Pályaorientáció

2024.09.02. 13:00

Mars-expedícióra készültek fel a szolnoki Kölyökmérnök táborban — galériával, videóval

Űrhajók és űrhajósok, de még marsjárók is benépesítették a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyét az elmúlt héten. Idén negyedik alkalommal szervezték meg a Kölyökmérnök táborukat.

Pakainé Pusztai Nóra

A Kölyökmérnök tábort idén negyedik alkalommal rendezte meg a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye. A nyár utolsó hetében várták az általános iskola felső évfolyamos diákjait, ebben az évben összesen húszan választották ezt az elfoglaltságot. 

kölyökmérnök tábor
Darók Liliánáék marsjárót építettek a szolnoki Kölyökmérnök táborban 
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

– Minden évben új projekttel készülünk, hogy a visszatérő gyerekek is élvezhessék az egyhetes programot. A tematikát a Mars és a vörös bolygó felfedezése köré építettük – mondta Hajnal-Papp Zoltán, a DKA műhelyvezetője.

Egy hét alatt tervezték meg az expedíció részleteit a Kölyökmérnök tábor résztvevői

A hét tervezéssel, rajzolással kezdődött, így haladtak a fiatalok lépésről lépésre. A táborlakók először egy-egy fa plaketten űrhajót terveztek, majd a leszálláshoz megépítettek egy villogó platformot. A bolygó felfedezéséhez önjáró és programozható marsjárót állítottak össze és azt is megvizsgálták, hogy a Marson talált anyag az vajon víz, vagy jég.

– 3D nyomtattak, lézervágtak, a tervezést is megismerték a gyerekek. Az űrhajót például papíron rajzolták meg még hétfőn, a mintákat beszkenneltük és lézergravírizással készültek a fa elemek – magyarázta. Hozzátette: az önjáró robot kerete mindenkinek ugyanaz, az irányítást viszont mindenki máshogyan oldotta meg. Annyi volt a kérés, hogy a két programozható mikrobit rádióval kommunikáljon. Volt, aki dőlésérzékelőt használt, más a nyomógombok használatát választotta. 

– Ezt én programoztam – emelte a magasba büszkén az épített robotot Darók Liliána. A fiatal lány idén először jelentkezett a táborba, de nagyon megtetszett neki a robotok és a programozás világa, úgy tervezi jelentkezik a az alkotóműhely szakkörére.

A sok apró alkotóelem a hét folyamán folyamatosan készült, péntekre összeállt a teljes kép és mindenki kipróbálhatta, beüzemelhette az épített eszközöket. 

– Nagyon örültem, amikor kipróbáltuk és minden úgy ment, ahogy terveztem – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában