Pro és kontra

15 órája

Jégpályaépítés: tiltakoznak a természetvédők, aggódnak a szolnoki helyszín miatt

A tervek szerint novemberben megnyit Szolnok új korcsolyapályája. A létesítmény híre sokakat felvillanyozott: kit így, kit úgy. Egyesek örülnek a lehetőségnek, másokban felvetődik a kérdés: biztosan jó helyen lesz a jégpálya egy parkerdőben? Nem jelent veszélyt a természetre, az élővilágra? Pro és kontra érvek...

Szoljon.hu

A természet ajándéka. Így nevezte a Szolnoki ZöldErő ez év elején a szolnoki Széchenyi Parkerdő közepén található Nedves-réti befagyott vízfelületet, és a csoport örömmel invitálta a korcsolyázást szerető természetkedvelőket a területre. Két hétvégén százak vették birtokba az alkalmi jégpályát, kicsik és nagyok, korcsolyázók és csúszkálók nagy örömmel mozogtak, és mókáztak ott szinte reggeltől napnyugtáig. Benépesült a hely. Most újra a jégpálya miatt fordultak a szolnokiakhoz.

jégpálya
Év elején természetes jégen, novembertől épített jégpályán lehet jégkorongozni, korcsolyázni. A jégpálya építése kapcsán sokan aggódnak a terület háborítatlansága miatt 
Fotó: Kiss János / Forrás: MW archív

A Zagyva-gát mellett épülhet a szolnoki jégpálya

– A sors fintora, hogy most is egy parkerdei jégpálya kialakításáról számolunk be és beszélgetünk, ennek azonban nagyon nem örülünk – tette közzé a minap a szervezet.

– Mint bizonyára többen hallottátok, egy szolnoki utánpótlást nevelő jégkorong sportegyesület bejelentette, hogy a parkerdő északi részén, a Kaán Károly utca végén a Zagyva töltés alatti üres telken fog jégpályát építeni. A hír hallatán bizonyára sokan örülnek, végre jégpálya épülhet Szolnokon, de gondoljuk át, milyen környezeti terheléssel fog ez járni – hívták fel a figyelmet a csoport illetékesei a szervezet közösségi oldalán.

Nemrégiben hírportálunkon is beszámoltunk minderről. A kezdeményező Szolnok Orcas Hockey SE illetékeseitől megtudtuk: előreláthatólag november közepe-vége körül nyit majd a pálya, és egészen a tavasz beálltáig lehet majd használni.

– A pályát elsősorban az egyesületben sportolók használják majd. De mellettük iskolák, más egyesületetek, szervezetek és a helyiek is jégre mehetnek majd, időpont-egyeztetés és megbeszélés alapján – nyilatkozták az illetékesek.

Mi lesz a madarakkal, hüllőkkel, emlős állatokkal?

A Szolnoki ZöldErő a létesítménnyel kapcsolatban aggodalmát fejezi ki. Mint a csoport illetékesei hangsúlyozták: a jégpályához vezető út az erdőben halad végig, ahol eddig gyér forgalom volt. Ez várhatóan megnövekszik, hiszen a hokiedzésekre valószínűleg autóval hordják majd a gyerekeket. Kiemelték: az erdőt legtöbben a természet miatt látogatják, ahol megtalálják a csendet, a nyugalmat, az élményeket. Az utat az erdőbe kiránduló gyalogosok, futók és kerékpárosok használják. 

Hüllők, kétéltűek, emlősök haladhatnak át az úton, aminek nagyobb részén még világítás sincs, hogy ezeket az élőlényeket időben észrevehessék, kikerüljék.

Bejegyzésükben kiemelték: úgy érzik, ez ellen tiltakozni kell, nehezen hihető, hogy ettől alkalmasabb helyet nem sikerült találni a jégpályaépítésre.

A bejegyzésnél nagyon sok észrevétel olvasható, a szolnokiak számos kérdést fogalmaztak meg a jégpályaépítéssel kapcsolatban. Legtöbben arra szeretnének választ kapni, hogy biztosan a megfelelő hely ez egy ilyen létesítmény megépítésére? Nem jelent környezeti terhelést az adott területen?

Számítások szerint nem nő meg túlzottan a forgalom

A felvetésekkel kapcsolatban a Szolnok Orcas Hockey SE is tájékoztatást tett közzé a napokban.

– Kedves követőink, sport és természet szerető emberek! Szeretnénk rövid tájékoztatással élni a tervezett jégpálya építése miatt felmerült negatív észrevételek és kezdeményezések vonatkozásában – olvasható a Szolnok Orcas Hockey SE – Szolnoki Jégpálya elnevezésű közösségi oldalon.

Az illetékesek a bejegyzésben kiemelték: az egyesület nagy hangsúlyt fektet az érintett terület természeti értékeinek megőrzésére. Azt írják, hogy mindent megtesznek, hogy csak a szükséges terület kerüljön használatra a sport célok érdekében. 

A terület tulajdonosának teljeskörű hozzájárulása mellett az érvényes jogszabályi előírások betartásával kerül kialakításra a létesítmény

 – hangsúlyozták.

Úgy fogalmaztak, hogy téli sport révén, a decembertől márciusig terjedő időszakban jelenthet nagyobb terhelést a látogatók általi autós forgalom. Ezzel nem veszélyeztetve az „alvó” természetet. Számításaik szerint ez nem jelent nagyobb forgalomterhelést, mint a téli időszakon kívüli eddigi forgalom.

– Információink szerint a területhez vezető útszakaszt önkormányzati fejlesztés keretében felújítják majd tőlünk függetlenül, ami hozzájárul a parkerdő és a kedvelt túrázási területek könnyebb eléréséhez – teszik hozzá.

Természetbarát programokat is szervezne az egyesület

Az Szolnok Orcas Hockey SE arról is tájékoztat bejegyzésében, hogy szeretnének aktív természetvédő és természetbarát programot szervezni, hiszen a közösségüknek is fontos a jégkorongon, a meccseken, illetve az edzéseken kívüli közös időtöltés és élményszerzés. – Terveink között szerepel olyan szabadon látogatható programok szervezése, melyek keretében madáretetőket, odúkat készítünk és helyezünk ki az itt telelő madarak táplálásara, költési lehetőségeik bővítése érdekében. A terület adottságait kihasználva szeretnénk

  • cserkész és szabadidős sporttevékenységek;
  • kutyás rendezvények;
  • szabadtéri játékos vetélkedők

szervezésével hozzájárulni a lakosság szabadidős lehetőségeinek bővítéséhez – hangsúlyozzák végül az illetékesek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában