Gazdasági napok

2024.09.04. 18:00

Megújult formában és tartalommal várja a látogatókat a XII. Jász-Expo és Fesztivál Jászberényben

A gazdasági szereplők mellett az oktatási intézmények is fontos szerepet kapnak a nagyszabású rendezvényen, amelyre sztárfellépőket és több ezer látogatót várnak. Idén először a XII. Jász-Expo és Fesztivál társrendezvénye lesz az V. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás. A háromnapos programsorozat részleteit szerdán sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Illés Anita

– A Jászsági Gazdasági Napok keretében idén első alkalommal együtt rendezzük meg a Jászsági Szakmaválasztó Kiállítást és a Jász-Expót szeptember 20. és 22. között Jászberényben. A Bercsényi Sportcsarnokban közösen mutatkoznak be a Jászság vállalkozásai és a továbbképző intézmények. A szakmai kiállítások köré fesztivált is szervezünk, mely vonzó szórakoztató és családi programokat ígér – kezdte Budai Lóránt polgármester. A XII. Jász-Expo és Fesztivál minden korosztálynak tartalmas programokat kínál. 

Jász-Expo
A Jász-Expo és Fesztivál, valamint a Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás programjairól tartottak sajtótájékoztatót szerdán a jászberényi városházán. Képünkön (balról jobbra): Tamás Zoltán, Zsemberi Zoltán, Szabó János, Budai Lóránt, Hábenciusné Balla Andrea és Gál-Dobos Beáta
Fotó: Illés Anita

A XII. Jász-Expo és Fesztivál minden programeleme ingyenes lesz 

A rendezvény egyebek mellett lehetőséget biztosít a résztevő vállalkozásoknak az üzleti kapcsolatok kiépítésére, újításaik bemutatására, termékeik, szolgáltatásaik értékesítésére. Emellett a térség oktatási intézményei interaktív módon mutathatják be az aktuális képzési kínálatokat, pályaorientációs szakemberek segítenek a diákoknak a megfelelő szakma kiválasztásában. Szabó János, a szervező Novico Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a rendezvény minden programelemét ingyenesen, belépőjegy nélkül lehet majd látogatni. Hozzátette: mintegy ötven kiállítót, köztük cégeket, vállalkozásokat, oktatási intézményeket várnak az expóra. Ebben az évben Lajosmizse város lesz a rendezvény díszvendége, gasztronómiai különlegességekkel és kulturális programmal mutatkoznak be. A kiállítás szeptember 20-án, pénteken 8 órától 19 óráig, szombaton 9 óra és 19 óra között, vasárnap pedig 9 órától 15 óráig várja az érdeklődőket. 

Diákokat és szülőket is várnak a háromnapos szakmaválasztó kiállításra

Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy a szakmaválasztó kiállítás óriási segítséget ad a pályaválasztás előtt álló általános iskolások számára. Közel hétszáz diákot várnak a rendezvényre. A nyolcadik osztályosok pénteken szervezett formában vesznek részt a programon. Szombaton és vasárnap a szülők is megismerhetik azokat a szakmákat, amelyekre a legnagyobb szükség van a munkaerő-piacon. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is megjelenik a kiállításon, ezért a 12. osztályos diákok részvételére is számítanak a szervezők. Tamás Zoltán, a Szolnoki SZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója többek között arról beszélt, hogy az általuk kínált szakmákat interaktív módon mutatják be a fiataloknak, akik az ösztöndíj lehetőségekről is tájékozódhatnak. Az intézmény látványos szabadtéri gasztronómiai bemutatóval is készül. 

Charlie, Gájer Bálint, a d'Flemm és a Magashegyi Underground is fellép a fesztiválon 

Gál-Dobos Beáta, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársa és Hábenciusné Balla Andrea, a polgármesteri hivatal rendezvényszervezője részletesen is ismertette a Jászsági Gazdasági Napok programját, mely szeptember 20-án, pénteken reggel 8 órakor szakmaválasztóval kezdődik, az ünnepélyes megnyitó 15 órakor lesz, majd a Palotásy János Zeneiskola Fúvószenekara, a d’Flemm és a Magashegyi Underground lép fel. Szombaton a szakkiállítások mellett 10 órától Játékos tudomány – furfangos csudavilág interaktív kiállítással és játszóházzal folytatódik a rendezvény. A nap folyamán a Cantate Nobis Énekegyüttes, a Jászsági Cigányzenekar, Lajosmizse kulturális csoportjainak műsora, a LINDAnce Stúdió előadása, Gájer Bálint és Charlie koncert szórakoztatja a közönséget. Szeptember 22-én, vasárnap az Európai Mobilitási Hét és Jász Expo zárónapján rendezik meg az új elemekkel színesített Autómentes napot, mely a „Gurulj velünk!” kerékpáros felvonulással indul. Helyi sportközösségek és fiatalok közreműködésével mini sportnapot is tartanak, mely mozgásba hozza a résztvevőket. 

Az Autómentes napot egyebek mellett:

  • extrém kerékpáros show, 
  • freestyle football bemutató,
  • tűzoltóság mentési bemutató és
  • megannyi gyermekprogram színesíti. 

A Jászsági Gazdasági Napok fővédnöke dr. György László, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Védnökök: Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője, Budai Lóránt Jászberény polgármestere és Borbás Ferenc emeritus Jászkun főkapitány. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában