Gasztronómia

2 órája

Kiderült, kié a legjobb kalács és pogácsa Jánoshidán

Ötödik alkalommal rendezték meg idén a Zagyvaparti Nyárzáró Fesztivált Jánoshidán. A rendezvényen kiderült, hogy ki készít a legfinomabb pogácsát és kalácsot a településen.

Illés Anita

Az V. Zagyvaparti Nyárzáró Fesztivál kiegészítő programjaként idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendeztek pogácsa- és kalácssütő versenyt Jánoshidán. 

kalács
A pogácsasütő versenyen Sziráki Ferencné (jobbra) bizonyult a legjobbnak. Második Eszes Máténé (balra), míg a harmadik Baráth Béláné (középen) lett
Fotó: Pesti József

A Jánoshida kalácsa címmel vándorserleg is járt

A felhívásra tizenhárman neveztek szemnek és ízlelőbimbóknak is tetszetős finomságokkal, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga kiválasztani a legjobbakat. Íz és állag harmóniája, valamint a küllem alapján díjazták a frissen sült tésztákat. A pogácsasütő versenyt Sziráki Ferencné nyerte meg hagymás pogácsájával. Eszes Máténé sajtos pogija a második, míg Baráth Béláné tepertős pogácsája a harmadik helyen végzett. A kalácssütő verseny győztese Tóth Jánosné lett. Ezzel elnyerte a Jánoshida kalácsa címmel járó vándorserleget, melyet egy évig birtokolhat. Szőllősi Béla Miklósné finomságával a második helyen végzett. Az erősebbik nemet képviselte Ruha Norbert, aki töltelékes kalácsával a képzeletbeli dobogó harmadik helyére állhatott. 

kalács
Tóth Jánosné (balra) vihette haza a legjobb kalácsért járó vándorserleget. Második helyezést ért el Szőllősi Béla Miklósné, a harmadik Ruha Norbert (jobbra) kalácsa lett
Fotó: Pesti József

A díjazottak a pénzjutalom mellett oklevelet és serleget kaptak. Tervben van, hogy a jobbnál jobb receptekből füzetet adnak ki a verseny szervezői. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában