Demencia

3 órája

Lila sétával hívták fel a figyelmet Jászberényben – videóval

A demencia világszerte egyre több embert érint, népbetegségnek számít. Az Alzheimer világnaphoz kapcsolódva a jászberényi Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény pénteken közös sétát szervezett, hogy felhívja a figyelmet a rettegett betegségre.

Illés Anita

„Nem vagy egyedül!” mottóval szervezett Alzheimer-világnapi sétát a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény pénteken Jászberényben, a Promenádon. A résztvevők valamennyien lila ruhadarabot, kiegészítőt viseltek, ezzel is jelképezve az összetartozást. 

Alzheimer
Figyelemfelhívó sétát tartottak az Alzheimer-világnap alkalmából Jászberényben 
Fotó: Pesti József

Lila léggömbök szálltak a magasba az Alzheimer-világnapi rendezvényen

Az eseményen Budai Lóránt polgármester köszönetet mondott a város szociális intézményeiben dolgozóknak a kitartó, áldozatos munkájukért. Krasnyánszkiné Farkas Dóra, az intézmény munkatársa elmondta, hogy az Alzheimer világhónap alkalmából nyílt meg nemrég a Mesterkedések című kiállítás a városi könyvtárban. A fogyatékkal élők alkotásai mellett az idősek és a demens személyek remekműveit csodálhatják meg az érdeklődők szeptember 30-ig.

Egy éve működik az Alzheimer Café Jászberényben. A támogató közösség programjai hasznos információkat nyújtanak a demencia, Alzheimer betegség témakörben a demens betegeket gondozó családtagoknak, egészségügyben és szociális területen dolgozóknak. Szeptember 12-én dr. Menyhárt Miklós, az Alzheimer Café hálózat megalapítója tartott előadást a demens betegekkel való kommunikációról és a beszélgetés erejéről.

A pénteki köszöntők után az intézmény nappali ellátásának tagjai zenés, verses műsorral hívták fel a figyelmet demenciával élőkre, hozzátartozóik, segítői és gondozóik helyzetére. Ezután a dolgozók és az idősek közös tánca következett, majd elhangzott a demens betegek gondozásának tízparancsolata is. A közös sétát követően a rendezvény zárásaként a résztvevők lila léggömböket engedtek a magasba. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában