XII. Jász-Expo és Fesztivál

1 órája

Győrfi Pállal is szelfizhettek a jászsági fiatalok – galériával, videóval

Szakma és továbbtanulás jegyében rendezik meg ezen a hétvégén a Jászsági Gazdasági Napokat Jászberényben. A rendezvény keretében idén első alkalommal mutatkozik be együtt az V. Jászsági Szakmaválasztó, valamint a XII. Jász-Expo és Fesztivál. A háromnapos programsorozat péntek délutáni ünnepélyes megnyitóján átadták a vásár rangos díjait.

Illés Anita

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember 20. és 22. között rendhagyó módon rendezik meg a Jászsági Gazdasági Napokat, amelynek része az V. Jászsági Szakmaválasztó és XII. Jász-Expo és Fesztivál. Közel ötven kiállító, köztük jászsági cégek, vállalkozások, szolgáltatók és a térség szakképző intézményei mutatkoznak be a pályaválasztás előtt álló diákoknak és szüleiknek. A fiatalok élményteli, interaktív bemutatókon pillanthatnak be a különböző szakmák rejtelmeibe. 

Jász-Expo
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője örömmel szelfizett a XII. Jász-Expo és Fesztivál megnyitójára érkezett fiatalokkal 
Fotó: Pesti József

Nem csak a legújabb technológiákat ismerhették meg, hanem egyebek mellett azt is, hogy milyen munkalehetőségeket kínál számukra a Jászság. A szervezők célja ösztönözni a fiatalokat, hogy ne vándoroljanak el, hanem helyben teljesedjen ki az életük. A szakképző intézmények mellett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campus is jelen van a Jász-Expo és Fesztiválon, melynek ünnepélyes megnyitóját a Jászkürt hangja jelezte pénteken délután a Bercsényi Sportcsarnokban. 

A fiatalok helyben maradásának ösztönzése is kiemelt szerepet kapott az idei, rendhagyó Jász-Expo és Fesztiválon

Elsőként Budai Lóránt, a házigazda település polgármestere köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a gazdasági szereplők és az oktatási intézmények együttműködését a térség stabil gazdasági életének fenntartásában és fejlesztésében. Pócs János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a megye gazdasági erejének 65-70 százalékát a Jászság adja, a cégek, vállalkozások teljesítménye mögött rengeteg munka, kitartás és fejlesztés van.

– Nagy kihívás azonban, hogy lesz-e elsősorban helyi munkavállaló, aki nem hagyja el a térséget, hanem itt találja meg a boldogulás lehetőségét. Fontos, hogy ez a vásár egyben szakmaválasztó kiállítás is, ami új szemléletet, új kapukat nyit meg a fiatalok előtt – mondta a kormánypárti politikus. 

A Jászsági Gazdasági Napokat fővédnökként dr. György László, a Tanítsunk Magyarországért Program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos nyitotta meg.

A kormány 2019-ben azért alakította át a német mintára a szakképzést, hogy közelebb vigye a szakképzést a cégekhez. Ezt szolgálja ez a rendezvény is

– kezdte.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy 1200 jászsági vállalkozó különböző pályázatokon összesen közel hetvenmilliárd forint állami támogatást hívott le az elmúlt időszakban. 

A köszöntők sorát Baksy András, a díszvendég Lajosmizse település polgármestere folytatta, aki felidézte Jászberény és Lajosmizse közös történelmi örökségét. Erre alapozva a két település közötti kapcsolat 2014-ben szorosabbá vált, amikor megkötötték a testvértelepülés szerződést – tette hozzá.

A rendezvény vendége volt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Beszédében az életmentő és gyógyító hivatást ajánlotta a fiatalok figyelmébe.

– Húsz év múlva valószínűleg egy sor szakma kiüresedik, mert automatizálódik. 

Meggyőződésem szerint az egészségügyben, a gyógyításban és az ápolásban vannak olyan területek, melyeket nem lehet kiváltani gépekkel

 – fogalmazott. 

Jász-Expo
A vásárdíjakat idén is a Jász-Expo és Fesztivál ünnepélyes megnyitóján adták át
Fotó: Pesti József

A megnyitó végén átadták a vásár rangos díjait

A hagyományoknak megfelelően az ünnepélyes megnyitón adták át vásárdíjakat:

  • a vásár nagydíját a Szatmári Cégcsoport kapta.
  • a XII. Jász-Expo versenydíját a Darázs Cégcsoport érdemelte ki
  • a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat különdíjjal ismerte el a Szolnoki Szakképzési Centrumot
  • Jászberény város különdíját az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusának ítélték oda
  • a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége különdíjat adományozott a jászberényi Csomor Méhészetnek
  • a Jászsági Menedzser Klub Egyesület különdíját a Boros és Fiai Kft. kapta
  • a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház szintén vásári különdíjban részesült. 

A gazdasági kiállítást, interaktív szakmabemutatót a hétvége folyamán számos kulturális, hagyományőrző és szórakoztató program színesíti. 


  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában