági programjának végrehajtásáról szóló tájékoztatót fogadta el a testület. Emellett a vármegye tavalyi és idei első félévi munkaerőpiaci helyzetéről, valamint a munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól is szó volt. Mint az az ülésen elhangzott, a közgyűlés ebben a hónapban ülésezett utoljára jelenlegi összetételében. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában