Közfoglalkoztatási Kiállítás

2024.09.11. 13:55

Finomságok, a vidék kincsei csábítottak a szolnoki Hild téren – videóval, galériával

Kecskesajt, száraztészta, gluténmentes sütemények. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal szerdai Közfoglalkoztatási Kiállításon számos település bemutatkozott portékáival a szolnoki Hild téren. A kenderesiek standjánál piroslott a paprika, a tiszaderzsiekhez az illatos levendula csábított...

Pakainé Pusztai Nóra

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Közfoglalkoztatási Kiállítására várták a látogatókat szerdán a szolnoki Hild téren. 

NAGY1704
A nagyivániak gluténmentes süteményeket kóstoltattak az érdeklődőkkel
Fotó: Nagy Balázs

Dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője a megnyitón elmondta, a kiállításra érkezők már keresik a közfoglalkoztatottak által előállított, jó minőségű, magyar termékeket. 

– A közfoglalkoztatást nem lehet csak és kizárólag piaci alapon megközelíteni, ebben benne van az emberek tenni akarása, a települések fennmaradási vágya, illetve hogy munkát szeretnénk adni az embereknek – fejtette ki a főispán.

NAGY1669
Kézműves remekek is készültek a szolnoki közfoglalkoztatási kiállításon
Fotó: Nagy Balázs

Közfoglalkoztatási Kiállításon mutatkoztak be

A kezdetekkor a közfoglalkoztatás vármegyei szintjén több mint 20 ezer ember dolgozott. Ez a szám folyamatosan csökken, de nem úgy, hogy eltűnik, hanem a minőség felé fordult. A tapasztalatok szerint az emberek átmenetileg töltenek időt a közfoglalkoztatási programban, első lépés az elsődleges munkaerőpiacra.

Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője beszédében kiemelte, rengeteg érték teremtődik a kistelepülésen, melyeket érdemes megmutatni. 

– A kistelepüléseken élő emberek két kezükkel, szorgalmukkal állítják elő a termékeket. Bízom benne, hogy az eddigi sikeres munkára építve további eredményeket érünk el. A munkavállalók és munkahelyek védelme egyre fontosabb lesz a közeljövőben – fogalmazott. 

Az ilyen rendezvények a helyi összefogás, a vidék hagyományainak megőrzését, a munkaalapú társadalmat, a vidékfejlesztést, értékteremtést egyaránt megjelenítik.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hozzátette: a közfoglalkoztatási program közösségeket teremtett, melyek kiállíthatják termékeiket.

Érzik, hogy fontos részei a társadalomnak

– A dolgozók érzik, hogy fontosak a társadalomnak. Fontos beszélni a romákról, biztos vagyok benne, hogy ők tudják a magyar munkaerőhiányt megoldani, ha megértik, hogy a gyerekek tanulásában van a titok, hogy szakmát szerezzenek, legyen végzettségük. A többségi társadalomnak segítenie kell ezt a folyamatot – szögezte le.

Dr. Sziráki András, a Kereskedelmi és Iparkamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei elnöke kiemelte, a gazdaságunk – annak ellenére, hogy sokan eltérő módon ítélik – folyamatosan gyarapodik. 

– A vármegye három nagy térsége az elmúlt évben 3670 milliárd értéket állított elő, a rangsorban a hetedik helyen szerepel. Ezt a pozíciót stabilan lehet tartani a sok nehézség ellenére – tette hozzá.

A kecskesajttól a száraztésztán át a dísztárgyakig

A tiszaörsiek standjánál pannika készült, amit krémes kecskesajttal kóstoltattak a kiállításon.

– A közfoglalkoztatásból „kinőtt” egy kecskesajtüzem, 130 állat termeli a tejet, és ezt  feldolgozzuk mindenféle krémsajt, érlelt sajt és egyéb formákban – sorolta Bodonné Gyöngy Erika, Tiszaörs polgármestere.

A Barázda Szociális Szövetkezetük száraztésztát készít.

– A dolgozók többsége a munka törvénykönyv szerint kapja a bérét, tehát már nem közfoglalkoztatottak – mondta.

Ezen kívül varrodát is fenntartanak, ahol használati- és dísztárgyakat varrnak.

– 2012-ben 145 ember dolgozott a három programban, ma meg már 34, de megtaláltuk azokat az embereket, akik jól végzik munkájukat, akik kitartóak. Ők elsősorban nők, akik a gyerekek miatt helyhez kötöttek – magyarázta a programról.

Öt közfoglalkoztatott viszi a hátán a hunyadfalvi programot

Hunyadfalván zöldségeket termesztenek, galambokat és marhákat tenyésztenek – mindössze öt közfoglalkoztatottal.

– Jelen pillanatban 20 kétszázötven-háromszáz kilós üszővel rendelkezünk, amiket külföldre vagy belföldre értékesítünk.

  • A hagymát;
  • a paradicsomot;
  • a paprikát

eladjuk helyben, illetve a környékbeli települések piacaira járunk, ami nem kel el, azokból lecsó és paradicsomlé készül – fogalmazott Vékonyné Házi Eszter polgármester. 

Rongyszőnyeg-készítést mutattak be a tiszapüspökiek

Németh Flóriánné közfoglalkoztatott a Tiszapüspökiben jól működő szőnyegszövők tevékenységét mutatta be a kiállításon, zöld mintáson dolgozott. Harmadik ötéves periódusát tölti ezzel a foglalkoztatási formával.

– Első lépésként az anyagot vékonyra kell vágni, gombolyagot készíteni, utána mehet a szövés – kezdte sorolni a tennivalókat. Örömként éli meg, ha leszedheti a szövőkeretről az szőnyeget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában